Vágólapra másolva!
Harmincöt ország több mint 300 cselgáncsozója indul a hétvégi Hungária-kupa vk-versenyen, amelyen a sérülteket leszámítva tatamira lép a teljes hazai élmezőny, így az olimpiai és világbajnok Kovács Antal is.

A hagyományosan március első napjaira eső A kategóriás viadalra mind az öt kontinensről érkeznek sportolók. A nagy múltú versenyen, amely immár a 37. sorszámot viseli, gyakorlatilag a teljes hazai élvonal elindul, csupán a sérüléséből lábadozó, nehézsúlyú Csizmadia Zoltán és a 81 kg-os Gera Csaba hiányzik majd. A szakvezetés a tavalyihoz hasonló, eredményes szereplést vár a magyaroktól: egy esztendeje Nagy Viktória ezüst-, Kovács Antal és Csizmadia Zoltán bronzérmet szerzett.

A Hungária-kupán a magyar szövetség elbúcsúztatja a visszavonuló olimpiai- és vb-ezüstérmes, Európa-bajnok Hajtós Bertalant, az olimpiai ezüstérmes, Eb-első Csák Józsefet, valamint a versenyzői pályafutását a sydneyi olimpiával lezárt Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Csősz Imrét. A küzdelmek szombaton és vasárnap is fél tízkor kezdődnek, s mindkét napon hét súlycsoportban hirdetnek bajnokot.

A Hungária-kupa jelenleg a 11 világkupa-verseny egyike, de a magyar szövetség szeretne még nagyobb rangot szerezni a viadalnak. A tervek szerint jövőre már az új Budapest Sportcsarnok lenne a helyszín, s ha minden az elképzeléseknek megfelelően alakul, akkor a Hungária-kupa 2004-ben bekerül a szuper A kategóriás versenyek szűk körébe. Ebbe jelenleg a moszkvai, a párizsi és a wuppertali világkupa tartozik.

Szintén a sportághoz kapcsolódó hír, hogy megkezdődtek a júniusi, győri ifjúsági Eb előkészületei. Huszonnégy év eltelte után az Európai Judo Unió úgy döntött, hogy ismét programra tűzi a 15-16 éves korosztály ifjúsági Európa-bajnokságát. A helyszínt az EJU január 18-i elnökségi ülésén jelölték ki. A szövetség illetékesei Győrnek ítélték a rendezési jogot, a Rába-parti város Párizst és Bakit megelőzve lett befutó. A választás érdekessége, hogy utoljára, 1978-ban is egy magyar város, Miskolc adhatott otthont a kontinensviadalnak.

A döntés óta már megalakult, és elkezdte működését a június 29-én és 30-án sorra kerülő ifi-Eb szervező bizottsága. A bizottság elnöke Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, míg a társelnök Jungi Csaba, Győr alpolgármestere, az MJSZ alelnöke lett. A verseny életre hívását kontinensszerte örömmel fogadták, így valószínűsíthető, hogy az eseményen a szervezők a Hungária-kupához hasonló méretű mezőnyt, 35-40 ország mintegy 300 fiatalját láthatják vendégül.

2002 világversenyei

A felnőttek legfontosabb idei versenye az Európa-bajnokság, amelynek május 16. és 18. között a szlovéniai Maribor ad otthont. Egy nappal később, május 19-én ugyanitt rendezik a válogatottak - ezúttal egynapos - csapat Európa-bajnokságát A magyar férfi válogatott tavalyi remeklésének (Eb-negyedik hely) köszönhetően meghívást kapott az idei csapatvébére is, amelyet Svájc rendez augusztus 31-én és szeptember 1-jén. A juniorokra 2002-ben világbajnokság (szeptember 12-15., Dél-Korea) és Európa-bajnokság (november 15-17., Hollandia) is vár.

Fábik Tibor

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről