Vágólapra másolva!
Az amszterdami Lost Boys tornán Loek Van Wely folytatta győzelmi sorozatát, hetedik nyerését érte el. Az ifjú titán, De Vreugt világossal sem tudta megállítani a bonyodalmakat minden partiban vállaló holland bajnokot. A mezőnyben Élő-pontszámát tekintve csak negyedik Van Wely egypontos előnnyel vezet, Nijboer követi. Az első négy helyezett egymás ellen mérkőzik a nyolcadik fordulóban.

A tizedik Lost Boys tornán remekel a háromszoros holland bajnok Loek Van Wely. Minden sikerül neki, jó formában, óriási önbizalommal játszik, a legvadabb bonyodalmakat is bátran vállalja. Sorozatban hetedik győzelmét érte el, a hét nyeréssel egypontos előnnyel várhatja a hajrát. Van Wely eddig 20 Élő-pontot szerzett. A bajnok a dortmundi világbajnok-jelölti versenyen a bolgár Veszelin Topalov szekundánsa volt. Láthatóan kedvet kapott a Szvesnyikov-változathoz, amelyet mind világossal, mind sötéttel gondosan kellett elemezniük. A döntőben hiába készültek Lékó Péter újítására, a mérkőzés megnyerése szempontjából oly fontos második partiban nagymesterünk szenzációs győzelmet aratott.

Van Wely az argentin nagymester, Najdorf nevével fémjelzett változatban már sok szép nyerést ért el, de keserű pirulákat is le kellett nyelnie. Új fegyverként vetette be a Szvesnyikov varit. A legapróbb részletekig is elemzett folytatásban De Vreugt a 21. lépésben tért el, úgy ítélte meg, hogy királya nagyobb biztonságban érezheti magát mesterséges sáncolás után. A 22 éves titán tévedett, a sötét nehéz üteg koncentrált támadása ellen nem volt védelme. Van Wely hiába aratta hetedik győzelmét, még mindig nem érezheti magát páholyban, mert Nijboer is megmutatta klasszisát, tökéletes megnyitási felkészültségét. Már meg sem lepődünk, hogy a Zajcev változatban mennyi eltérést, finomságot kell tudni. A varit világossal játszók a támadás sikerére, a sötét állás hívei a védekezésre esküsznek. A labda most ismét sötét térfelén pattog, mert a vezércsere nem kötelező, a tisztáldozatos támadás rendkívül fenyegető, védelmet Solleveld nem talált, hiába vetette be Almási megnyitási újítását.

Az üldöző bolyban nagy esélyt hagyott ki Timman, Handke ügyetlenkedett, gyalogot vesztett, de a holland veterán is hibázott. A tavalyi Európa-bajnok Szutovszkij mindent bevetett, hogy kicsiholja az áhított nyerést, a német Kritz királya elmenekült a veszélyes zónából és örökös sakk lett a vége. Szadvakaszov és Szokolov kötelező győzelmeket arattak.

Mindent egy helyen az Eb-ről