Vágólapra másolva!
Idén ünnepli századik születésnapját a szombaton rajtoló Tour de France, a világ legrangosabb kerékpáros körversenye. A centenáriumi viadal Lance Armstrong sikerét ígéri, az amerikai zsinórban ötödik győzelmére készül. Ellenfele nem nagyon lehet, de azért mi, magyarok reménykedhetünk: a verseny egyetlen magyar indulója, Bodrogi László legalább az időfutamokon megszorongathatja a texasit.

1903-ban rendezték az első Tour de France-t, azaz a világ legrangosabb kerékpáros körversenye idén ünnepli századik születésnapját. Ennek ellenére "csak" a kilencvenedik viadalra kerül sor szombattól, ennek oka prózai: az első és második világháború alatt nem rendezték meg a versenyt.

Az első Tour de France össztávja 2428 kilométer volt, hat szakaszból állt, s hármas francia sikert hozott. Ez utóbbi ugyan idén biztosan nem ismétlődik meg, de a szervezők azért igyekeztek valamilyen módon tisztelegni a századik évforduló előtt: a 2003-as viadal útvonala érinti az első erőpróba mind a hat városát, azaz a kerékpárosok Párizsból indulva előbb Lyon (és az Alpok) felé veszik az irányt, majd Toulouse és a Pireneusok következnek, végül Bordeaux és Nantes érintése után a fővárosba térnek vissza.

Idén 3427,5 kilométert kell leküzdenie az indulóknak, ezt húsz szakaszra, valamint egy prológra "osztották el" a szervezők. Tíz etapra gyakorlatilag sík terepen kerül sor, hét azonban kőkemény hegyi szakasz lesz (három hegyibefutóval). Ezeket két egyéni (összesen 104 kilométer), valamint egy csapatidőfutam (68 kilométer) egészíti ki.

Esélyt latolgatni tulajdonképpen nem is nagyon érdemes, minden az amerikai Lance Armstrong sikerét ígéri. A texasi zsinórban ötödik győzelmére hajt, fel is készült a Tourra rendesen: a vetélytársak szerint is kirobbanó formában, ereje teljében várja a US Postal kerekese a versenyt, s csakúgy, mint az ezt megelőző négy esztendőben, idén is az ő dominanciája várható.

Az utóbbi öt év dobogósai

2002
1. Lance Armstrong (US Postal Service)
2. Joseba Beloki (ONCE - Eroski)
3. Raimondas Rumsas (Lampre - Daikin)

2001
1. Lance Armstrong (US Postal Service)
2. Jan Ullrich (Team Deutsche Telekom)
3. Joseba Beloki (ONCE - Eroski)

2000
1. Lance Armstrong (US Postal Service)
2. Jan Ullrich (Team Deutsche Telekom)
3. Joseba Beloki (Festina Watches)

1999
1. Lance Armstrong (US Postal Service)
2. Alex Zülle (Banesto)
3. Fernando Escartin (Kelme - Costa Blanca)

1998
1. Marco Pantani (Mercatone Uno-Bianchi)
2. Jan Ullrich (Team Deutsche Telekom)
3. Bobby Julich (Cofidis Le Credit Par Telephone)



Így tehát Armstrong legnagyobb ellenfelének, a Telekomtól doppingvétség miatt kiebrudalt (márciusban visszatért) Jan Ullrichnak sincs igazán esélye arra, hogy megszorongassa az amerikait (lenne amúgy, de csak ha csúcsformában van), noha a német mindent bevetett a felkészülés során. A Tour de France-nak a Bianchi csapat színeiben vág neki, igaz, az első helyre nem mer gondolni. A Bild című napilapnak a minap azt nyilatkozta, a második hely is csodálatos eredmény lenne számára. Persze nem csoda, emlékszik ő még arra, hogy Armstrong tavalyelőtt úgy hagyta ott a hegyen, mintha csendes pihenőt tartott volna...

A US Postal amúgy messze a legerősebb csapattal vág neki a centenáriumi Tournak, Armstrong mellett az orosz Jekimovot, az amerikai Hincapie-t, illetőleg a spanyol Herast is nevezték, azaz a texasi három olyan kerekes segítségére is számíthat, akiknek egytől egyig esélyük van a legjobb tízbe kerülésre (sőt, Heras akár a texasi nagy ellenfele is lehet). Ilyen csapat mellett óriási meglepetés lenne, ha valaki Armstrong közelébe tudna férkőzni, mindenesetre a Giro d'Italia-győztes Gilberto Simoninak, a második Stefano Garzellinek, az amerikai Tyler Hamiltonnak, illetőleg a telekomos Santiago Boterónak és Alekszander Vinokurovnak, valamint Joseba Belokinak van erre tartósan esélye. Egy hegyi szakaszt elcsíphet a spanyol Jimenez is, no meg szokás szerint bizonyosan előkerül néhány meglepetésember is, de óriási szenzáció lenne, ha nem Armstrongot köszöntenék győztesként a Champs Élysées-n.

A Quick Step-Davitamon együttesében a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is nekivág a nagy menetnek Bodrogi László, aki tavaly első magyarként teljesítette a versenytávot. Az időfutamokon le is tette a névjegyét (egy harmadik és ötödik helyet szerzett), s erre idén is jó esélye van: a párizsi (Eiffel-torony lábától induló) prológra, valamint a két kronóra (12. és 19. szakasz) egyaránt sík terepen kerül sor, ez pedig igencsak kedvez honfitársunknak. Egy világbajnoki bronzérmes esetében pedig talán nem tűnik túlzott optimizmusnak, ha kijelentjük: az egyiket akár meg is nyerheti...

Tour-győztes nemzetek

országutolsó győztes évutolsó győztes
36Franciaország1985Bernard Hinault
18Belgium1976Lucien van Impe
9Olaszország1998Marco Pantani
8Spanyolország1995Miguel Indurain
7Egyesült Államok2002Lance Armstrong
4Luxemburg1958Charly Gaul
2Hollandia1980Joop Zoetemelk
2Svájc 1951Hugo Koblet
1Németország1997Jan Ullrich
1Dánia 1996Bjarne Riis
1Írország1987Stephen Roche


Mindent egy helyen az Eb-ről