Vágólapra másolva!
A szeptember 24-28-ai, budapesti ritmikus gimnasztikai vb-re, amely a sportág egyetlen olimpiai kvalifikációs versenye, a legdrágább napi belépő 3000, a legolcsóbb 1500 forintba kerül, a diákoknak viszont csak 500 forintot kell fizetniük. A vb augusztus 13-ai tesztversenye pedig ingyenesen tekinthető meg a Budapest Sportarénában, ahol ekkor a sportág jelenlegi legnagyobb egyénisége, az orosz Alina Kabajeva is főpróbát tart.

Augusztus 13-án a vb-programnak megfelelően egyéniben és a kéziszercsapatok számára is rendeznek versenyt. A világ legszűkebb elitjébe tartozó oroszok (Kabajeva, Csacsina, Gizikova) mellett a görögök, a németek, a szlovákok képviseltetik magukat mindkét fronton, s jön egy azerbajdzsáni egyéni induló is. Az ukránok lemondták a részvételt. A magyar kéziszercsapat Farkas Aliz, Horváth Erika, Mórocz Eszter, Pollner Mária, Weininger Mildred, Maros Judit összeállításban szerepel, egyéniben Haris Brigitta, Mészáros Zsófia, Kiss Katalin, Daróczi Petra, és a jelenleg kisebb sérüléssel bajlódó Királyvári Nikolett indul. A világbajnokságon egyéniben legfeljebb négy magyar szerepelhet, így a főpróba egyben válogató is. Haris vb-részvétele már biztos, azaz valójában még három hely kiadó.

A vb-ről egyéniben húsz versenyző juthat ki a jövő évi athéni olimpiára, a kéziszercsapatok közül pedig az első nyolc helyezett. A feladat roppant nehéz, de nem megoldhatatlan. A kéziszercsapat munkáját tavaly november óta az orosz Marina Ignatyeva is segíti, az egyéni kerettel a magyar edzők mellett a korábbi világbajnok Galina Bjelogazova is foglalkozik, s az ő szakmai tudásuk kétségkívül növeli az ötkarikás esélyeinket. S természetesen a hazai pálya előnye is.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről