Vágólapra másolva!
A szeptember 24-28. közötti budapesti ritmikus gimnasztika világbajnokság szervezőbizottsága és a Budapest Sportaréna is jól vizsgázott a vb tesztversenyén. A versenyzők közül pedig a legjobban a világ- és Európa-bajnok orosz Alina Kabajeva, aki biztosan szerezte meg az aranyérmet.

Bár a 26. ritmikus gimnasztika világbajnokság szerdai tesztversenyén - mint minden megmérettetésén - elsősorban a versenyzők voltak a főszereplők, a szervezőbizottság és az olasz Eggle Abruzzini asszony - a Nemzetközi Torna Szövetség ritmikus gimnasztika technikai bizottságának elnöke - elsősorban arra figyelt, hogyan sikerül a főpróba a rendezés szempontjából. Nos, a főpróba sikeres lett; Abruzzini asszony alig talált hibát.

Amint várható volt, a legtöbb gondot a versenynek az a fázisa okozta, amikor két, egymástól hangszigetelt függönnyel elválasztott szőnyegen mutatták be gyakorlataikat a versenyzők. (A vb-n, amely a sportág egyetlen olimpiai kvalifikációs versenye, nagyon nagy mezőny várható, s a selejtező lebonyolítása csak úgy oldható meg, ha egyidejűleg két szőnyegen rendezik.)

"A nézők részéről teljesen érthető, hogy mindkét szőnyeget látni akarják. Ám az nem megengedhető, hogy a két rész között járkálva mozgassák a függönyt, hiszen így lényegesen jobban áthallatszik a zene az egyik térfélről a másikra" - mondta a verseny után Abruzzini elnök asszony, hozzátéve, hogy a másik szőnyegről átszűrődő zene "kiküszöbölése" elsősorban a hangtechnikusok feladata; nekik végig kell figyelniük a másik oldal zajaira és ahhoz alkalmazkodniuk.

Az apró hibák ellenére Varga Judit versenyigazgató is elégedett lehetett:
"Nehezen, de a délelőtti próbák során megfelelően be tudtuk állítani a légkondicionálást. A csarnok hőmérséklete és a levegő befúvása is megfelelő volt, és nem zavarta a versenyzők minden rezdülésre érzékeny szalagjait. Ahhoz képest, hogy a vb öt napjának műsorát mindössze négy óra alatt kellett végigpróbálnunk, teljes mértékben elégedett voltam a csapatmunkával. Persze akad még javítanivaló, de éppen az volt a tesztverseny célja, hogy lássuk a tennivalókat."

Forrás: MTI
Egyéniben Kabajeva nyert

Az eredményhirdetésre a többszörös világ- és Európa-bajnok Alina Kabajevának vélhetően nem volt panasza, hiszen ő kapta az egyéni verseny aranyérmét. A sportág első számú csillaga, napjaink egyik legnépszerűbb orosz sportolója különösen karikával és labdával volt elemében; de minden gyakorlata végén kedvesen kiintegetett a közönségnek, majd a verseny végén a többtucatnyi autogramvadász kívánságait is teljesítette.

Legjobb magyarként Haris Brigitta 4. lett, Mészáros Zsófia pedig az 5. helyen zárt.

A magyar nemzetközi bajnokság eredményei
egyéni összetett:
1. Kabajeva (orosz) 110,317; 2. Csacsina (orosz) 108,884; 3. Gimatova (azeri) 105,117; 4. Haris Brigitta 95,350; Mészáros Zsófia 90,050; 6. Nikoladiou (görög) 89,316.

kéziszercsapatok:
1. Oroszország 53,550; 2. Magyarország 48,150; 3. Szlovákia 39,350.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről