Vágólapra másolva!
Szerdától vasárnapig Luxembourgban rendezik meg az asztaliteniszezők európai egyéni olimpiai selejtezőjét, amelyen négy magyar versenyző próbál kvótát szerezni, azaz csatlakozni a már athéni indulónak számító Tóth Krisztina és Bátorfi Csilla mellé.

Asztaliteniszben a májusi, párizsi vb után a világranglista - országonként maximum két játékost számolva - első 20 helyezettje automatikus olimpiai részvételhez jutott. Ebben a körben Tóth Krisztina és Bátorfi Csilla is athéni repülőjegyet szerzett (jelenleg előbbi 27., utóbbi 39. a "teljes" világranglistán), ami azt jelenti, hogy a luxemburgi selejtezőre a nőknél már csak egy, a férfiaknál viszont a maximális három versenyzőt nevezhettük. Luxemburgban az ötnapos verseny végeztével a férfiaknál és a nőknél is 11 olimpiai kvóta talál gazdára.

A lebonyolítás rendkívül fárasztó, viszont abszolút igazságos, hiszen nem fordulhat elő az, hogy valaki - rossz sorsolásnak, kellemetlen stílusnak vagy rosszabb pillanatnak köszönhetően - egy vereséggel végleg búcsúzzon olimpiai álmaitól. Az első szakaszban 4-5 fős csoportokban körmérkőzés lesz, s minden csoportból az 1-2. helyezett, összesen 32 játékos jut tovább a "progresszív" kieséses második szakaszba, amelynek végén 11 játékos örülhet. A kieséses tábla legjobbjai mindig kvótát szereznek, míg a többiek egy következő kieséses táblára kerülnek tovább.

A magyar színeket képviselő négy versenyző egyike sem vehetett még részt olimpián. A nőknél a világranglistán 74. helyezett, idei magyar bajnok Fazekas Mária az előzetes nevezések alapján az első 16 kiemelt egyike lesz, s tőle mindenképpen elvárható a kvótaszerzés. A férfi mezőnyben a világranglista 81. helyén álló Pázsy Ferenc - aki idén az Eb-n nyolcaddöntőt játszhatott - szintén jó eséllyel indul, ám az országos bajnok Demeter Lehel is meglepetést okozhat. Harmadik indulónk Zwickl Dániel lesz.

A tornán a mezőny elsősorban a férfiaknál bombaerősnek tűnik, hiszen a svéd Persson, a német Rosskopf, a belga Philippe Saive, francia Chila, Legout és Eloi, a holland Keen és Heister, az osztrák Lengerov, a lengyel Blaszczyk és Krzeszewski egyaránt kvótára pályázik. S ez éppen tizenegy kiváló játékos neve. A nőknél Fazekasnak az osztrák Liu Jia, az olasz Stefanova és Negrisoli, a fehérorosz Pavlovics testvérek és Logackaja, valamint a csehek, a horvátok és az oroszok lehetnek a legnagyobb vetélytársai.

Ami a párosokat illeti, a Bátorfi, Tóth duó már automatikusan olimpiai résztvevő, s jövőre április 3-4-én a Ludwigshafenben sorra kerülő olimpiai selejtezőn még osztanak kvótákat.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről