Vágólapra másolva!
Szombaton este a Papp László Sportarénában többek között a háromszoros világbajnok orosz Jevgenyij Pljusenko és Gloria Gaynor világhírű amerikai énekesnő fellépésével rendezik meg az "Art on Ice" (Művészek a jégen) élőzenés műkorcsolya gálát. A showműsorban az év eleji budapesti Eb-n aranyérmes Sebestyén Júlia is szerepel.

A világot meghódító új műfaj, az élőzenés műkorcsolya gála alapötletét a tizenöt évvel ezelőtt New Yorkban, a Central Parkban megrendezett "Symphony on Ice" műsor kasszasikere adta. A svájci Oliver Höner új utakat keresve saját maga fejlesztette ki és vitte nagy sikerre az "Art on Ice" (www.artonice.com) műsorát, először 1995-ben hazájában, majd a nagyvilágban.

A társulat pénteken Prágában, szombaton pedig Budapesten, a Papp László Sportarénában lép fel. A korcsolyázók között a legnagyobb név a háromszoros világbajnok orosz Jevgenyij Pljusenko, aki napjaink első számú sztárja a jégen, s ez még akkor is igaz, ha az év elején a budapesti Eb-n "csak" ezüstérmet szerzett.

A Papp László Sportarénába jön a jégtáncban világbajnok, de ma már csak a profik között szereplő olasz Barbara Fusar-Poli, Maurizio Margaglio kettős; s jött volna a páros korcsolyázás jelenlegi legjobbja, az orosz Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin duó is, ha két hete a pittsburghi Skate America Grand Prix-versenyen Marinyin nem ejti fejre Totmjanyinát, akinek agyrázkódása után pihenőt írtak elő az orvosok.

Prágában, s Budapesten is fellép a társulattal az Európa-bajnok Sebestyén Júlia, az Eb-4. Póth Diána, valamint a junior vb-ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős is. Ami a zenei kínálatot illeti: Gloria Gaynor, a világszerte ismert és ünnepelt amerikai énekesnő hagyományosan meghívott sztárénekese az "Art on Ice"-nak, s most először látogat Budapestre.

Az már biztos, hogy Sebestyén Júlia az ő egyik dalára korcsolyázik majd. Edvin Marton világhírű magyar hegedűművész virtuóz tudásával és 1697-es készítésű Stradivarijával vált állandó vendégévé a műsornak. Edvin Marton Pljusenko vb-aranyérmet érő számának zeneszerzője, s ezúttal egyedülálló produkcióként élőben kíséri hegedűn az orosz klasszis kűrjét. S hogy a fiatal korosztály különösen jól érezze magát az Arénában, arról a NOX együttes gondoskodik.

- Amikor meghallotta, hogy a műsor egyik sztárja, Totmjanyina agyrázkódást szenvedett, hirtelen mire gondolt? - kérdeztük Sallay András korábbi jégtánc világbajnokot, az IMG nemzetközi alelnökét, az est "házigazdáját".
- A szívemhez kaptam... Nagyon sajnálom szegény kislányt. A rettenetes balesete után azonnal nyilvánvaló lett, hogy nem jöhet el Budapestre, s a show vezetése úgy döntött, hogy Totmjanyináék helyére nem szerződtet senkit, mert őket úgysem lehetne helyettesíteni. Be kell, hogy valljam, kicsit remegek, nehogy Pljusenkóval is történjen valami pénteken a prágai előadáson.

- Honnan jött az ötlet, hogy az "Art on Ice" fellépjen Budapesten?
- A show producere itt volt a budapesti Eb-n. Látta, hogy a gálának milyen hatalmas sikere van, s megfordult a fejében, hogy a műsort mindenképpen érdemes lenne elhozni Magyarországra is. S nem csak egyszeri alkalomra, elárulhatom, hogy hosszú távú tervei vannak, tehát jövőre akkor is lenne folytatás, ha a mostani rendezvény nem hozna nyereséget.

- Hogyan jellemezné tömören a produkciót, mit láthat majd a közönség?
- Egy hozzávetőleg bő két és fél órás látványos show-t, ami több egy korcsolyagálánál, és több egy élőzenei koncertnél. A kettő meglehetősen különös és látványos ötvözete.

- Mit gondol, mennyi néző jön ki az Arénába?
- Erre nem merek tippelni. Bízom benne, hogy sokan tudnak az eseményről, és ki is látogatnak rá. Az mindenesetre kedvező statisztikai adat, hogy a jegyértékesítéssel foglalkozo Ticketpro internetes honlapján eddig tizenhétezer-ötszázan klikkeltek rá, tehát van érdeklődés. És én is tapasztalom, hogy most hirtelen milyen népszerű vagyok az ismerőseim körében, mert rengetegen kérnek, hogy szerezzek jegyet nekik...

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről