A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

Joó Éva számára nem jó ómen Kína

Volt már világbajnok, többszörös Európa-bajnok, Világkupa-győztes, sőt a Nemzetközi Sportlövő Szövetség megválasztotta az év sportolójának is. Joó Éva az idei esztendőben is szép eredményeket ért el, bár az [origo]-nak nyilatkozva egy keserű emlék jut eszébe először a 2006-os évről.

"A kínai Világkupán történteket bizony senkinek sem kívánom" - kezdte Joó. "A kisöbű sportpuska 3x20 összetett versenyszámának selejtezőjében 580 kört lőttem. Ezzel az eredménnyel akkor még döntősnek számítottam. Pár perccel később, mikor felpillantottam a táblára már csak 578 kör volt a nevem mellé írva. Újabb 5 perc elteltével már csupán az 577-es szám díszelgett a táblán. Ezzel az eredménnyel persze már nem voltam finalista. Nem igazán értettem a történteket, ezért többek biztatására úgy döntöttem, benyújtom a hivatalos óvást - amely egyébként 50 svájci frankomba került. Amikor meghallották a kínai bírók, hogy mit akarok, elkezdték vehemensen magyarázni, hogy az első eredményem az értékelő bírók által kiszámolt eredmény volt, melyet azután átnézett az értékelő zsűri. Ők 'megkaliberezték', azaz megvizsgálták két lövésemet, de nem adták meg. Egy független bírói kar végül ismét átnézte a lövéseimet és nekem adott igazat."

- Mi történt ezután?
- Végül a kínaiak győztek, hiszen mégsem kerültem döntőbe. Az ázsiai szervezők "meggyőztek" arról, hogy ne óvjak, mert nincs értelme, bár tudtam, hogy a pályán elért eredményem alapján akár az éremért, sőt megkockáztatom az olimpiai kvótáért is harcolhattam volna. Sajnos az én esetemen kívül is volt még hasonló ezen a Világkupán, amelyet a kirendelt nemzetközi zsűri is észrevett, de mivel nem tudtak rájuk bizonyítani semmit, így hát nem történt szankció. Azt csak mellékesen teszem hozzá, hogy mindenhol kínai sportlövőnek kedveztek a szervezők...

- Mennyire viseli meg a sportolót egy ilyen eset?
- Napokig feszült voltam, ám a mi sportágunkban fontos a nyugalom, és miután elég feszített az idei versenynaptárunk, igyekeztem túltenni magam a történteken.

- A jelek szerint ez sikerült, hiszen a múlt héten Brnóban egy nemzetközi versenyen remekelt.
- Három számban indultam és mindegyikben az első helyen végeztem. Sőt légpuskában országos csúcsot értem el, ami bizakodásra ad okot. Egyébként az idei évre nem lehet panaszom, hiszen minden a tervek szerint alakul. Utólag azt sajnálom, hogy a márciusban tartott légfegyveres Európa-bajnokságon nem indultam el, mivel nem éreztem magamban kellő lelkierőt, amely egy sikeres szerepléshez feltétlenül szükséges. Az idei év kiemelkedő versenye természetesen a júliusi világbajnokság lesz, Zágrábban. Előtte részt veszek Münchenben és Milánóban egy-egy Vk-viadalon. Aztán a válogatottal elvonulunk Tatára, hogy a vébére tökéletes formában lőhessünk.

- A sportlövők már ebben az évben is kivívhatják a 2008-as nyári pekingi olimpiai játékokra a kvótát. Ön is így tervezi?
- Természetesen örülnék neki, ha már az idén sikerülne megváltanom a jegyet Pekingbe. Reálisan a világbajnokságon lesz erre esélyem. Persze ha előbb sikerülne valamelyik Világkupán, nem lennék szomorú... Ez a cél egyben egy sikeres világbajnoki szereplést is jelent, tehát az első hat hely valamelyikét - elsősorban a kisöbű sportpuska 3x20-as összetett versenyszámában. Ha valamiért még sem sikerülne az idén a kvótát megszereznem, akkor minderre jövőre is meglesz a lehetőségem.

- Az pedig már az ötödik olimpiája lenne...
- Így van, és remélem végre az ötkarikás játékokon is sikeres leszek, mert ezzel még adós vagyok magamnak. Bár az igazat megvallva Kína számomra nem jó ómen...

Tomka Tivadar

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!