Vágólapra másolva!
A bieli nagymesterverseny nyolcadik fordulójában az éllovas Alekszandr Morozevics a címvédő ukrán Andrej Volokityint győzte le. A tornán ez volt az orosz sakkozó hatodik nyerése, és előnyét egy pontra növelte. A két ifjú titán, a 15 éves norvég Magnus Carlsen és a 19 éves azeri Tejmur Radzsabov összecsapása remivel végződött. A helyi sakkrajongók nagy örömére Yannick Pelletier megszerezte első győzelmét. A nők versenyében a svéd Pia Cramling újabb nyeréssel másfél pontos előnnyel vezet.

A 39. Bieli Sakkfesztivál 17-es kategóriájú tornájának 8. fordulójában a 2003-ban és 2004-ben győztes Alekszandr Morozevics hatodik győzelmét érte el. A bonyodalmakat mindig bátran vállaló orosz nagymester nem ismeri a megalkuvást, ezért is kapott ki kétszer a hat nyerés mellett.

Nem sokáig bánkódott az előző fordulóban elszenvedett vesztése miatt, hanem a spanyol megnyitás főváltozatában csapást mért az ukrán Andrej Volokityinre. A címvédő nagymester ellen minőséget áldozott, az összekötött szabadgyalogokkal szemben világosnak nem volt ellenszere.

Morozevics előnye egy pont ifjú riválisai, Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov előtt, akik egymással másodszor is megosztoztak a ponton. Változatos küzdelmet vívott a svájci Yannick Pelletier és a kubai Lazaro Bruzon. A fordulatos partiban Pelletier azonnali nyerést hagyott ki, majd Bruzon elmulasztotta, hogy fél pontot raboljon a helyiek kedvencétől.

A 8. forduló eredményei:
Yannick Pelletier (svájci, 2583) - Lazaro Bruzon (kubai, 2677) 1 - 0 (Angol megnyitás, 42)
Magnus Carlsen (norvég, 2675) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2728) döntetlen (Királyindiai védelem, 30)
Andrej Volokityin (ukrán, 2622) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2731) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 59)

A verseny állása:
1. Alekszandr Morozevics 6 pont
2-3. Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov 5
4-5. Andrej Volokityin és Yannick Pelletier 3
6. Lazaro Bruzon 2

A 9. forduló párosítása:
Morozevics - Pelletier
Bruzon - Radzsabov
Volokityin - Carlsen

Mindent egy helyen az Eb-ről