Vágólapra másolva!
A rövid program után vezető Sebestyén Júlia végül a második helyen végzett a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának ötödik állomásán, a moszkvai Orosz-kupán, de ezüstérmével is bejutott a GP-döntőbe. A versenyt a svájci Sarah Meier nyerte.

A rövid program után Sebestyén Júlia 54,36 ponttal állt az élen az orosz Szokolova (52,08) és a svájci Meier (50,92) előtt, de Európa-bajnoknőnk azzal a tudattal lépett jégre, hogy már bronzéremmel is biztosítja helyét a december 14-17. közötti szentpétervári Grand Prix-döntőben. S most ez volt a fő célja. Az Orosz-kupa előtt Sebestyén mellett még Meier és az amerikai Czisny is reménykedhetett a fináléba kerülésben, azonban ehhez nekik nyerniük kellett volna. Czisny pénteken nagyon elrontotta a rövid programját, csupán 44,98 pontra értékelték, amivel a nyolcadik helyen várta a szabadkorcsolyázást. Szombaton ismét formán kívül szerepelt, a kűrjére kapott 76,23-as pontszámával arra sem maradt esélye, hogy dobogóra kerüljön.

Az első csoportban lépett jégre Pavuk Viktória is, aki a halovány rövid programja után a kűrben sokkal jobban teljesített, ebben három ellenfelét is megelőzte, ám a végelszámolásnál így sem tudott elmozdulni a tizenkettedik helyről.

"A rövid programban már nagyon régen hibáztam, most sajnos a tripla flip nem sikerült, de a szabadkorcsolyázásban mindent beleadok. Nem törekedhetek biztonságra, hiszen egyetlen esélyem maradt; ahhoz, hogy bejussak a GP-döntőbe, nyernem kell" - szögezte le Meier a kűr előtt. És az idei Eb-n 4., a vb-n 6., a torinói téli olimpián pedig 8. helyezett svájci versenyző ki is tett magáért, szenzációs kűrt futott, amire 108,25 pontot kapott.

Közvetlenül utána következett Sebestyén Júlia, aki sajnos nem tudta megismételni a két héttel ezelőtti nankingi GP-n aranyérmet ért produkcióját, akkor 100,98, most 92,39 pontot korcsolyázott össze. Így az összesítésben Meier mögé került, és izgulnia kellett, hogy a még hátralevő három versenyző, a japán Onda, Szokolova, valamint az ugyancsak orosz Volcskova közül legfeljebb egyvalaki előzze meg, vagy Meiert is előzze meg valaki, mert különben minimálisra csökken az esélye a GP-döntőbe kerülésre.

Bár Sebestyént a kűrben végül négyen is megverték, végeredményben Meier mögött maradt a második helyen, így bejutott a Grand Prix-döntőbe! (2003-ban már szerepelt a sorozat fináléjában, akkor a hatodik helyen végzett.) Így felettébb sikeresen zárja a novembert: a Kína-kupán arany-, az Orosz-kupán ezüstérmet szerzett, s nem mellékesen 31 ezer dollárt is keresett. A GP-versenyeken ugyanis az első hely tizennyolcezer, a második tizenháromezer dollárt ér.

A Grand Prix-sorozat ötödik, utolsó előtti versenyének számító Orosz-kupa után négy hely már foglalt a GP-fináléban, ahol a hat legtöbb pontot szerzett versenyző szerepelhet: a japán Miki Ando (28 pont), Sebestyén Júlia (28), a dél-koreai Ju Na Kim (26) és a kanadai Joannie Rochette (24) biztos induló. A svájci Sarah Meier és az amerikai Kimmie Meissner is 24 pontot gyűjtött, de az összevetésben Rochette-tel szemben rosszabbak. S a jövő hét végi tokiói NHK Trophyn még három japán versenyző - Fumie Suguri (13), Jukari Nakano (13) és Mao Aszada (11) is reménykedhet a döntőbe jutásban.

Orosz-kupa, nők, végeredmény:
1. Meier (svájci) 159,17
2. Sebestyén Júlia 146,75
3. Onda (japán) 143,60
...
12. Pavuk Viktória 111,74

páros:
1. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (német) 179,45 pont
2. Marija Petrova, Alekszej Tyihonov (orosz) 178,03
3. Kavagucsi Juko, Alekszandr Szmirnov (orosz) 168,50

jégtánc, állás az original után:
1. Tanith Belbin, Benjamin Agosto (amerikai) 94,58 pont
2. Isabelle Delobel, Olivier Schoenfelder (francia) 94,33
3. Okszana Domnyina, Makszim Sabalin (orosz) 90,35
...
5. Hoffmann Nóra, Elek Attila 79,14

Mindent egy helyen az Eb-ről