Vágólapra másolva!
A döntőben 45-43-ra nyert a franciák ellen, így aranyérmet szerzett a magyar férfikard-csapat a szentpétervári vívó-világbajnokságon. Ezt megelőzően 1998-ban, a svájci La Chaux-de-Fonds-ban győzött legutóbb a magyar válogatott.

Ezúttal remekül vívott a Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Szilágyi Áron, Decsi Tamás összeállítású együttes, az utolsó pár előtt már 40-33-ra vezetett, a vége mégis nagyon izgalmas lett.

Kezdésként Nemcsik 5-2-re verte Boris Sansont, majd Lontay 6-5-re kikapott Julien Pillet-től, Szilágyi viszont 5-4-re nyert Nicolas Lopez ellen (15-12).

Aztán Lontay 5-2-re múlta felül Sansont, Nemcsik 5-5-öt vívott a csereként beállt Vincent Anstett-tel, Szilágyi pedig 6-5-re kikapott Pillet-től (30-25). Az utolsó körben Lontay 5-5-tel tartotta a lépést Anstett-tel, Szilágyi 5-3-ra verte Sansont, így a végső asszó előtt 40-33-volt az állás.

Nem sokkal később váratlanul nagyon izgalmassá vált az összecsapás, Pillet ugyanis fokról fokra jött fel, Nemcsik nem találta a tempót, a francia pedig 42-42-nél utolérte őt. A vezetést azonban nem tudta átvenni. Nemcsik 43-42-re, majd 44-42-re módosította az állást, utóbbi tushoz a videovisszajátszásra is szükség volt. Ezután Pillet ért el találatot, majd ismét Nemcsik - kétszeri videózás után.

Előbb ő kérte a kontrollt - megtehette, mert az előző alkalommal igaza volt, ezért megmaradt a lehetősége -, a bíró megítélte a találatot, majd a francia újbóli elemzést szorgalmazott. Újra lepörgették a képeket, és megint Nemcsik kapta a pontot (45-43).

A siker után felszabadultan ünnepeltek a magyarok, óriási öröm volt a páston, hiszen kilenc év elteltével lett ismét aranyérmes a magyar csapat. Megérdemelten, mert egész nap jól vívott a válogatott. Ha akadt is egy-egy megingás, a társak hoztak annyit, hogy az összteljesítmény valamennyi összecsapáson elég legyen a sikerhez.

Szilágyi és Lontay plusz 2-es, Nemcsik mínusz 2-es találati mutatót ért el a döntőben.

Eredmények:
a 3. helyért:
Olaszország - Ukrajna 45-44

döntő:
Magyarország - Franciaország 45-43

férfi kard, csapatverseny, világbajnok:
Magyarország (Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Szilágyi Áron, Decsi Tamás)
2. Franciaország (Julien Pillet, Boris Sanson, Nicolas Lopez, Vincent Anstett)
3. Olaszország (Aldo Montano, Luigi Tarantino, Gianpiero Pastore, Diego Occhiuzzi)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!