Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség vezérkara március 5. és 8. között Isztambulban tanácskozott. Az első női Grand Prix színhelyén megtartott ülésen döntöttek arról, hogy elhalasztják a szeptemberre tervezett férfi világbajnoki döntőt, a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, a bolgár Veszelin Topalov párharcát. A halasztást Anand kérte, a FIDE pályázatot írt ki a meccs megrendezésére, amelyet legkésőbb 2010. április 20-án meg kell kezdeni. Végleges döntés született, hogy a 2010-2011-es világbajnoki ciklusban a kihívó személyét 8 résztvevős világbajnok-jelölti torna dönti el.

A világbajnoki döntő időpontjának halasztását Viswanathan Anand kérte. A címvédő arra hivatkozott, hogy az elmúlt két évben kétszer is csatázott a világbajnok címért. Mexikóban megnyerte a 8 résztvevős, kétfordulós világbajnokságot, majd tavaly Bonnban címét párosmérkőzésen is megvédte az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Kihívója, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskyval csak egy hétjátszmás meccset játszott.

A FIDE vezérkara elfogadta a dortmundi UEP (Általános Versenyszervező Társaság) ajánlatát a 2010-2011-es világbajnoki ciklus megrendezésére. Két év múlva 8 résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti verseny dönti el a következő kihívó személyét. Kamsky és az Anand-Topalov meccs vesztese, a Grand Prix-ciklus első két helyezettje, a 2009-es Világkupa győztese mellett az a két legmagasabb Élő-átlagú nagymester jogosult résztvenni, akik az említett kritériumokat nem teljesítették. A rendezőknek joguk van egy versenyzőt jelölni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!