A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Négy éven át a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi fizetett besúgója volt Ingo Steuer, aki a vancouveri téli olimpián a német műkorcsolya-csapat edzőjeként vesz részt. A szervezettel való kapcsolata a 2006-os téli olimpia előtt derült ki, mégis ott lehetett Torinóban. Egykor Katarina Witt szerelmi életéről írt jelentéseket, manapság pedig arra készül, hogy könyvben foglalja össze a nagy vihart kavart történetet.

Két kínai páros mögött a német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy kettős végzett a harmadik helyen hétfőn a műkorcsolyázó párosok küzdelmében a vancouveri téli olimpián. A bronzérmes kettősnél azonban sokkal érdekesebb az őket három Európa- és két világbajnoki címhez segítő edzőjük, Ingo Steuer.

Nem azért, mert 1998-ban Naganóban ő maga is harmadik lett a téli ötkarikás játékokon ugyanebben a számban, párjával Mandy Wötzellel. Sokkal izgalmasabb az a történet, ami 2006-ban, közvetlenül a torinói téli olimpia előtt derült ki: eszerint Steuer fiatal korában négy éven át a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi besúgója volt.

Adatokat gyűjtött és adott át az általa jól ismert sportolókról, így többek között a nyolcvanas évek világszerte ismert és ünnepelt műkorcsolyázó sztárjáról, Katarina Wittről és az ő szerelmi életéről.

A Stasihoz fűződő kapcsolata 2006-ban, közvetlenül a torinói téli olimpia előtt derült ki, és óriási botrány lett belőle Németországban. Steuer azzal védekezett, hogy fiatal és naiv volt, amikor egy idősebb ügynök beszervezte, és nem is gondolt rá, hogy másoknak árthat. Amikor pedig mégis rájött, akkor már késő volt, benne volt a gépezetben.

A 2006-os botrányból Steuer került ki győztesen, mert bár az ügy kirobbanása után a Német Olimpiai Bizottság azonnal kitette az utazó csapatból, Steuer és az őt foglalkoztató korcsolyaszövetség is fellebbezett a döntés ellen, és végül ott lehetett Torinóban, ahol a hatodik helyen végeztek tanítványai.

Idén már nem is az volt kérdés, hogy a 43 éves tréner utazzon-e Vancouverbe, hanem az, miből finanszírozzák a kint tartózkodását. A német törvények értelmében ugyanis, aki annak idején együttműködött a keletnémet titkosszolgálattal, nem kaphat fizetést sportszervezettől.

Állítása szerint a Német Korcsolya Szövetség tartja is magát ehhez, azt viszont senki nem tudja megakadályozni, hogy tanítványaitól, Savchenkótól és Szolkowytól ne kapjon anyagi juttatást a munkájáért, abból a keretösszegből, amelyhez a korcsolyázók állami támogatás formájában jutnak hozzá.

Steuer a siker után máris ultimátumot adott hazája olimpiai bizottságának: ha a jövőben sem kap fizetést, más munka után fog nézni. Amikor Vancouverben a kínos ügyről próbálták kérdezni, csak annyit mondott, sem a hely, sem az idő nem alkalmas a téma megtárgyalására. "Mindenki minden kérdésre választ kap a hamarosan megjelenő könyvemből, amelynek Jégkorszak lesz a címe."

Forrás: AFP

Az edző a Savchenko, Szolkowy páros társaságában

Steuer az egykori NDK területén lévő Chemnitzben (egykori nevén Karl-Marx-Stadt) született 1966-ban. Gyerekként kezdett korcsolyázni, 1984-ben párjával, Manuela Landgraffal első német kettősként nyertek junior világbajnokságot.

Aztán Ines Müllerrel, majd Mandy Wötzellel alkotott párt, utóbbival érte el legnagyobb sikereit: 1995-ben Európa-bajnokságot, két évvel később pedig világbajnokságot és Grand Prix-döntőt nyertek.

Sérülések és Steuer autóbalesete ellenére is sikerült felkészülniük a naganói téli olimpiára, ahol bronzérmet szereztek, majd a játékok után profinak álltak. Steuer nem sokkal később edzőként kezdett dolgozni Chemnitzben, majd a német szövetségben. Legnagyobb sikereit a Savchenko, Szolkowy párossal ért el: a vancouveri bronzérem mellett, három Európa-bajnoki és két világbajnoki elsőséghez segítette hozzá a kettőst.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!