A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az Evi Sachenbacher-Stehle, Claudia Nystad német páros nyerte a sífutók női csapatversenyét a vancouveri téli olimpia hétfői versenynapján. A férfiaknál a norvég Öystein Pettersen, Petter Northug duó diadalmaskodott.

A nőknél a meglepetésre győztes Evi Sachenbacher-Stehle, Claudia Nystad kettős mögött a nagy esélyes svéd Charlotte Kalla, Anna Haag duó lett az ezüstérmes, míg a bronzot az orosz Irina Hazova, Natalija Koroszteleva duó szerezte meg.

A svédek taktikája egyértelmű volt: első emberük, Kalla elképesztő iramot diktálva megpróbálja lerázni az össze vetélytársat, hogy ne sprintbefutó legyen majd a célnál. Első futása alkalmával még öten is tartották vele a lépést. Amikor másodszor került rá a sor, akkor már csak Sachenbacher maradt a nyomában, de amikor ismét Haag került sorra, az olaszok és az oroszok felértek a vezető bolyra.

Kalla utolsó, harmadik futásakor sokáig - ha fogcsikorgatva is, de - mindenkinek sikerült tartania a lépést, a stadionba érve viszont az olasz váltó tagja elmerevedett, így tulajdonképpen az utolsó emberek indulásakor három csapatnak maradt esélye a győzelemre. Haag szintén erős iramot diktált, de Claudia Nystad a nyomában maradt, s az már várható volt, hogy a sprintben a német versenyző lesz a gyorsabb.

Sífutás, női csapatsprint, olimpiai bajnok:
Evi Sachenbacher-Stehle, Claudia Nystad (Németország) 18:03.7 p
2. Charlotte Kalla, Anna Haag (Svédország) 0.6 mp hátrány
3. Irina Hazova, Natalija Koroszteleva (Oroszország) 4 mp h.

A norvég Öystein Pettersen, Petter Northug páros nyerte a sífutók férfi csapat sprintversenyét. A világ leggyorsabb sífutójának tartott Northug sprintbefutóban győzte le a Tim Tscharnke, Axel Teichmann német és a Nyikolaj Morilov, Alekszej Petuhov orosz duó második emberét.

A férfiaknál egészen másféle küzdelem zajlott, mint a nőknél. A negyedik váltásig rendkívül kényelmes tempóban síeltek a versenyzők, senki nem próbált meg robbantani. Az első emberek utolsó, harmadik futásakor aztán az utolsó emelkedőn a német Tscharnke ritmust váltott, melynek köszönhetően Teichmann három másodperces előnnyel kezdhette meg a befejező résztávot.

Az üldözők eleinte egymásra vártak, aztán az orosz Petuhov és az eddig meglepetésre mindössze egy bronzérmet nyert Northug megindult. A stadionba érve ők ketten utolérték Teichmannt, s ekkor Northug megmutatta, hogy miért tartják a jelenkor legjobb és leggyorsabb sífutójának. A négyszeres világbajnok könnyedén lépett el vetélytársaitól, akik így csak a második helyért harcolhattak, s végül Teichmann gyorsabbnak bizonyult Petuhovnál.

Sífutás, férfi csapatsprint, olimpiai bajnok:
Öystein Pettersen, Petter Northug (Norvégia) 19:01.0 p
2. Tim Tscharnke, Axel Teichmann (Németország) 1.3 mp hátrány
3. Nyikolaj Morilov, Alekszej Petuhov (Oroszország) 1.5 mp h.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!