Vágólapra másolva!
Az érintett svájci doppingvizsgálati laboratórium vezetője visszautasította Tyler Hamilton amerikai kerékpáros vádját, amely szerint a korábbi csapattárs, a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong pozitív mintát szolgáltatott a 2001-es Tour de Suisse viadalon.

Martial Saugy a Neue Zürcher Zeitung pénteki számában cáfolta azt is, hogy a labor igyekezett volna elleplezni az amerikai sztár svájci lebukását: "Négy vizeletmintában gyanúsan magas EPO-értéket mértünk az Armstrong által megnyert viadalon, de egyik minta sem az amerikaié volt. A teszteredményeket nem rejtegettük" - mondta.

Hamilton a CBS amerikai hírtelevízió vasárnap esti "60 perc" című műsorában úgy emlékezett, Armstrong azt mondta neki, hogy a 2001-es svájci körversenyen eritropoetinnel (EPO) fennakadt a vizsgálaton, de az UCI, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség közbenjárására megúszta a büntetést.

"Tudom, hogy korábban produkált pozitív tesztet, ezt ő mondta nekem. (...) Voltak, akik gondoskodtak róla. Nem ismerem az ügy pontos részleteit, de azt tudom, hogy Lance emberei, valamint a másik oldal, azaz a nemzetközi szövetség képviselői kidolgozták, miként lehetne ezt az ügyet eltussolni" - fogalmazott Hamilton, aki a 2004-es athéni olimpián megnyerte az egyéni időfutamot, és már akkor doppingügybe keveredett, de végül a második teszt nem igazolta a vétkességét, így megtarthatta az aranyérmet.

Egy hónappal később azonban a Vuelta a Espanán újra lebukott, és akkor kétéves eltiltást kapott. 2007-ben tért vissza, ám 2009 februárjában, egy versenyen kívüli ellenőrzésen megint tiltott szert találtak szervezetében. Ezután bejelentette visszavonulását, hazája doppingellenes ügynöksége pedig nyolc évre tiltotta el.

Mindent egy helyen az Eb-ről