Vágólapra másolva!
Szetthátrányból, Li Na sérülése és egy rövid nemzeti ünnep után nyerte meg az Australian Opent Viktorija Azarenka. A fehérorosz teniszező élete második Grand Slam-trófeáját szerezte meg, ismét Melbourne-ben. A férfi párosoknál a Bryan-testvérpár hatodszor lett bajnok Ausztráliában.

Australian Open, női egyes, döntő:
Viktorija Azarenka (fehérorosz, 1.) - Li Na (kínai, 6.) 4:6, 6:4, 6:3

Mindkét játékos idegesen kezdte a női döntőt, sokszor elvesztették a saját adogatásukat, sőt a címvédő Azarenka 5:2-ig egyszer sem tudta hozni a sajátját. Akkor még visszakapaszkodott, 5:4-nél egyenlíthetett volna, de egy hosszú gémben Li besöpörte az első játszmát.

A folytatásban Azarenka kiegyensúlyozottabb lett, ami kedvezett Li hullámzó játékával szemben, el is húzott 3:0-ra. A második szett közepén a kínait ápolni kellett térdsérüléssel, de tudta folytatni a játékot, sőt fogott is pár gémet, ám a világelső kiegyenlített.

Jöhetett a döntő játszma, amelyet viszont a helyi nemzeti ünnep tiszteletére rendezett tűzijáték szakított félbe. A két egymás utáni játékot elveszítő Azarenka gondolkodhatott kicsit, talán címvédőként neki kedvezett, hogy 1788-ban éppen január 26-án alapították az államot.

Az ünnep után Azarenka tudása legjavát nyújtotta, Li kicsit fáradt is, így végül két óra 42 perces csatában a fehérorosz teniszező győzött.

Forrás: AFP/Greg Wood
Forrás: AFP/Greg Wood

Azarenka a legjobbkor kapta össze magát

Azarenka a meccs végén nem bírt az érzelmeivel, a törölközőjét a fejére borítva elsírta magát, de párás lett Li tekintete is, aki a maga 31 évével a torna történetének legidősebb győztese lehetett volna.

Li Na gratulált Azarenkának, és megköszönte a csapatának támogatást: "pedig két hete nagyon utáltam őket, mert alaposan megdolgoztattak. Nem vagyok fiatal, de várom a következő évet."

Azarenka lett a nyolcadik női játékos, aki címvédőként nyerni tudott Melbourne-ben. Mindenkinek megköszönt mindent, majd kijelentette: "mindig is különleges lesz nekem ez a torna, Lit pedig sok döntőben fogjuk még látni. Boldog Ausztrália Napot mindenkinek!"

A férfi párosok versenyét az első helyen kiemelt amerikai Bob Bryan, Mike Bryan duó nyerte meg, miután a szombati döntőben két játszmában legyőzte a holland Robin Haase, Igor Sijsling kettőst. A Bryan-testvérek számára mindössze 53 percre volt szükség pályafutásuk hatodik Australian Open-sikeréhez. Ez volt az amerikai ikerpár 13. Grand Slam-torna győzelme.

Férfi páros, döntő:
Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) - Robin Haase, Igor Sijsling (holland) 6:3, 6:4

Mindent egy helyen az Eb-ről