A halál küszöbéről tért vissza Serena Williams

Williams
INDIAN WELLS, CA - MARCH 08: Serena Williams returns against Zarina Diyas, of Kazakhstan, during Day 4 of the BNP Paribas Open on March 8, 2018 in Indian Wells, California. Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek legerősebb női mezőnye jött össze Indian Wellsben. A Grand Slameket is ideszámítva, a 2016-os Australian Open óta nem volt arra példa, hogy Serena Williams, Marija Sarapova és Victoria Azarenka egyszerre induljon egy versenyen. Ráadásul a jelen legjobbjai közül sem hiányzik senki, de egyelőre minden a két visszatérő édesanyáról szól. Az egyikük a halállal is farkasszemet nézett, a másik amazon a magánéleti válsága után próbálja újraépíteni magát.

Pont két éve, 2016 márciusában ők játszották a döntőt Indian Wellsben. Nem kis meglepetésre a fehérorosz Victoria Azarenka sorozatban öt, összességében 17 vereség után, pályafutása során negyedszer is jobbnak bizonyult Serena Williamsnél. Viszonylag simán nyert 6:4, 6:4-re.

A korábbi világelső minszki, azzal a lendülettel behúzta Miamit is és úgy nézett ki, ő taszíthatja le a trónról Serena Williamset.

A folytatás azonban nem a tervek szerint alakult. Váratlanul teherbe esett. Májusban a Roland Garroson már az első fordulóban búcsúzott (a döntő játszmában 0:4-nél adta fel a meccset Karin Knapp ellen), többet már nem lépett pályára abban az évben. Decemberben megszületett a kis Leo, de a boldogság nem tartott sokáig.

Nehéz időszak áll Azarenka mögött Forrás: AFP/2018 Getty Images/Matthew Stockman

Júniusban tért vissza Mallorcán, és kapott ki a második fordulóban. Wimbledonban Simona Halep állította meg a negyeddöntőbe jutásért. Az egyértelmű volt, hogy 28 évesen, már anyaként nem lesz olyan könnyű a sikeres visszatérés, de arra senki nem számított, hogy legközelebb 2018 márciusában lép majd pályára. Tönkre ment a párkapcsolata Billy Mc Keague-val, már Wimbledon után szakítottak, de a gyermekelhelyezésből per lett.

Kaliforniában éltek és a babának addig ott kellett maradnia, amíg nem születik ítélet.

Ez volt az oka, hogy Azarenka visszalépett a tavalyi US Opentől, mert nem akarta elhagyni a fiát. A válság, a megoldás elhúzódott, így csak most jelentkezett újra játékra. A világranglistán a 204. helyig csúszott vissza, szabadkártyával indulhatott el. Ezt leginkább a brit Heather Watson bánta, akit a 64 közé jutásért 6:4, 6:2-re győzött le és egyáltalán nem lenne meglepő, ha a következő fordulóban hasonló sorsra jutna a tavalyi US Open-bajnok Sloane Stephens.

Williamsnek terhesen is a GS-győzelem volt a célja Forrás: AFP/2018 Getty Images/Kevork Djansezian

Serena Williams helyzete legalább annyira érdekes, mint Azarenkáé. A 23-szoros Grand Slam-bajnok úgynevezett védett ranglistával indult Indian Wellsben (amit nem azért kap, mert 36 éves, hanem szülés miatt), ami teljesen szabályos, de csak a nevezésnél veszik figyelembe, a kiemelésnél nem.

Így fordulhat elő, hogy a 3. fordulóban, a 16 közé kerülésért akár összejöhet a Williams nővérek rangadója.

Legutóbb a 2017-es Australian Open döntőjében találkoztak. Serena azóta nem lépett pályára hivatalos, egyéni meccsen. Játszott egy bemutatót Abu-Dzabiban, tavaly decemberben, Jelena Osztyapenko ellen, de az csak arra volt jó, hogy belássa, korai lenne visszatérnie januárban, Melbourne-ben.

Hiába szóltak arról a hírek a terhessége bejelentésétől, hogy címvédésre készül az Australian Openen, ez kivitelezhetetlennek bizonyult, mert a szülésnél komplikációk léptek fel, életében másodszor kapott tüdőembóliát és több műtét várt rá.

Plusz hat hetet töltött kórházban és decemberig nem vett teniszütőt a kezébe.

Nem a dráma fokozásáért beszélt arról, hogy akár meg is halhatott volna. Az is kisebb csoda, hogy Indian Wells-ben már vállalta a játékot. Játszott már egy párost a Fed-kupában a nővérével, februárban, de nem mutatott túl meggyőző játékot.

Az amerikai megjárta a poklot Forrás: AFP/2018 Getty Images/Kevork Djansezian

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy az elmúlt napokban már minden idegszálával a sikeres visszatérésre koncentrált a verseny helyszínén. Hétfőn még New Yorkban, a Madison Square Gardenben játszott, a Tiebreaktens (egyetlen, tíz pontig tartó rövidítés, két pont különbséggel dönt) újabb állomásán. Előbb győzött a szintén visszatérőben lévő Marion Bartoli ellen, majd az elődöntőben kikapott a kínai Csang Suajtól.

Egy nappal később már Kaliforniában szerepelt egy jótékonysági rendezvényen, ahol nem csak teniszezett, de táncolt is.

Aztán csütörtökön eljött az igazi visszatérés és senki nem lepődött meg azon, hogy a világranglistán 53. Zarina Diyast 7:5, 6:3-ra verte. Serena Williams 1999-ben szerepelt először a főtáblán, Indian Wells-ben és a döntőben Steffi Graf ellen győzve (6:3, 3:6, 7:5) egyből a csúcsra ért, majd 2001-ben másodszor is veretlen maradt. Aztán egy inzultus miatt 14 éven át gyakorlatilag bojkottálták a nővérével a versenyt, de 2015-ben visszatértek.

Serena Williams és Victoria Azarenka sikeres visszatérése hatalmas lehetőség a női tenisznek, a WTA Tournak. Izgalmas időszak elé nézünk. Serena Williamsnek három nagy célja van 2018-ra, a három idei Grand Slam. Az edzője szerint már a májusi Roland Garrosra visszanyerheti korábbi formáját és mindegyiken győzni szeretne, de egyre többen vannak, akik ebben megakadályozhatják, az egyik épp Azarenka lehet.

Mindent egy helyen az Eb-ről