Világversenyekre hangolnak a résztvevők a hétvégi öttusa-ob-n

Modern Pentathlon. World Championships. Women combined event kovács sarolta
Kovács Sarolta
Vágólapra másolva!
A nőknél a világbajnok Kovács Sarolta, valamint az idei székesfehérvári világkupa győztese, Alekszejev Tamara, a férfiaknál az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám is harcba száll a bajnoki aranyakért a hétvégi budapesti Nu Skin országos bajnokságon, amelyen a férfiaknál és a nőknél is a legjobb 38-38 magyar versenyző rajtol.

Szombaton a nők versenyével indul az idény második legrangosabb hazai viadala, majd vasárnap a férfiak mérik össze tudásukat. Bár a nőknél a verseny nem válogató az augusztus 6. és 11. között Bathban rendezendő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra, valamint a szeptember 2-án rajtoló, szintén tokiói kvótát adó budapesti világbajnokságra, Kállai Ákos női szövetségi kapitány a válogatás szempontjából irányadónak tekinti ezt a versenyt is.

A női mezőnyben a csapatban sorozatban három világbajnoki címet begyűjtő Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara és Földházi Zsófia trióból utóbbi sérülése és műtétje miatt nem indul a hétvégi versenyen, a két székesfehérvári versenyző, Kovács és Alekszejev azonban jó főpróbának tartja a bajnokságot a június végi tokiói világkupa-döntő előtt.

„Sem az országos bajnokságra, sem a világkupa-döntőre nem hegyezzük ki a formát, hiszen a kvalifikációs versenyek,

az Európa-bajnokság és a budapesti világbajnokság a legfontosabb ebben az idényben. A prágai világkupa nem úgy sikerült, ahogyan azt elterveztem, de a munka alapján úgy érzem, hogy az Európa-bajnokságra szépen össze tudom majd szedni magam" – árulta el Kovács Sarolta.

Kovács Sarolta a kvalifikációs versenyekre készül formaidőzítéssel Forrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

A férfiaknál a 2014 óta sorozatban öt országos bajnoki címet nyerő Kasza Róbert ezen a hétvégén tér vissza sérülése után, ahogy az Európa-bajnoki bronzérmes Demeter Bence is. A két versenyző ugyan még nem száz százalékos, de a nagy világversenyek előtt szükségük van a szereplésre.

„A sérülésemből száz százalékig felépültem, minden számban tudok edzeni és az országos bajnokságon már jobb eredményt várok magamtól, mint a székesfehérvári világkupán. Az országos bajnokságot követően Fehéroroszországba utazok, ahol megnézem, hogyan bírja el a lábam a két nap, vagyis a selejtező és a döntő terhelését" – mondta Demeter Bence.

„Én arra figyelek majd az országos bajnokságon, hogy ne kapcsoljam be a turbót, igyekszem patika mérlegen versenyezni,

nehogy valami rossz történjen megint" – tette hozzá Kasza Róbert.

Kasza Róbert vigyázni akar magára Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Martinek János szövetségi kapitány elárulta: az elmúlt évek eredményei alapján négy versenyzőt, Marosi Ádámot, Kasza Róbertet, Demeter Bencét és Regős Gergelyt kiemelten kezeli, ellenben ez az országos bajnokság azok számára, akik őket követik mindenképpen válogatót jelent.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke a sérülések szempontjából nehéz évként tekint a 2019-es idényre, de Tokióra utalva hangsúlyozta: „ha a főpróba nem sikerül, az előadás biztosan jó lesz."

A verseny és a szövetség főszponzorának, a Nu Skinnek a képviseletében megjelent Hegedűs Judit, marketing vezető, aki örül, hogy vállalatuk jubileumi esztendőt ünnepelhet a szövetséggel. A Nu Skin 2014 óta támogatja az öttusa sportágat, s azon kívül, hogy kiemelt, WADA által bevizsgált termékkeretet biztosít a versenyzők számára, 2015-től kezdve az országos bajnokság névadó szponzora is egyben. A 2018-as székesfehérvári Európa-bajnokság – amelynek szintén névadója volt – sikereink felbuzdulva pedig, idén a budapesti öttusa világbajnoksággal egy időben zajló laser-run világbajnokságot támogatják.

Mindent egy helyen az Eb-ről