A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fontos szabályváltozások jönnek az egyik magyar sikersportágban

Kovács Sarolta öttusa
MOSCOW, RUSSIA - MAY 27 : Gold medalist Sarolta Kovacs of Hungary is seen during medal ceremony following the women's final at the UIPM senior modern pentathlon world championships in Moscow, Russia, on May 25, 2016. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Elkészült az öttusaversenyek megújítását célzó szakmai anyag, melyet majd egy munkacsoport önt végleges formába, hogy aztán a nemzetközi szövetség (UIPM) elnökségének döntése nyomán a következő olimpiai ciklus közepén bevezessék.

Varga Tamás, a UIPM versenyigazgatója az M4 Sport Sporthíradójában csütörtökön elmondta, a változtatásoknak még nincs végleges formájuk, jelenleg a kísérletezés szakasza zajlik, volt már néhány tesztverseny - az egyik itt Magyarországon -, és az ezeken gyűjtött tapasztalatok összegzésével alakították ki azt a formátumot, amelyet a UIPM a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) útmutatásai alapján megfelelőnek tart. A munkacsoport, amelyben külső szakértők is tevékenykednek, ebből készíti el a véglegesnek szánt változatot, és az új forma olimpián 2024-ben, Párizsban debütálhat.

Fontos változások jönnek az egyik magyar sikersportágban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Sefa Karacan

"Két fontos változás jelentkezik. Az egyik, hogy kieséses rendszer lesz, a másik, ami még nagyon fontos, hogy a számok között jelentősen lerövidült az idő"

- mondta Varga Tamás.

A 36 fős, döntős mezőnyben kettő vagy három csoportot alakítanak ki és hat vagy négy továbbjutó lesz. Az érmekért az utolsó szakaszban majd 12 öttusázó fog küzdeni. A lovaglás után negyedórán belül kezdődik a bónuszvívás, ennek befejezését követően tíz perccel az úszás, és ismét negyedórára rá a lézerlövészetes futás. Utóbbi szám esetében még zajlanak az egyeztetések arról, hogy a 800 méteres pályát - melyet négyszer kell teljesíteni négy lövészettel - lerövidítik 600 méteresre.

A nemzetközi szövetség versenyigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a változtatásoknál figyelembe veszik a főszereplők, a sportolók véleményét is, az újításokat illetően kaptak egy kérdőívet, és a munkacsoportban is ott van a képviselőjük, a versenyzői bizottság vezetője.

A magyar öttusa hagyományai páratlanok a világban Forrás: MTI/Kovács Tamás

- mondta, emlékeztetve rá, hogy a bő tíz éve bevezetett lövészetekkel megszakított futás hatalmas ellenállásba ütközött az elején, most pedig gyakorlatilag ez a legnépszerűbb része az öttusának, és egyben egy külön sportág is.

A menetrendet illetően jelezte, valószínűleg a jövő évi kongresszus fogja elfogadni az új változtatásokat, melyeket 2022-től vezetnek be "a hétköznapokba", mert aztán majd kezdődik a kvalifikációs időszak a párizsi olimpiára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!