A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Csütörtökön este még lehetett bennünk némi aggodalom, hiszen három nappal a párizsi olimpia vége előtt kilenc éremmel állt a magyar küldöttség. Ám a hajrá fantasztikusan sikerült, tizenkilenc dobogós helyezéssel zárt Magyarország, az éremtáblázat 14. helyén. Emellett ráadásul kilenc darab negyedik, hét darab ötödik és öt darab hatodik helyezés is született. Óriási dolog kijutni egy olimpiára, és ott szerepelni, pláne így, voltak azonban olyan világklasszis magyar sportolók, akiknek nem sikerült azt az eredményt elérniük, amelyet a közvélemény előzetesen elvár(hatot)t tőlük. A cikkünkben őket gyűjtöttük össze.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
2023-ban kilenc olyan olimpiai versenyszám volt, amelynek magyar világbajnoka lett. Ők Márton Luana, Érdi Mária, Losonczi Dávid, Muszukajev Iszmail, Kós Hubert, Koch Máté, a női kardcsapat, a férfi kardcsapat és a férfi vízilabda-válogatott. Ez azt jelent(h)ette, hogy tavaly ők voltak a világ legjobbjai a maguk sportágában, így az első számú esélyesek között várhatták a 2024-es, párizsi olimpiát. Idén is rendeztek néhány olimpiai sportágban világbajnokságot, ezek közül az öttusázó Bőhm Csaba és az úszó Rasovszky Kristóf lett aranyérmes a viadalon. Ha a magyar olimpikonok Párizsban nyújtott teljesítményére a "csalódás" szót objektíven akarjuk mérni, akkor ennek a tizenegy sportolónak/csapatnak a párizsi eredményét célszerű elsőként megvizsgálni.

magyar olimpikonok, csalódás, Párizs, olimpia, 2024, Rasovszky Kristóf
Rasovszky Kristóf azon világbajnokok közé tartozik, aki a párizsi olimpián is felért a csúcsra. Vannak azonban magyar olimpikonok, akiknek csalódásként is lehet értékelni a teljesítményét 
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tekvandós Márton Luana nem jutott ki az olimpiára, így nem is bizonyíthatott Párizsban. A vitorlázó Érdi Mária derékfájdalmakkal küzdött, és így is nyert futamokat, az összetettbeli 14. helyéért tehát nem lehet őt hibáztatni. Kós Hubert és Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok lett a számában, Koch Máté a férfi párbajtőrcsapatot segítette aranyéremhez, a férfi kardcsapat pedig ezüstéremig jutott, azaz ők gyakorlatilag kihozták a maximumot az ötkarikás játékokból. A másik öt világbajnokot viszont felvehetjük a párizsi olimpia legnagyobb magyar csalódásait tartalmazó listára.

A férfi vízilabda-válogatott

A csapat a csoportkörben Ausztrália és Spanyolország ellen is vereséget szenvedett, de három győzelemmel a csoport harmadik helyén továbbjutott. Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese ezután drámai ötméteres párbajban elődöntőbe jutott az olaszok legyőzésével, a legjobb négy között azonban Horvátország 9-8-ra győzött, majd a vasárnapi bronzmeccs végén az amerikaiak jobban lőtték a büntetőket. A férfi pólósaink tehát a negyedik helyen zártak, amely ebben a kiegyenlített mezőnyben semmiképp nem egyértelmű kudarc, ám a szurkolók nagyon várták az érmet ettől a csapattól.

magyar férfi vízilabda-válogatott, olimpia, Vogel Soma
Az olaszok ellen parádézó Vogel Soma bravúrjai a bronzmeccs ötöspárbajában elmaradtak, a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai negyedik lett
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A női kardcsapat

Az elmúlt két vívó-Európa-bajnokságon elődöntős, kétszeres világbajnoki címvédő magyar női kardcsapat Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállításban lépett pástra a párizsi olimpián. A Japán elleni negyeddöntőt esélyesként várta a kardválogatott, de a találkozó felénél Pusztai Luca Fukusima Sihomi ellen 9-0-ra elvesztett asszójával öttusos előnyre tettek szert az ázsiaiak, és onnan már nem tudták megfordítani a meccset a magyarok. A helyosztókon egy győzelem és egy vereség követte ezt az összecsapást, a hatodikként záró vívók pedig nagyon el voltak keseredve. Pusztai Liza néhány nappal később arról számolt be, hogy rengeteg gyűlölködő üzenetet is kap – a rendkívül fiatal csapat azonban a következő években is a világ legjobbjai közé tartozhat.

Pusztai Liza
Pusztai Lizáék nem voltak boldogok az olimpiai hatodik hellyel
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Losonczi Dávid és Muszukajev Iszmail

Két magyar birkózó is világbajnoki címvédőként vágott neki a párizsi olimpiának, és mindketten be is meneteltek az elődöntőbe. Ott azonban Losonczi a kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjában szoros vereséget szenvedett, majd a másnapi bronzmérkőzésen sem tudott győzni, így ötödikként zárt, amit nagyon nehezen élt meg. A 2019 óta magyar színekben versenyző Muszukajev nagyon simán kapott ki a szabadfogású birkózók 65 kg-os kategóriájának elődöntőjében, a vasárnapi bronzmeccse viszont rendkívül szorosan alakult, de ő is vereséggel, az ötödik helyen végzett. A küzdősportok közül így birkózásban és cselgáncsban sem született magyar érem, tehát tekvandóban Márton Viviana csodaaranya lett az egyetlen dobogós szereplés.

Losonczi Dávid, birkózás, olimpia
Losonczi Dávid nagyon el volt keseredve, amiért lemaradt az olimpiai dobogóról
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bőhm Csaba

Májusban a világkupadöntőt, júniusban pedig a világbajnokságot nyerte meg világrekordot jelentő pontszámmal az akkor 23 éves magyar öttusázó, aki ilyen előjelek után favoritként várta a párizsi olimpiát. Bőhm Csaba azonban a körvívásban 35 asszóból 22-t is elveszített, onnantól pedig az 55 pontos lemaradásban csak futni tudott az eredmény után a versailles-i kastélyparkban. Ugyan a lovaglásban elkövetett két verőhiba után még zárkózott, de meg kellett elégednie a 13. hellyel.

Bőhm Csaba, öttusa
Bőhm Csabának nem alakult jól az öttusa első fele az olimpián
Fotó: Csudai Sándor - Origo

További magyar olimpikonok, akik csalódást okoztak a párizsi szereplésükkel

Ahogyan említettük, a Mars-mező Aréna nem hozott szerencsét sem a birkózók, sem a cselgáncsozók számára. A dzsúdósok közül Pupp Réka tudott egyedül negyeddöntőbe jutni, és végül ő az ötödik helyen zárt. Hozzá hasonlóan érmes reményekkel érkezett Párizsba a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Özbas Szofi, és a tokiói olimpián harmadik Tóth Krisztián, ám előbbi a nyolcaddöntőben, utóbbi pedig már a legjobb 32 között búcsúzott egyéniben. Csapatban az olaszok elleni találkozón Özbasnak sikerült nyernie, Tóth azonban ezúttal is ipponnal veszített, így mindkettejük számára hamar véget ért az olimpia.

PUPP Réka
Pupp Réka ezúttal is ötödik lett, mint három éve a tokiói olimpián
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tekvandóban ugyan Márton Viviana szerzett aranyérmet, eleinte a nagy sikert inkább Salim Omar Gergelytől lehetett várni. A világbajnok és háromszoros Európa-bajnok magyar sportoló az 58 kilogrammos súlycsoportban küzdött, de a negyeddöntőben kikapott a címvédőtől, aki aztán nem jutott be a fináléba. Salim így a vigaszágról is lemaradt, és a 9. helyen zárt Párizsban.

2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, 2024.08.07., Taekwondo, Salim Omar Gergely, SalimOmarGergely
Salim Omar Gergelynek nem sikerült a pontszerzés a párizsi olimpián
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Lehetett reménykedni, hogy lesz magyar érem sportlövészetben, és ez végül Major Veronika révén sikerült is. Ám a legtöbben azt gondolták, hogy a férfiak mezőnyében lesz meg a legalább egy érem, Pekler Zalán és Péni István azonban nem tudott egyik számában sem a döntőbe kerülni, így a dobogó sem kerülhetett szóba. Nehezítő körülmények is hátráltatták őket, ennek ellenére az elmúlt évek két talán legjobb puskása minden bizonnyal maga is szebb eredményre számított.

További két egyéni sportolónk van, aki nem tudott egyetlen kört sem menni az olimpián, pedig a közelmúltbeli szereplés alapján talán joggal lehetett benne reménykedni. Marozsán Fábián a teniszezők férfi egyesében a francia Ugo Humberttől kapott ki sima két játszmában, a Fucsovics Mártonnal közös páros első fordulójában pedig egy holland duóval nem bírt. A gátfutó Kozák Luca pedig az előfutamban futott 13,11 másodperces idején a reményfutamra hiába javított 15 századmásodpercet, a legjobbjától ez is elmaradt, így az Eb-ezüstérmes sportoló nem jutott be az elődöntőbe.

Kozák Luca
Kozák Luca lemaradt a továbbjutásról 100 méteres gátfutásban
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A 178 fős olimpiai csapat tagjai közül innentől erősen gondolkodni kell neveken, ha folytatni szeretnénk a listát. Ezért megpróbáljuk olyanokkal lezárni, akikben titkon reménykedtünk, hogy még szebben szerepelnek, de valójában ehhez egy hatalmas bravúrra lett volna szükség. 

  • A magyar kajak-kenu 1976 óta először maradt olimpiai aranyérem nélkül, ám a Párizsban megszerzett hét éremnél mostanáig csak egyszer, éppen Montréalban gyűjtött többet (nyolcat) a sportág aktuális küldöttsége.
  • A tehetséges úszónő, Jackl Vivien 15 évesen egy egészen fantasztikus eredménysorral érkezett az olimpiára, de mint elmondta, ő csak élvezni akarta az olimpiát, és túl nagy terhet jelentett neki, hogy a közvélemény elvárja tőle a jó eredményt, így a legjobb idejeitől elmaradva 400 m vegyesen és 1500 m gyorson is lemaradt a döntőről.
  • A férfi vívóink a várakozásokkal ellentétben egyéni érem nélkül maradtak, ám csapatban a párbajtőrözők aranya és a kardozók ezüstje csodálatos befejezést jelentett.
  • A női vízilabda-válogatott éremeséllyel érkezett, ám a csoportból csak a harmadik helyen sikerült továbbjutni, így a negyeddöntőben az Egyesült Államok következett. Magyari Aldáék fantasztikusan védekeztek, de 5-4-re kikaptak, így lemaradtak az elődöntőről. A helyosztókon viszont remekeltek, és megszerezték az ötödik helyet.
  • A férfi kézilabda-válogatott az elmúlt két vb-n és a legutóbbi Eb-n is a legjobb nyolc között zárt, az olimpián azonban nem tudott a negyeddöntőbe jutni. Igaz, ezt egy valódi halálcsoportból kellett volna megtenni, és Argentína kiütése mellett mind a négy kőkemény ellenfelét sikerült megszorítania Chema Rodríguez együttesének – a pontszerzés, és így a továbbjutás azonban elmaradt.
Lékai Máté
Lékai Mátééknak nem sikerült a bravúros továbbjutás az olimpia férfi kézilabdatornáján
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Minden olimpián vannak pozitív és negatív meglepetések. Nem volt másképpen Párizsban sem, a 2024-es nyári ötkarikás játékokon. Lehetett volna magyar szempontból még eredményesebb is az idei olimpia, ám egyáltalán nem lehetünk elégedetlenek azzal, hogy a magyar küldöttség 6 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzéremmel, összesen 19 dobogós helyezéssel, népességarányosan a legeredményesebb európai nemzetként zárta le a világ legnagyobb sporteseményét.

Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, 2024. augusztus 10., férfi, kajak, Varga, Ádám, VargaÁdám,  Kopasz, Bálint, KopaszBálint,
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,férfi K–2 500, döntő, Nádas Bence, NádasBence, Tótka Sándor, TótkaSándor, 2024.08.09., érem, ezüst, ezüstérem
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,férfi K–2 500, döntő, Nádas Bence, NádasBence, Tótka Sándor, TótkaSándor, 2024.08.09.
Csipes, Tamara, Gazsó, Alida, Dóra, ezüst,
Milák, Kristóf, ezüst, érmet, szerzett, 200, pillangón,
Milák, Kristóf, ezüst, érmet, szerzett, 200, pillangón,
SZATMÁRI András; GÉMESI Csanád; SZILÁGYI Áron; RABB Krisztián
IMG_8353
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, öttusa, női DÖNTŐ, Gulyás Michelle, GulyásMichelle, 2024.08.11.
RASOVSZKY Kristóf
olimpia, férfi párbajtőrcsapat, Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Nagy Dávid, Koch Máté
Kós Hubert
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,úszás, 2024.08.03., Milák, Kristóf, MilákKristóf,
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,úszás, 2024.08.03., Milák, Kristóf, MilákKristóf,
MÁRTON, Viviana, tekvandó,
MÁRTON, Viviana, tekvandó, arany,
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, 2024. augusztus 10., férfi, kajak, Varga, Ádám, VargaÁdám,  Kopasz, Bálint, KopaszBálint,
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,férfi K–2 500, döntő, Nádas Bence, NádasBence, Tótka Sándor, TótkaSándor, 2024.08.09., érem, ezüst, ezüstérem
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,férfi K–2 500, döntő, Nádas Bence, NádasBence, Tótka Sándor, TótkaSándor, 2024.08.09.
Csipes, Tamara, Gazsó, Alida, Dóra, ezüst,
Milák, Kristóf, ezüst, érmet, szerzett, 200, pillangón,
Milák, Kristóf, ezüst, érmet, szerzett, 200, pillangón,
SZATMÁRI András; GÉMESI Csanád; SZILÁGYI Áron; RABB Krisztián
IMG_8353
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, öttusa, női DÖNTŐ, Gulyás Michelle, GulyásMichelle, 2024.08.11.
RASOVSZKY Kristóf
olimpia, férfi párbajtőrcsapat, Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Nagy Dávid, Koch Máté
Kós Hubert
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,úszás, 2024.08.03., Milák, Kristóf, MilákKristóf,
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,úszás, 2024.08.03., Milák, Kristóf, MilákKristóf,
MÁRTON, Viviana, tekvandó,
MÁRTON, Viviana, tekvandó, arany,
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
Képeken a 2024-es párizsi olimpia magyar dobogósai, galéria, magyardobogósok, 2024.08.11.
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, 2024. augusztus 10., férfi, kajak, Varga, Ádám, VargaÁdám,  Kopasz, Bálint, KopaszBálint,
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,férfi K–2 500, döntő, Nádas Bence, NádasBence, Tótka Sándor, TótkaSándor, 2024.08.09., érem, ezüst, ezüstérem
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,férfi K–2 500, döntő, Nádas Bence, NádasBence, Tótka Sándor, TótkaSándor, 2024.08.09.
Csipes, Tamara, Gazsó, Alida, Dóra, ezüst,
Milák, Kristóf, ezüst, érmet, szerzett, 200, pillangón,
Milák, Kristóf, ezüst, érmet, szerzett, 200, pillangón,
SZATMÁRI András; GÉMESI Csanád; SZILÁGYI Áron; RABB Krisztián
IMG_8353
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, öttusa, női DÖNTŐ, Gulyás Michelle, GulyásMichelle, 2024.08.11.
RASOVSZKY Kristóf
olimpia, férfi párbajtőrcsapat, Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Nagy Dávid, Koch Máté
Kós Hubert
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,úszás, 2024.08.03., Milák, Kristóf, MilákKristóf,
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games,úszás, 2024.08.03., Milák, Kristóf, MilákKristóf,
MÁRTON, Viviana, tekvandó,
MÁRTON, Viviana, tekvandó, arany,

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!