Vágólapra másolva!
Szombat délután rendezték meg a 42. Tour de Hongrie legnehezebb szakaszát, amit Damien Howson nyert meg. A Kékestetőn véget érő, hegyi befutós etap után a sárga trikó is az ausztrál kerékpáros birtokába került.

Helyszíni tudósítás

Királyetap. A szakasz, amit egy szurkoló a legjobban vár a nyitó szakasz mellett egy többnapos versenyen. A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Mátra volt a helyszíne ennek az ünnepnapnak.

A mezőny Balassagyarmatról indult el, hogy Salgótarjánon és a 21-es főúton áthaladva megérkezzen a Mátrába, és kétszer is megmássza hazánk legmagasabb hegységét. A kettőből második alkalommal az 1014 méter magas Kékestetőre is feltekert a mezőny, ahol a befutó is volt.

A szombati 202 kilométeren összesen 3221 méternyi szintemelkedést kellett leküzdeniük a bringásoknak.

A teljes Mátrát ellepték a kerékpárszurkolók Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

Az etapot sárga trikóban az eddigi három napból kettőn is győzelmet arató Phil Bauhaus kezdhette meg, de a német sprinter képességeit ismerve nem volt valószínű, hogy a nap végén is képes lesz megtartani azt.

Sokkal inkább favoritnak számított Damien Howson, aki amellett, hogy egyike volt azon kb. száz versenyzőnek, aki hozzá képest fél percen belül volt az összetettben, és tavaly csak rutintalanságának, illetve Valter Attila remek teljesítményének köszönhetően bukta el a versenyt.

Egy négy fős szökevénycsoport próbálta meg az eseményeket alakítani Forrás: Mario Pertorini / Tour de Hongrie

Az ausztrállal szemben nem állt rajthoz a komplett Uno-X Pro Cycling Team csapata, amelynek szakmai stábjában volt egy pozitív koronavírustesztet produkáló személy, így az egész együttes visszalépni kényszerült. Rajtuk kívül a két évvel ezelőtti magyar bajnok, Szarka Gergely sem tudott elindulni, ugyanis az előző napi tatai befutóban történt bukások egyikében ő is érintett volt. Fetter Erik is bukott, de az EOLO-Kométa tehetsége folytatni tudta szombaton is.

A rajt után a szécsényi részhajrát Bauhaus nyerte, amivel nagyon közel került a gyorsasági pontverseny megnyeréséért járó zöld trikó elhódításához. A nap szökése az Ipoly völgyének elhagyása után alakult ki, méghozzá négy fő részvételével. Maciej Paterski, Gilles De Wilde, Evgeny Shalunov és Adrian Kurek közül előbbi elvitte az első hegyi hajrát Mátraházán, amivel bebiztosította saját maga számára a hegyi trikót.

Még a siroki várból is figyelemmel követték a mezőnyt Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

A szökevények legnagyobb előnye három és fél perc volt, a nagy számban az emelkedőn az út mellett helyet foglaló rajongók pedig lelkesen buzdították nem csak a magyarokat, hanem őket is. A mezőny olyan szerencsés volt, hogy a siroki vár látványát kétszer is megcsodálhatta. Az elől lévő négy bringást a második mászás előtt fél percre megközelítette a peloton.

Közülük a legtovább De Wilde bírta: a belga versenyzőt 12 kilométerrel a vége előtt fogták be, így az első, itt rendezett részhajrával szemben a másodikat már nem tudta megnyerni. A mezőny a Team BikeExchange és részben Peák Barnabás vezetésével hatalmas tempót diktált.

Damien Howson tanult a tavalyi hibájából és ezúttal nem kapkodta el a támadást, így megnyerte a Magyar Körverseny királyszakaszát Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

A magyarok közül Peák mellett a fehér trikós Pelikán János és a pénteken nagyot bukó Fetter tartották legjobban magukat. A mátraházai jobbos utáni 10-12 %-os részen az első komolyabb támadás Jhojan Orlando García nevéhez fűződött, aki 2 kilométerrel a vége előtt már 15 másodpercre is elhúzott mindenki mástól.

Az utolsó kilométeren azonban jött Howson, aki tanulva tavalyi hibájából ezúttal jókor indított, aminek köszönhetően előbb utolérte a kolumbiait, majd 400 méterrel a cél előtt el is ment mellette.

Damien Howson győzelmével zárult a Tour de Hongrie királyszakasza.

Az ausztrál bringás ezzel az összetettben is átvette a vezetést, így nagy eséllyel az utolsó, budapesti szakasz eredményétől függetlenül meg is nyerte a sárga trikót.

- szögezte le Howson az MTI-nek. - "Ma sokkal türelmesebb voltam, és eleget tudtam spórolni a lábaimmal a győzelemhez."

Kiemelte a társak, köztük Peák Barnabás munkájának fontosságát, mint mondta, szólóban ezen a hegyen nem lehet versenyezni a csapatban összedolgozókkal.

"Barnabás nagyon erős volt ma, tökéletesen követte a taktikát, az egész csapattal együtt rengeteget tett hozzá a sikeremhez" - tette hozzá.

A legjobb magyar az erőn felül teljesítő Fetter Erik lett, aki kevesebb, mint egy perccel az új sárga trikós után ért célba. Pelikán János, a fehér trikóban tekerő hazai versenyző szintén jó érzésekkel a lábaiban tekert fel a Kékestetőre, így maradhatott a legjobb magyarnak járó mezben.

- értékelt a kifulladt és átfázott Pelikán az MTI-nek. A záró szakasz kapcsán annyit mondott: az a terve, hogy nem esik el és bízik benne, hogy megússza mindenki bukás nélkül.

Tour de Hongrie, 5. szakasz
Balassagyarmat - Kékestető, 202 kilométer
1. Damien Howson (ausztrál) Team BikeExchange 4:55:50 óra
2. Ben Hermans (belga) Israel Start-Up Nation +9 másodperc hátrány
3. Antonio Tiberi (olasz) Trek-Segafredo +15 mp
4. Jhojan Orlando García Sosa (kolumbiai) Caja Rural +19 mp
5. Stefan De Bod (dél-afrikai) Astana +32 mp
...11. Fetter Erik (magyar) EOLO-Kométa +54 mp
...27. Pelikán János (magyar) Androni Giocattoli +1:23 perc
...41. Peák Barnabás (magyar) Team BikeExchange +2:14 p

Az összetett állása:
1. Damien Howson (ausztrál) Team BikeExchange 16:11:24 óra
2. Ben Hermans (belga) Israel Start-Up Nation +16 mp
3. Antonio Tiberi (olasz) Trek-Segafredo +24 mp
4. Jhojan Orlando García Sosa (kolumbiai) Caja Rural +32 mp
5. Stefan De Bod (dél-afrikai) Astana +45 mp
...23. Pelikán János (magyar) Androni Giocattoli +1:32 p
...39. Peák Barnabás (magyar) Team BikeExchange + 3:14 p
...41. Fetter Erik (magyar) EOLO-Kométa +3:14 p

A 42. Magyar Körverseny vasárnap, Budapesten ér véget, ahol a mezőny egy körpályán 12-szer fog végigtekerni.

Mindent egy helyen az Eb-ről