Évtizedes munka eredménye, hogy a világ legjobb dartsosai Budapesten versenyeznek

Darts: Baltic Sea Darts Gala Sports Awards Dart Michael van Gerwen Horizontal DARTS
25 January 2020, Schleswig-Holstein, Kiel: Michael van Gerwen will come on stage during the Ostsee Darts Gala in the Sparkassen-Arena. Photo: Gregor Fischer/dpa (Photo by Gregor Fischer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szeptember 3. és 5. között sporttörténeti eseményre kerül sor Magyarországon. Ekkor rendezik a Papp László Budapest Sportarénában a PDC European Tour Hungarian Darts Trophy elnevezésű darts-versenyt, amely a PDC darts világszervezet történetének első hivatalos viadala lesz hazánkban. A 140 ezer font összdíjazású rendezvény az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt a PDC European Tour idei sorozatának első állomása lesz.

Az óriási jelentőséggel bíró esemény előtt a hazai verseny szervezését vezető Takács Péterrel, a Sport TV szakkomentátorával, Ziegenhám Medárddal és a versenyen induló négy magyar közül az egyik versenyzővel, Végső Jánossal beszélgettünk.

„Abban, hogy Magyarországon ilyen presztízsű verseny lehet, abban tizenöt-húsz év munkája van, ennyi kellett ahhoz, hogy a tárgyalások ilyen szintre jussanak" – kezdte Takács Péter, aki elmondta, az elmúlt években és a legutóbbi pár hónapban is gőzerővel dolgoznak azon, hogy a szeptember eleji verseny mindenben megfeleljen majd a kívánalmaknak. „Ez hatalmas sportdiplomáciai siker, akárhova, akárkinek nem adják oda ezt a jogot."

„A PDC European Tour event egy közepesen rangsorolt versen a PDC égisze alatt, ami a pénzdíjakat és a kvalifikációt illeti, de a játékosok ugyanazok a világsztárok, akiket mondjuk egy-egy Premier Legue-fordulóban is látni lehet."

A világbajnok Peter Wright is jön Budapestre Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Rtn, Patrick Becher

A PDC elképesztő szigorú szabályok alapján engedi csak megrendezni a versenyeit, Takács Péter elmondta, lesznek olyan területek, ahová csak öt-hat főszervező mehet majd be a PDC emberein kívül.

„A színpadon történő eseményekhez - kis túlzással - nekünk nem sok közünk van.

Magyarországon az Aréna4 adja majd az eseményeket, de a PDC előfizetői is streamelhetik majd az eseményt, az ő számuk is már millió fölött van."

A főszervező szerint ez a verseny nem a végállomást jelenti, ugyanis a cél az, hogy még ennél is magasabban rangsorolt verseny lehessen hazánkban.

„A világbajnokságot természetesen nem lehet elhozni Londonból, de van bőven hová fejlődni. Ehhez kell a magyar közönség szeretete is,

Az biztos, hogy szombat és vasárnap este telt ház lesz, akkor garantált a csúcshangulat" – mondta Takács Péter, aki azt is elárulta, hogy magyar táncoslányok várják majd a bevonuló sztárjátékosokat.

Ziegenhám Medárd, a darts egyik magyarhangja és Takács Péter, a budapesti torna főszervezője

„Először a játékosok miatt kezdtünk el lobbizni, akkora hátrányt szenvedtek a kelet-európai játékosok a nyugatiakkal szemben, hogy szerettünk volna idehozni egy versenyt" – mondta a Sport TV állandó szakkomentátoraként megismert Ziegenhám Medárd.

„A lehető legtöbb versenyt akartunk a közelbe hozni, mert ez talán így olcsóbb, mint versenyekre utaztatni őket, ez volt az alapcél tizenöt éve, de közben olyan népszerű lett itthon a sportág, hogy üzleti vállalkozásként is lehetőség nyílt a dartsban. Először még eredményeket írni jártunk a versenyekre, később beláttunk a kulisszák mögé is, és miután jobban megismertek minket elkezdődtek a tárgyalások, amik odáig jutottak, hogy 2019-ben már rendeztünk egy bemutatót a telt házas Érd Arénában. A mostani verseny egy tévés PDC European Tour-verseny lesz, ahonnan az Európa-bajnokságra is lehet kvalifikálni és komoly ranglistapontokat lehet szerezni."

A háromszoros világbajnok Michael van Gerwen is tábla elé áll majd Budapesten Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Gregor Fischer

És hogy milyen jelentőségű lesz a budapesti verseny, azt jól jelzi, hogy pár kivétellel minden világsztár jön a viadalra.

„A budapesti egy klasszikus tévés torna lesz, minden meccs ugyanazon a színpadon lesz majd, a kamerák előtt. Nagyon szigorú szabályok vannak, már két órával a meccsek előtt a játékosoknak és a lebonyolítóknak a helyükön kell lennük, a játékosok wc-re is csak őrökkel mehetnek. Mindössze két-három nagy játékos marad csak távol: Gary Anderson nem utazik mostanában sehova, Dimitri Van den Bergh kicsit elcsúszott a kvalifikációval, de nélkülük is nyolc világbajnoki cím érkezik Budapestre, még úgy is, hogy nemrégiben visszavonult a sportág 16-szoros világbajnok legendája, Phil Taylor.

A mezőnyben ott lesz négy magyar játékos is, Strbik Péter, Végső János, Jagicza Gábor és Rucska József" – mondta Ziegenhám Medárd, aki szerint a cél az, hogy szépen lassan egyre több és jobb verseny legyen Magyarországon is.

„Egy már most biztos, jövőre is lesz verseny Magyarországon, de jó lenne, akár egy Premier League-fordulót is elhozni. Ez a brit szigeteken kívül eddig csak Rotterdamban és Berlinben volt."

Végső János lesz a verseny egyik magyar indulója, aki 30 évesen élete harmadik European Tour versenyén indulhat majd.

Végső János lesz az egyik magyar induló Forrás:

„Nagyon várom a budapesti versenyt. Már az érdi gála is nagyon nagy élmény volt. Játszottam már magyar közönség előtt, Érden nagyjából kétezer ember volt, a Papp László Arénában biztosan fergeteges lesz a hangulat. Fontos a hazai pálya, egyrészt nem kell messzire utazni, másrészt jó, hogy nekem szurkolnak majd, ott lesznek, akik szeretnek és élőben figyelhetnek.

Nincs kitűzött cél előttem, csak játszani szeretnék és mindent megtenni, hogy nyerjek egy-két meccset és a magyar közönségnek örömet okozzak. Nem tudom, kivel kerülhetek össze, nem is nagyon érdekel, mindegy ki jön szembe, szeretnék maximumon teljesíteni. Phil Taylor volt a nagy kedvencem, de vele nem sikerült találkoznom, Gary Anderson most a favoritom, ő ugyan nem lesz itt, de már találkoztunk, nagyon kedves ember" – mesélt a várakozásairól Végső János.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!