Vágólapra másolva!
Primoz Roglic fantasztikusan tekert fel a Vuelta legendás hegyére, a Lagos de Covadongára: a címvédő szlovén kerékpáros bő másfél percet adott az összes riválisának és visszavette a piros trikót a 17. szakasz után.

A királyetap mindig egy többnapos verseny legnehezebb és legtöbb izgalmat ígérő szakasza. A 2021-es Vuelta útvonalát előzetesen böngészve - a sok hegyi szakasz közül - ezt a mostanit lehetett leginkább ezzel a jelzővel ellátni.

A Lagos de Covadonga, a szerdai Vuelta-szakasz befutójának helyszíne Forrás: AFP/Miguel Riopa

A mezőnyre egy 185,8 kilométeres, négy nehéz emelkedővel bíró nap várt. A rajt Unquera városában volt, és a harmadik kategóriás Altu de Hortigueru megmászása után a La Collada Llomena nevű első kategóriás hegyre kellett felmenniük kétszer is (7,6 km hosszú, átlagosan 9,3 % meredekségű).

A szakasz a legendás Lagos De Covadonga tetején ért véget. A helyenként 16 %-os mászás igencsak trükkösnek számít, amelyet 1983 óta már 21 alkalommal érintett a Vuelta mezőnye. Legutóbb Thibaut Pinot győzött itt, de előtte Nairo Quintana (2016) és Laurent Jalabert (1994, 1996) is tudott a tó partján diadalmaskodni.

Az ilyen etapokon pont a nehézsége miatt csak a legbátrabbak mernek nagyon korán vállalkozni. Szerencsénkre a kolumbiai Egan Bernal ebbe a kategóriába tartozott, aki már 60 kilométerrel a vége előtt a Collada Llomenán támadott. Az idei Giro d'Italia és a 2019-es Tour de France győztesével csak az összetett esélyesek közül legjobban álló Primoz Roglic tudott menni.

Ketten együtt sikeresen elszakadtak a többiektől az esős időjárásban, és a Covadongát kb. másfél perces előnyben kezdhették meg a főmezőnnyel szemben. Az összetettben élen álló Odd Christian Eiking ekkor már öt és fél percre volt lemaradva lejtmenetben elszenvedett bukásának köszönhetően, így virtuálisan már a hegy elején elveszítette a piros trikót.

A norvég bringás mögött második helyen álló Guillaume Martin kb. 9-10 kilométerrel a hegytető előtt kezdett leszakadni az üldözőktől, ami Roglicnak kedvezett. A spanyol körverseny kétszeres címvédője elképesztő tempót diktált, aminek köszönhetően 7,5 kilométerrel a célvonaltól Bernalt is leszakította magáról.

Hátul szépen lassan a mezőny is darabjaira hullott, Roglic pedig egy percre növelte előnyét Bernallal szemben. A kolumbiai mögött honfitársa, Miguel Ángel López jött 1:45-re, de végül nem López lett az egyetlen Movistaros, aki utolérte Bernalt, hanem Enric Más is vele volt - egy kilométerrel a vége előtt.

Roglic fantasztikus teljesítményére nincsenek szavak, aki több mint másfél perccel nyerte meg a királyetapot mindenki előtt.

Az olimpiai bajnok már lefelé gurult az emelkedőn, amikor Jumbo-Vismás csapattársa, Sepp Kuss a második helyért lehajrázta a Movistarosokat.

Roglic pályafutása nyolcadik szakaszsikerét aratta a Vueltán, amivel átvette a vezetést összetettben. A 31 éves bringás hatalmas lépést tett ahhoz, hogy 2019 és 2020 után ismét ő nyerje meg a spanyol körversenyt, ugyanis az őt követő Enric Mást 2:22-vel előzi meg.

Kerékpár, Vuelta: 17. szakasz, Unquera-Lagos de Covadonga, 185,8 km, hegyi befutó:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 4:34:45 óra
2. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 1:35 perc hátrány
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Movistar) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 68:42:56 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 2:22 perc hátrány
3. López 3:11 p h.

Csütörtökön a Salas és Altu d'El Gamoniteiru közötti 162,6 kilométeres táv, valamint hegyi befutó vár a 76. Vuelta a Espana mezőnyére. A 3417 kilométer össztávú viadal vasárnap Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút - ismert nevén El Camino - záró állomásán ér véget.