Botrány az olimpián: pozitív doppingteszt lehetett az oroszoknál, elvehetik az aranyérmüket

fskate TOPSHOTS Horizontal
Russia's Kamila Valieva competes in the women's single skating free skating of the figure skating team event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Capital Indoor Stadium in Beijing on February 7, 2022. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
A Reuters értesülései szerint pozitív lett a 15 éves Kamila Valijeva doppingtesztje. Ha a hír igaznak bizonyul, akkor elvehetik az oroszok aranyérmét, amelyet a műkorcsolya csapatversenyében szereztek és kizárhatják az egyéni versenyből Valijevát, aki a női szám legnagyobb esélyesének számít. Jelenleg Valijeva tartja az összes világcsúcsot és egyben ő volt az első nő, aki kvadrát ugrott a téli olimpia történetében.

Az oroszok az amerikaiak és a japánok előtt még hétfőn nyerték meg a csapatversenyt, az érmeket azonban azóta sem vehették át. Orosz lapok elöszőr arról számoltak be, hogy ennek az lehet az oka, hogy a jégtánc párosuk egyik tagjának, Nyikita Kacalapovnak pozitív lett a drogtesztje, vélhetően marihuánát mutattak ki a mintájában.

Az orosz sportvezetés nem kívánta kommentálni az elsőként az Insidethegames.biz olimpiai hírekkel foglalkozó oldalon megjelent információt, csak annyit közöltek, hogy, amíg hivatalos közleményt nem látnak az ügyben, addig nincs mondandójuk. Az orosz állami RT hírportál szerint az egyik sportolónak még egy, a játékok előtt levett mintája lett pozitív, így számukra az sem világos, hogy egyáltalán miként indulhatott így el Pekingben. Ők nem nevezték meg Kacalapovot, mint érintettet.

Az amerikai NBC televízió híroldala is spekulálni kezdett, ugyanis az oroszok kizárása esetén az ő csapatuk kapná az aranyérmet, míg az eredetileg negyedikként záró kanadaiak bronzérmesek lennének.

Kamila Valijeva Forrás: AFP/Sebastien Bozon

FRISSÍTÉS:

Szintén az insidethegames.biz oldalon látott napvilágot az a hír, mi szerint alig pár nappal azután, hogy a 15 éves Kamila Valijeva az olimpiák történetében először ugrott négyfordulatos ugrást a női mezőnyben, egy doppingteszt során jogi problémákba ütközött.

A fiatal sportoló egyike volt azon oroszoknak, akik az eredeti tervekkel szemben nem vettek részt a szerdai edzésükön. Valievához hasonlóan Anasztazia Misina, Alekszander Galliamov és Mark Kondratyuk is kihagyták a tréninget - írja a Reuters.

Oroszország sportolói a korábbi állami szintű doppingolás miatt már hosszú évek óta Orosz csapatként vehetnek csak részt az olimpiához hasonló világeseményeken.

A Reuters később már orosz lapértesülésekre hivatkozva azt közölte, hogy valóban Kamila Valijeva tesztje volt pozitív, a hivatalos közleményre és döntésre viszont még várni kell.

Mindent egy helyen az Eb-ről