Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A hétvégén Magyarországról induló Giro d'Italia második, szombati szakaszának Budapest belvárosa ad otthont, és mivel a kerékpárosok egyenként teljesítik majd a 9,2 kilométeres távot, ezért mindenkit jól szemügyre lehet majd vételezni.

Fantasztikus hangulatban, óriási érdeklődés közepette vette kezdetét a 2022-es Giro d'Italia. A Budapesten, illetve Visegrádon készült képeinket figyelve egyik jelző sem nevezhető túlzásnak, a Giro-láz az egész országot elkapta, és szerencsére egész hétvégén nem engedi el.

A második szakasznak a helyszíne Budapest lesz, a 9,2 kilométeres egyéni időfutam az egész várost átszeli. A világ legjobb kerékpárosai a Hősök teréről indulnak majd el és az Andrássy útról egy kis kitérővel a Nyugati pályaudvart megkerülve a Parlament irányába tartanak majd.

Onnan a Margit hídon tekernek át Budára, ahol a Bem rakparton majdnem a 0. kilométerkőig egyenes út vezet a számukra, de mielőtt elérnék a Széchenyi István teret, egy jobb kanyart vesznek. Ott a Ponty utcában rögtön egy 10-14 százalékos meredekségű fal várja őket, mielőtt elérik a Várban a Dísz tér és a Halászbástya körül meghúzott célvonalat.

Azt, hogy a versenyzők milyen sorrendben vágnak neki a főváros utcáinak, a pénteki visegrádi befutón elért eredmény határozza meg. Az ottani utolsóként célba érő Harm Vanhoucke indul elsőként pontban 14:00-kor, a Fellegvárnál óriási győzelmet arató Mathieu Van der Poel pedig 16:55-kor zárja a sort.

Újabb nagy erőpróba vár a magyar bringásokra a Giro d'Italián Forrás: Csudai Sándor - Origo

A verseny így is nagyon intenzív lesz, az indítási különbség egy perc lesz a bringások között.

Peák Barnabás 14:09-kor, Fetter Erik 15:04-kor, Valter Attila 16:27-kor vág neki a szűk tíz kilométeres távnak.

Nagyjából alig 12-15 perc kell majd, hogy a versenyzők felérjenek a Budai Várba, így érdemes lesz jól megválasztani, hogy honnan buzdítsuk kedvenceinket.

A rajt és a cél területe mellett jó pontnak tűnik a Margit híd, a Parlament környéke, a Nyugati téri felüljáró, vagy éppen a Ferdinánd híd a szurkolásra, de nem lennénk meglepve, ha mindkét oldalon végig állnának majd érdeklődők a kordonok mellett. Egy picit olyan lesz ez, mint amilyen a 2010-es években a Nagy Futam volt a belvárosban, csak most egy másik Száguldó Cirkusz foglalja el a budapesti utakat.

Szombaton egyenként vág majd neki a mezőny a budapesti utaknak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami közös a két eseményben, hogy a sztárparádé ezúttal is garantált lesz, akik közül számos fantasztikus képességű bringást megcsodálhatunk. A teljesség igénye nélkül:

  • Mark Cavendish (rajt: 14:28)
  • Arnaud Démare (15:35)
  • Caleb Ewan (15:40)
  • Miguel Ángel López (16:17)
  • Richie Porte (16:26 - Valter Attila előtt közvetlenül)
  • Alejandro Valverde (16:30)
  • Tom Dumoulin (16:31)
  • Simon Yates (16:32)
  • Mikel Landa (16:33)
  • Romain Bardet (16:34)
  • Vincenzo Nibali (16:35)
  • Joao Almeida (16:42)
  • Richard Carapaz (16:50)

Közülük nem mindenkinek erőssége az egyéni időfutam - ami teljesen más képességeket igényel, mint mondjuk a hegyre fel való tekerés, vagy éppen egy sprint -, de néhányuk azért tud benne kiemelkedőt nyújtani.

Nekik jöhet jól az, hogy a Budai Várba kell feltekerniük a végén, és nem egy teljesen sík kronó a penzum. A legnagyobb esélyesnek Tom Dumoulin és Joao Almeida tűnnek, de a versenyszám sztárja, Filippo Ganna távollétében sok meglepetésre készülhetünk, amelyekről hiba lenne lemaradni!

A budapesti Giro-rajttal az Origo Sport kiemelten foglalkozik. Az összes friss hír és érdekesség egy helyen IDE KATTINTVA olvasható!

!!! Az időfutam miatti szombati útlezárásokról ITT lehet tájékozódni!

Mindent egy helyen az Eb-ről