Történelmet írt az Ineos fiatalja az Alpe d'Huezen

cycling Horizontal
Ineos Grenadiers team's British rider Thomas Pidcock celebrates as he cycles to the finish line to win the 12th stage of the 109th edition of the Tour de France cycling race, 165,1 km between Briancon and L'Alpe-d'Huez, in the French Alps, on July 14, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit Thomas Pidcock nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny csütörtöki királyetapját, amelyen a dán Jonas Vingegaard megtartotta előnyét az összetett élén.

A franciák nemzeti ünnepén három kiemelt kategóriás hegy megmászása és 4660 méter szintkülönbség várt a mezőnyre: a Brianconból induló 165,5 kilométer során - szerdát követően ismét - fel kellett tekerniük a kerékpárosoknak a Col du Galibierre, majd a Col de la Croix de Fer következett, mielőtt célba értek a legendás Alpe d'Huezen.

A szakasz előtt az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar két csapattárs után az UAE egyik csapatvezetőjét, Joxean Fernández Matxint is elvesztette koronavírusos fertőzés miatt.
A Galibierre a könnyebben mászható oldalról tekertek fel, a szökevények pedig már a 23 kilométer hosszú, 5,1 százalék átlagmeredekségű emelkedőn megindultak. A 2642 méteres tetőn átbukva hosszú lejtmenet következett,

az élcsoportban ott volt a négyszeres Tour-győztes Chris Froome és hegyikerékpárban olimpiai bajnok brit honfitársa, a tanítanivaló lejtmenetet bemutató Thomas Pidcock is.

Az ereszkedés végén 536 méteres magasságból ismét kétezer méter fölé tekertek: az 5,2 százalékos meredekségű és 29 kilométer hosszú Col de la Croix de Feren a szökésben és a mezőnyben is folytatódott a rostálás.

Az Ineos brit versenyzője a célban Forrás: AFP/Thomas Samson

Az ikonikus záró hegy, a 13,8 kilométeres, 8,1 százalékos meredekségű Alpe d'Huezen 1850 méteren várta a cél a bringásokat, a mászást hatperces előnnyel kezdte meg a 31 fokos melegben az ötfős szökés. Tíz és fél kilométer volt hátra, amikor Pidcock tempót váltott, sebessége szétszakította ötösüket, innen pedig már nem is tudták utolérni Tour-újonc britet. A 23. születésnapját július 30-án ünneplő Pidcock a legfiatalabb versenyző lett, aki a francia körversenyen etapsikert ünnepelhetett az Alpe d'Huezen. Országúton ez volt a második profi sikere.

Másodikként a dél-afrikai Louis Meintjes, harmadikként a nagy visszatérő, a 2019-es súlyos balesete után eddigi legjobb eredményét elérő Froome ért célba.

Az esélyesek csoportjában sorra szakadtak le a hegyimenők: az ötödik helyen álló kolumbiai Nairo Quintana, a hetedik francia David Gaudu, majd az eddig második honfitársa, Romain Bardet és a hatodik brit Adam Yates is lemaradt. A sárga trikót szerdán átadni kényszerülő Tadej Pogacar kétszer is megindult, akcióival csak az éllovas, tavaly az összetettben második Vingegaard tudta tartani a lépést, míg a 2018-as nyertes brit Geraint Thomas saját tempóból zárkózott vissza. Hármasuk a befutóig együtt maradt, így Vingegaard előnye velük szemben változatlan, a többi riválishoz képest viszont növelte a különbséget. Pogacar a második, Thomas a harmadik helyre lépett előre. A mögöttük 19 másodperccel beérkező Bardet a negyedik pozícióba csúszott vissza.

Eredmények, 12. szakasz, Briancon-Alpe d'Huez, 165,5 km, hegyi befutó:
1. Thomas Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 4:55:24 óra
2. Louis Meintjes (dél-afrikai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 48 másodperc hátrány
3. Chris Froome (brit, Israel-Premier Tech) 2:06 perc hátrány
4. Neilson Powless (amerikai, EF Education-EasyPost) 2:29 p h.
5. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:23 p h.
6. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
7. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 46:28:46 óra
2. Pogacar 2:22 perc hátrány
3. Thomas 2:26 p h.
4. Romain Bardet (francia, DSM) 2:35 p h.

Pénteken a Le Bourg-d'Oisans és Saint-Étienne közötti 193 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg jövő vasárnap Párizsban a hagyományok szerint célba ér a Champs-Élysées-n.

Mindent egy helyen az Eb-ről