Vágólapra másolva!
Egy betegség miatt kis csúszással kezdte meg a szabadtéri szezont, a kőkemény felkészülés mellett még egy építkezés is igényli a koncentrációját, Krizsán Xénia többpróbázó így is a legnagyobb erőbedobással készül az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságra.

Origo: Azt hallottam önről, hogy a pihenés a kedvenc hobbija. Pontosan milyen pihenéssel tud töltődni?
Krizsán Xénia: Szimplán elvagyok, nekem a pihenés a semmittevést jelenti. De ha itthon vagyok, ez nehezen kivitelezhető, mert mindig van valami tennivaló. Szerencsére, ha napi két edzésem van, akkor az edzőm felhatalmaz rá, hogy a kettő között csak feküdjek, de biztos, hogy találok valami itthoni feladatot. Építkezünk is, ott is folyamatosan kell intézni valamit. Emellett a testvérem leánybúcsúját is én szervezem.

Nagy buli lesz?
Nem, a világbajnokság miatt nem lesz egy elvetemült szórakozás, én leszek az egyik felvigyázó. Hozzám igazította a leánybúcsú és az esküvő dátumát is.

Ez azt jelenti, hogy ott lesz az egész család a világbajnokságon?
Ó, igen, az egész rokonság készül. Nagyon várják, mert nem voltak még ilyen nagy eseményen, az országos bajnokságokon kívül egyetlen versenyemen se voltak még, most ráadásul a világ legjobb atlétáit is láthatják.

Milyen érzés lesz így versenyezni, hogy ott vannak a legközelebbi hozzátartozói a lelátón?
Valószínűleg látni is fogom őket, nagyon szeretem, ha ott vannak, valahogy megnyugtató a jelenlétük.

A betegség miatti kihagyás nagyban átalakította a felkészülését?
Nagyon, igen! Évente két hét pihenőt szoktunk kapni a nyári versenyszezon után és a téli alapozás előtt, hogy ne buggyanjon le a szervezet, és ne kelljen elölről kezdeni a felkészülést. Nekem viszont majdnem négy hetet ki kellett hagynom. Egy ilyen kényszerpihenő soha nem jön jókor, most viszont mégis viszonylag jókor történt, mert így bár a versenyeket kihagytam, de van időm felkészülni a világbajnokságra. Most mindent a vb-re teszek fel.

Krizsán Xénia (középen) szeretne a legjobb nyolcba kerülni Forrás: AFP/Jewel Samad

Megvan már a kvalifikációja?
A világranglista pontok alapján fogok kikerülni, 24 induló lehet, én pedig a 16. helyen állok.

Milyen eredménnyel lenne elégedett?
Világbajnokságon kétszer voltam már kilencedik, most szeretnék a legjobb nyolcba kerülni.

Mit kell ehhez máshogyan csinálni?
Nehéz, mert azon a két napon dől el, hogy lelkileg és fizikailag milyen formában vagyok. Azon vagyunk, hogy minden a legtökéletesebb legyen. Ha az edzésen jól mennek a versenyszámok, akkor a versenyen is jól fog menni, és az eddigi tapasztalatok alapján alakul a forma. Lesz még két belföldi edzőtábor, mindennap a vb jár a fejemben.

Van olyan próba, ami a legközelebb áll a szívéhez?
Nincs kimondott kedvenc, inkább olyan van, amit nem annyira szeretek. A 800 méter a legvégén, az tényleg fájdalmas. Arra készülni se jó, lefutni se annyira. Laikusként azt mondja az ember, hogy hát ez semmi, két kört kel kell futni, belülről viszont nagyon kemény.

Hogy építik fel ezt a 800 métert?
Alulról közelítjük meg a távot, nem szoktunk 800-at futni, inkább 5-600-at. Van, hogy a verseny előtt futunk 700 métert, az megnyugtató a versenyre. Mindig a versenyritmust próbáljuk gyakorolni, meg azt, hogy ezzel a fájdalommal lehessen futni. Savasodik a test, a tüdő nagyon dolgozik, iszonyú kemény.

A saját száma után kint marad a vb-n?
Persze! Pont a férfi 100 méterrel egyszerre fogok versenyezni, nem tudom, mennyit fogok érzékelni belőle. A női 100 gát érdekel, a férfi gerelyhajítás is, de annyira szeretem az atlétikát, hogy igazából mindenre kíváncsi vagyok.

Van valamilyen rituáléja, amit most is tartani fog?
Ha válogatottként versenyzek, akkor piros-fehér-zöldre szoktam festeni a körmöm, és ez most is így lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!