Vágólapra másolva!
Milák Kristóf a második helyen végzett fő számában, 200 méter pillangón a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny-sorozat második, barcelonai állomásán.

A szám olimpiai bajnoka - aki a 2022-es római Európa-bajnokság óta először versenyez nemzetközi viadalon - 1:55.67 perces idővel csapott célba, ez gyengébb, mint áprilisban, az országos bajnokságon aratott győzelmekor (1:54.90). Milákot a dél-koreai Kim Minszob győzte le 1:55.47 perces idővel. A Budapesti Honvéd SE 24 éves világcsúcstartója (1:50.34) ebben a számban gyakorlatilag egyeduralkodó volt az elmúlt években, legtöbbször megszorongatni sem tudták - írja az MTI.

A magyar szövetség összesítéséből kiderül, hogy Milák nemzetközi versenyen a felnőttek között még soha nem maradt alul ebben a számban. Hazai környezetben a felnőttek között a 2020-as ob-n kapott ki, amikor koronavírus-fertőzéséből éppen csak kigyógyulva tesztelte magát, akkor Kenderesi Tamás előzte meg.

EUROPEAN AQUATICS CHAMPIONSHIPS - ROMA 22 - DAY 4
Milák Kristóf meglepetésre kikapott kedvenc versenyszámában
Fotó: KMSP via AFP

"Ugyanazt tudom mondani, amit az országos bajnokság után: Kristóf erős és gyors, de állóképessége messze nem a régi. Ez egyenesen következik az eddig elvégzett edzésmunkából, avagy lehet, hogy kívülállók úgy gondolják, ő képes a csodára, ez a mai úszás is megmutatta, ebben a sportágban vannak nehezen felülírható törvényszerűségek. Bár Párizs a cél, azt muszáj kimondani, hogy ami eddig történt, az nyomokban tartalmaz olimpiai felkészülést, hiszen az ob-n a rövidebb távok relatíve jól mentek, mert előtte az edzőtáborban keményen hajtott, most szintén, mert Törökországban keményen hajtott, az ob-t követő két és fél hét kiesése viszont visszaköszönt a mai napon. Ettől függetlenül okosan úszta le a kétszázat, jó beosztással, de a második ötven egyértelműen lassúra sikerült. Azt kértem tőle, hogy a következő állomáson, Monte-Carlóban igyekezzen már az előfutamot összeszedetten végigcsinálni, és akkor a döntő biztosan jobban sikerül" - mondta Virth Balázs, a klasszis edzője.

Milák Kristóf egy nappal korábban 100 méter pillangón aranyérmet nyert. A szám ötkarikás ezüstérmeseként 50.95 másodperces idővel diadalmaskodott, ezzel beállította saját, 2021-es versenyrekordját, az országos bajnokságon győztes teljesítményéből pedig öt századot faragott, és több mint 1 másodperccel előzte meg a második helyen végző holland Nyls Korstanjét. Milák ezt megelőzően az 50 méter gyors döntőjében volt érdekelt, ahol 22.25 másodperces idővel negyedik lett - ebben a számban bő hónapja a Duna Arénában olimpiai szintet érő 21.89-es olimpiai szintet érő egyéni csúccsal nyert. A magyar úszó egy századdal maradt le az ezüstéremtől, amely holtversenyben lett a olasz Alessandro Miressié és a holland Kenzo Simonsé. 

Milák Kristóf egy év szünet után, április közepén versenyzett újra, az olimpiai bajnok klasszis a Duna Arénában rendezett úszó országos bajnokságon tért vissza. Időeredményei alapján azt lehetett megállapítani, hogy hasonló formában lehet, mint legnagyobb ellenfelei, ugyanis 50, 100 és 200 méter gyorson, valamint 100 és 200 méter pillangón is nyert, 50 méter pillangón pedig második lett Szabó Szebasztián mögött.

Milákhoz hasonlóan ezüstérmet nyert Zombori Gábor, aki 200 méter vegyesen lett második (2:00.99). A viadal csütörtöki versenynapján Szabó Szebasztián 50 méter pillangón szerzett bronzérmet (23.38), Jászó Ádám 50 méter háton negyedik (25.70), Telegdy Ádám pedig 200 méter háton hatodik (2:01.10) lett.

A Mare Nostrum sorozat három állomásból áll, szombaton és vasárnap Monte-Carlóban zárul a viadal.
 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről