Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint egy hónappal a párizsi olimpia előtt még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy otthont adhasson az ötkarikás versenyeknek. A francia fővárost kettészelő folyóban rendeznék a nyíltvízi úszást, amelynek versenyeire három magyar sportoló is kvótát szerzett.

A fővárosi hatóságok által pénteken közzé tett jelentés szerint a folyó vízminőségét negatívan befolyásolják a kedvezőtlen hidrológiai feltételek - ezek alatt az esőzéseket, a megnövekedett folyási sebességet, a kevés napsugárzást, a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletet és a felszíni szennyeződéseket kell érteni. A kórokozók mennyisége jelenleg túl magas, és a javulás érdekében melegebb időjárásra és alacsonyabb vízállásra lenne szükség.

FRANCE-JO-SUMMER-TOURISM, Pont Alexandre-III,
A III. Sándor-híd és közvetlen környéke a játékok egyik fontos és rendkívül látványos helyszíne lenne
Fotó: Hans Lucas via AFP

Párizs térségében 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyílt vízi úszóversenyeket a folyóban, a metropolisz nevezetességei mentén rendezhessék meg. De ugyancsak a Szajnában úsznának a triatlonosok is, a III. Sándor-híd (Pont Alexandre-III) közelében.

A magas vízállás és a megnövekedett folyási sebesség a nyitóünnepséget is veszélyeztetheti,

 mivel felborulhat a ceremónia menetrendje, ha július 26-án a mintegy 160 hajó túl gyorsan szállítja el a sportolókat a Pont d'Austerlitztől a Trocadéróig.

Párizs főpolgármestere egy hete bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia előtt megfürdik a Szajnában. Anne Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a folyó vizében nem lehet megrendezni olimpiai eseményeket, így a 10 km-es nyíltvízi úszóversenyeknek és a triatlonosok úszóviadalainak is más helyszínt kell keresni.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről