A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Betlehem Dávid a 3., míg Rasovszky Kristóf a 9. helyen végzett a nyíltvízi úszók férfi 10 kilométeres versenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokság első úszónapján. A női mezőnyben Fábián Bettina az 5., Szimcsák Mira a 7., Olasz Anna pedig a 18. pozícióban zárt.

A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen hat, egyenként 1,67 kilométeres kört kellett teljesítenie az úszó-Eb első nyíltvízi versenynapján indulóknak. A női verseny elején Fábián Bettina az élen úszott, de nem sokkal később a középmezőnybe esett vissza, a táv felénél két honfitársával együtt a 11-13. helyen tempóztak. Az utolsó ezer méterhez érkezve Fábián a hatodik helyre úszott fel, végül hatalmas hajrával ötödikként csapott célba, ahogyan Szimcsák Míra is szépen jött a végén és a hetedik lett. A számot a tavalyi fukuokai vb győztese, a német Leonie Beck nyerte célfotóval az olasz Barbara Pozzobont megelőzve – írta az MTI. A karrierje utolsó világversenyén szereplő Olasz Anna a 18. lett.

Vizes Eb Belgrádban, Betlehem Dávid, úszó-Eb
Bethlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében, a belgrádi úszó-Eb-n harmadikként zárt
Fotó: MTI/Derencsényi István

A férfiak versenyében  a 20 éves Betlehem Dávid óriási csatában, célfotóval végzett a harmadik helyen az olimpiai számban, ezzel pályafutása első egyéni dobogós helyezését szerezte felnőtt világversenyen. Az erősebbik nem küzdelmeire megérkezett az eső, és Betlehem, akárcsak a 2022-es római kontinensviadalon, ezúttal is rögvest az elején az élre állt, és óriási iramot kezdett diktálni. 

A harmadik kör elején aztán a sportág két világklasszisa, a regnáló világbajnok Rasovszky Kristóf és a 2022-es budapesti vb-győztes olasz Gregorio Paltrinieri vette át a vezetést. 

A táv feléhez érkezve összeállt az elit, azaz a magyarok, az olaszok és a franciák, a hat versenyzőt kevesebb, mint öt másodperc választotta el egymástól. Az utolsó körre fordulva Paltrinieri vezetésével a három olasz megpróbálta "megrántani" az élmezőnyt, de szinte mindenki - köztük a két magyar is - felvette a kesztyűt, így 1000 méterrel a cél előtt öldöklő volt a küzdelem.

A hajrában Paltrinieri egy másik "útvonalat" választva faképnél hagyta a mezőnyt - még a tv-s közvetítésben is csak percekkel később mutatták meg -, miközben Betlehem és Rasovszky tempózott a nagyobb boly élén. A 29 éves olasz így nagy fölénnyel diadalmaskodott, mögötte több mint 20 másodperc lemaradással érkezett meg az élmezőny többi tagja, négyen gyakorlatilag egyszerre csaptak célba, így a célfotó döntött, 

Betlehem néhány perccel később hivatalosan harmadik lett. 

Rasovszky végül kilencedikként ért célba.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!