Vágólapra másolva!
A BMX freestyle park versenyszámában induló Kempf Zoltán és a sportmászó Tusnády Nimród számára egyaránt az a cél, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából a budapesti Ludovika Campuson sorra kerülő olimpiai kvalifikációs versenyen, amely csütörtöktől vasárnapig tart.

A négy sportágat - az előbbi kettő mellett a gördeszkát és a breaktáncot - felvonultató sorozat első megméretésére öt hete, Sanghajban került sor. Itt Kempf a 21. lett úgy, hogy az első menetében kétszer is elesett, az első után kerékpárt is kellett cserélnie. A 27 éves sportoló sokat volt külföldi edzőtáborban, hogy be tudja gyakorolni három "húzótrükkjét", amiket versenyen korábban még nem csinált meg. A gyakorlás jól sikerült, a verseny első körében azonban "egy technikai hiba belecsúszott az egészbe" - írja az MTI.

"Utána magam miatt megpróbáltam bizonyítani, hogy a második körömet meg tudom csinálni olyanra, amilyenre szeretném, az egészen jól sikerült. 

Volt tehát negatívum is, de összességében pozitívumként fogom fel ezt az egészet. Lehetett volna jobb az eredmény, de nem bánkódom. Elégedett vagyok magammal, 

hiszen mindent beletettem, amit tudtam" - mondta Kempf, aki szerint két szintet lépett előre azzal, hogy meg tudta csinálni ezeket a trükköket élesben is.

A budapesti versenyre előre tekintve azt mondta: nehéz reális eredményt meghatározni, mivel "nagyon egyedi lesz a pálya, amilyet még soha nem láttunk sehol", nem lesz megfelelő pályaelem a legtöbb trükkhöz, amit gyakoroltak a versenyzők. Így amennyiben kihozza magából a legtöbbet, az elért helyezéstől függetlenül nem lesz csalódott.

A sanghaji és a budapesti fordulóból helyezésének átlaga rangsorol majd a kvótaszerzés szempontjából. "Matematikai esély még van, de nagyon nehéz lenne megszerezni" - tette hozzá.

Kempf 2013-ban világbajnoki címet szerzett, majd néhány évre felhagyott a versenyzéssel, és akkor vetette bele magát ismét az edzésekbe, amikor kiderült, hogy a park versenyszám bekerült az olimpia programjába

- a bemutatkozás három éve, Tokióban volt. Úgy látja, manapság sokkal erősebb a mezőny, profibb lett a szemlélet és a versenyzők felkészülése, a körülöttük lévő edzők, segítők is annak hatására, hogy ötkarikás sportággá vált.

Tusnády Nimród szerint erős és kiegyenlített a sportmászók mezőnye, egy kisebb hiba is nagy különbséget jelent helyezésekben. Sanghajban "sok mindenkinek megremegett a keze", 44. helyen végzett, ám rajta kívül is többen - köztük korábbi világkupagyőztesek is - alulteljesítettek, mint arra előzetesen számított. "Nekem is rosszul sikerült, nem tudtam kimászni magamból azt, amit szerettem volna, messze voltam tőle" - ismerte el a magyar sportoló.

Mivel ekkora közönség előtt még nem versenyzett Magyarországon, nem tudja megjósolni, milyen hatással lesz rá a hazai atmoszféra, viszont igyekszik pozitívumként felfogni. Eleve úgy érezte, hogy jelenleg még nincs a kvótaszerzés szintjén, a nem túl jól sikerült sanghaji versennyel pedig az eredetileg alacsonynak tűnő esélyei is elúsztak. "Budapesten tényleg csak élveznem kell, hogy részt vehetek egy ekkora eseményen és kimászni magamból a maximumot" - mondta Tusnády.

Az ügyességi (boulder) szakágban öt percük lesz a versenyzőknek tanulmányozni a megmászandó falat, a nehézségiben pedig hat perc alatt közösen nézik meg az utakat, itt át tudják beszélni a lehetőségeket. Amint kitért rá, a sportági közegre amúgy is jellemző, hogy nagyon összetartó: amellett, hogy mindenki küzd a saját céljáért - ez esetben jelenleg a középdöntő eléréséért, vagyis a legjobb húszba kerülésért -, ugyanúgy tudnak örülni a másik sikerének. Bevallása szerint számára már az első állomás is jó volt arra, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön a nemzetközi elithez.

A selejtezős sorozatból sportmászásban tíz női és tíz férfi versenyző, míg a BMX freestyle park számaiban hat-hat sportoló szerezhet indulási jogot a párizsi ötkarikás játékokra.

Tusnády csütörtökön, Kempf pedig pénteken kezdi meg a szereplést a budapesti Ludovika Campuson, amely a sorozat második, egyben utolsó állomása.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről