Vágólapra másolva!
A kicsi, ám annál összetartóbb magyar csapat egy emlékezetes búcsúünnepség után indult el Párizsba, a július 26-án kezdődő nyári olimpiára. Érdi Mária és Vadnai Jonatán is tudja, hogy az egész magyar vitorlázó sportot és az egész nemzetet képviselik, így ennek megfelelően fognak harcolni a minél jobb szereplésért.

Elindult a párizsi olimpiára, egészen pontosan Marseille-be, a vitorlás versenyek helyszínére a magyar vitorlázó válogatott két tagja, Érdi Mária és Vadnai Jonatán. A Magyar Vitorlás Szövetség balatonfüredi központjában a szövetség vezetői, számos klub képviseletében utánpótlás versenyzők és újságírók, fotósok jelenlétében egy rendhagyó eseményen köszöntötték a két fiatal olimpikont, akik mindketten óriási ambíciókkal készülnek a versenyre. Július 20-án vehetik át a hajóikat a helyszínen és augusztus 1-én kezdik meg a tényleges versenyzést Marseille-ben. A medal race-ek, azaz a döntők a tervek szerint augusztus 6-án lesznek - áll a szövetség hírlevelében.

Vadnai Jonatán, Érdi Mária, vitorlázás
Vadnai Jonatán válaszol a kérdésekre, a háttérben pedig Érdi Mária várja a kérdéseket
Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség - Kerekes Zsombor

Berecz Zsombor, aki Tokióban ezüstérmet szerzett és ezzel a magyar vitorlássport eddigi legnagyobb sikerét érte el, ezúttal a válogatott szövetségi kapitányaként készül az olimpiára. A két sportolónak azt üzente, 

egyszemélyes hajóban vitorláznak, de lélekben sokan ott lesznek velük a futamok közben

- mondta versenyzőiről a kapitány.

Érdi Mária, az ILCA6 hajóosztály 2023-as világbajnoka és az idei év Európa-bajnoka, aki online jelentkezett be az eseményre, elmondta, hogy Tokióból csalódottan jött haza, mert úgy érezte, hogy nem hozta ki magából a maximumot, de tanult belőle és most jobban felkészült.

 Kijelenthetem, hogy óriási esélyekkel indul neki az olimpiának a magyar vitorlázó válogatott! Kicsi a magyar csapat, de a miénk az egyik legösszetartóbb társaság és ez erőt ad mindannyiunknak

 - mondta a Laser Radial osztály programból történő kivezetése után új osztályában is remeklő Érdi Mária, aki egyáltalán nem mellékesen világbajnoki címével az első magyar kvótát szerezte Párizsba.

Érdi Mária
Érdi Mária éremszerzése valóban nem lenne meglepetés
Fotó: Cserta Gábor / MVM SE

Vadnai Jonatán, az ILCA7 hajóosztály 2024-es Eb ezüstérmese arról beszélt, hogy ez lesz az első olimpiája. 

Ez a sportágunk csúcsa. Hihetetlen lehetőség, hogy ott lehetek és az egész nemzetet képviselhetem. Egy-egy induló van minden országból, így az olimpia kicsit a nemzetek harca is. Szerencsére sok időt töltöttünk Marseille-ben és edzettünk annyit, hogy fel tudjuk venni a versenyt a tengeri nagyhatalmak vitorlázóival

 – mondta.

vitorlázás, Vadnai Jonatán
Vadnai Jonatán ezzel a hajóval okozna meglepetést Marseille-ben
Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség - Kerekes Zsombor

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke azt kérte a szurkolóktól és a médiától, hogy támogassák a sportolókat, de túlzott elvárást ne tegyenek rájuk, csak kellő motivációt. 

A drukkoló közösség ott áll mögöttük és támogatja őket.

- kérte az elnök az itthonról vagy éppen a helyszínen szurkoló magyarokat.

vitorlázás,
Csak rá kell nézni az olimpiai szálláson kifüggesztett zászlóra, és máris tudni fogják, milyen sokan szurkolnak a két sportlónak
Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség - Kerekes Zsombor

Az esemény végén az utánpótláskorú versenyzők egy nemzeti lobogóra írt személyes üzeneteikkel bocsátották útjára a magyar csapatot. A különleges zászlót a válogatott bázisán kifüggesztik, hogy ezzel is erőt adjanak a versenyzéshez. 

Kapcsolódó cikkek:

 

Mindent egy helyen az Eb-ről