A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNFucsovics Márton
14:45TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Sokan bíztak abban, hogy Major Veronika érmes lehet a női légpisztoly 10 méteres versenyében. Sajnos, nem így történt. Major a 8. helyen végzett.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor jelenti a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Chateauroux-ból.

Még a szombati versenynap eseménye volt, hogy Major Veronika a női légpisztoly 10 méteres verenyszámának selejtezőjében a legjobb eredménnyel, azaz első helyen került a vasárnapi döntőbe. Ennyi pedig pontosan elég volt ahhoz, hogy vasárnap hajnalban az Origo tudósítója elhagyja Párizst és a franciák nemzeti lőtere felé vegye az irányt.

Ez a csodálatos létesítmény a franciák nemzeti lőtere
Fotó: AFP

Amely nem Párizsban, hanem a fővárostól 300 km-re lévő Chateauroux-ban található meg. Öreg olimpiai rókák sem emlékeznek arra, mikor volt olyan, hogy ennek a sportágnak a képviselőit ennyire messzire száműzték volna az olimpiai eseményektől. Chateauroux-ban egy mini sportlövő olimpia zajlik, az itt versenyzők semmit sem érzékelnek az olimpia valódi hangulatából. Arról szó sem lehetett, hogy a világ legjobb lövői Párizsban lakjanak és onnan ingázzanak minden nap a versenyhelyszínre.

Chateauroux amúgy minden szempontból jelentéktelen városka. A nemzeti lőtéren kívül semmi sincs itt, ami említést érdemelne. Ezt már a megérkezés pillanatában érzékelhettük, ugyanis vasárnap reggel fél 9-kor azon a 30 újságírón kívül, akik az első, párizsi vonattal megérkeztek ide, embert nem láttunk az utcán. Csak néhány olimpiai zászlót lengetett a szél, miközben a pályaudvar előtti önkéntesek határozott mozdulattal tereltek bennünket a nyolcas buszmegálló felé. 45 perccel később pedig már ott voltunk a puszta közepén felhúzott lőtéren, ahol a magyarok közül elsőnek Mészáros Eszter lépett lőállásba. 

MÉSZÁROS Eszter
Mészáros Eszter nem jutott a döntőbe
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA

Mészáros nem járt szerencsével, a 15. helyen végzett a 43 fős mezőnyben a nők 10 méter légpuska versenyszámában a nyári olimpián. Brutálisan erős volt a mezőny, a nyolcas döntőbe kerüléshez 631.3 körre lett volna szükség, ahová 1-1 dél-koreai, norvég, svájci, kínai, indiai, kazah, amerikai és francia versenyző jutott be. Mészáros Eszter az első három sorozatban fantasztikusan lőtt (105.7, 105 és 105.8), a folytatásban két visszafogottabb sorozat (103.1, 104.2) következett, majd 104.8-del zárt. 

11.15-kor következett a férfi légpuska 10 méteres számának selejtezője. Ezen Pekler Zalán és Péni István állt a lőállásba. Ennek a számnak a döntőjét majd hétfőn rendezik meg. Sajnos, nélkülük, mert egyikük sem jutott a döntőbe. Pedig ebben a számban jó esélyeik mutatoztak erre.

Pontosan délben kezdődött meg a magyarok által oly nagyon várt női légpisztoly 10 méteres döntő, amelyben hatalmas mezőny gyűlt össze. Már az sem volt mindennapos, hogy a nyolcas döntőbe mindössze két európai versenyző került, az egyik az első helyen ide jutó Major Veronika volt, a másik a török Tarhan. Rajtuk kívül a finálé tagja volt két koreai, két kínai, egy vietnámi és egy indiai lövő is.

Major fél órával a döntő előtt jelent meg abban a teremben, amelyben a döntőt rendezték. A sajtólelátóról nézve teljesen nyugodtnak tűnt, s tulajdonképpen ez volt a kulcsa ennek a döntőnek. Ha fejben összeszedi magát, akár érmes is lehet. 

MAJOR Veronika
Major Veronika 8. helyen végzett
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt / MTVA

A feszültség fokozódott, majd a tetőfokára is hágott, amikor pontosan 12.00 órakor elkezdődött a finálé. Az első két sorozatban mind a 8 versenyző 5-5 lövést adott le.

Az első lövése Majornak nem sikerült jól, 9.7 kört ért el. Sajnos, a folyatás sem volt annyira jó a magyarnak, az első öt lövés után ötödik helyen állt a magyar. Ami ennél sokkal rosszabb hír volt, hogy a koreai Oh Ye Jin káprázatos formát lőtt az első öt lövés során. Következett a második ötös sorozat. Major 10,5-el indított, ez nagyszerű lövés volt. A következők azonban nem, talán túlságosan izgult a magyar lány. Ezt a sorozatot 47,8-al zárta a magyar, s összetettben a hetedik helyre esett vissza. Ez nem volt túl biztató.

MAJOR Veronika
Major Veronikának nem volt esélye
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA

Innentől kezdve kettőt-kettőt lőttek a versenyzők. Itt Major 8,8-at, majd 8,2-t lőtt, ezzel elsőnek esett ki a versenyből. Hiába jutott be elsőnek a döntőbe, onnan utolsónak távozott. Ennél titokban vagy nem is annyira titokban mindenki többet várt tőle. És talán ő is magától.

"Sajnos a mi sportágunkban nem számít, hogy az első helyen jutottam be, mert a nulláról kezdődik a döntőben a verseny. Nagyon örülök annak, hogy megszereztem a legjobb olimpiai helyezésemet, nagyon örülök annak, hogy döntőben lőhettem. 

Azt gondolom, a koncentrációm és a technikám is nagyon jó volt, át fogjuk gondolni Csabával (a szövetségi kapitány - a szerk.), hogy mik azok a tényezők, amiken még lehet javítani, illetve amikre majd jobban kell figyelnem a következő napokban, de összességében egyébként elégedett vagyok vele. Természetesen volt izgalom, ez egy olimpiai döntő, azt gondolom fejben is jól dolgoztam, nyugodt tudtam maradni, végig koncentrált voltam, most ez erre volt elég. Mindenképpen ez ad erőt a folytatáshoz, nagy lendülettel és nagy hátszéllel fogok megérkezni pár nap múlva a lőállásba." - nyilatkozta Major, akit hamarosan másik számban is láthatunk az olimpián.

Győrik Csaba szövetségi kapitány pedig így értékelt: 

Nagyon örülök ennek a nyolcadik helynek, büszke vagyok Veronikára, úgy gondolom, ez sportolói élete eddigi legjobb eredménye és egy nagyon fontos tapasztalat a továbbiakra, hiszen néhány nap múlva a 25 méteres versenyszám következik, ahol nem az lesz az első, ahol olimpiai döntőben állhat. 

Az olimpia teljesen más a többi versenytől, sosem csak egy verseny, egy olyan különleges esemény mindenkinek, ami csak akkor és ott történik. Hiába próbáljuk meg bármilyen tudományos módszerekkel szimulálni ezt a helyzetet, nem tudjuk megtenni. Veronika ma is a maximumot nyújtotta, ez a 10 méteres versenyszám így rendben volt."

A keszthelyi sportoló a szombati alapversenyből 582 körrel, a legjobb eredménnyel jutott a nyolcas fináléba, melyben a 12. lövés után 114 körös eredménnyel búcsúzott.  Major Veronika még a női sportpisztoly számban is szerepel a játékokon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!