A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHollandia-Magyarország
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMadarász Dóra | Nandor Ecseki
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A magyarok számára már az első nap elképesztő izgalmakat hozhat a párizsi nyári olimpiai játékokon. Férfi kézilabdacsapatunk Egyiptom ellen kezdi meg az olimpiai tornát. 300 km-re Párizstól a sportlövők vegyes puskacsapat versenyében Mészáros Eszter és Péni István lő. Ám az igazi szenzációt az a Szilágyi Áron okozhatja, aki háromszoros címvédőként kezdi meg a versenyzést a Grand Palais-ban.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

2021-ben, Tokióban is az első napon rendezték meg a férfi kardvívók egyéni versenyét. 

Akkor a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron úgy állt oda a versenynek, hogy tudta: ebben a szakágban soha senki nem nyert még három egyéni olimpiai aranyérmet.

Amikor az ő győzelmével ért véget a versenynap, amikor átélhettük azt a pillanatot, amit soha senki nem élt még át és nem látott a világon, akkor tudtuk, hogy valami végképp megváltozott. Nem véletlenül volt óriási felhajtás már a verseny előtt. A nemzetközi és a magyar szaksajtó is egy dologról beszélt: átírja-e a sporttörténelmet ez a magyar fiatalember.

148073139
Az első győzelem - 2012: London
Fotó: AFP / AFP/ALBERTO PIZZOLI

Érdekes, hogy ehhez képest most sokkal csendesebb minden. 

Pedig ha Szilágyi negyedszer is megnyeri az olimpiai férfi egyéni versenyt, akkor megint olyat tesz, amire senki sem volt képes.

Gondoljunk csak bele: a magyar vívót olimpián legutóbb 2008-ban győzték le az egyéni versenyeken. Ez egészen elképesztő tény. S miközben a világ férfi kardvívásának mezőnye szinte teljesen átalakult, miközben korábbi nagy bajnokok kiöregedtek, s új sztárok születtek, aközben álócsillagként ragyog egy magyar a vívás és az egyetemes sport egén.

Szilágyi Áron már hosszú évek óta a legtudatosabb és legszerényebb magyar sportolói közé tartozik.

 Nincsenek sztárallűrjei, nincsenek és nem is voltak körülötte balhék, botrányok. 

Emelt fővel viselte el azt is, hogy az olimpia előtti csapatösszeállítási balhék miatt edzője, Decsi András hátralépett egyet. Egyetlen olyan mondatot sem olvashattunk tőle, amiben ezért a kialakult helyzetért mást hibáztatott volna. Ő az, aki elegánsan viseli el a vereségeket és szerényen éli meg a győzelmeket. 

Nézzük akkor most azt, mi várhat Szilágyira július 27-én. Először is lássuk a világranglistát, amelyen jelen pillanatban ötödik helyen áll a magyar sportoló. A listát az egyiptomi Ziad Elsissy vezeti, második helyen a grúz Sandro Bazadze, a harmadikon pedig az amerikai Eli Dershwitz áll. A negyedik egy koreai vívó, Oh Sanguk és az ötödik Szilágyi. Ettől azonban nem kell megijednünk, mert ez a lista legfeljebb iránymutató lehet, erre jó, másra nem nagyon.

Ugyanakkor, ha a Szilágyi előtt álló négy vívót megvizsgáljuk, akkor egyértelműen a grúz Bazadze tűnk a legveszélyesebb ellenfélnek.

A három évvel ezelőtti tokiói elődöntőben éppen őt győzte le a magyar vívó. Kettejük meccsei mindig őrületes csatákat hoznak, s talán ő az, akitől a legjobban tart a Vasas kardvívója.

A második olimpiai arany: 2016, Rio
Fotó: AFP 

Az első körben, a legjobb 32 között Szilágyi Áron a kanadai Fares Arfával kezd a 32 között az impozáns Grand Palais-ban, a 2010-es világbajnokság helyszínén. Világbajnok csapattársának, Szatmári Andrásnak nehezebb feladatot kell megoldania a francia Boladé Apithyvel szemben. Ha mindkét asszó magyar sikerrel zárul, a két klasszis vívó a nyolc közé jutásért egymással csap össze. A harmadik magyarnak jutott a legerősebb ellenfél, Gémesi Csanádnak a vb-címvédő amerikai Eli Dershwitz-en keresztül vezet az útja a nyolcaddöntőbe.

Amikor megnyitott az olimpiai falu, lehetőségem volt a magyar delegáció tagjaként felfedezni, a szobákat, az edzéshelyszíneket és még a mosodát is megnézni, igaz, a versenyhelyszínre nem jutottam be. A város már olimpiai lázban ég, és azóta én is - 

hangsúlyozta Szilágyi Áron még akkor, amikor a megnyitó előtt pár nappal kiutazhatott az olimpiai faluba. Szombaton eljön számára is az igazság pillanata, de akkor állunk a legközelebb a valósághoz, ha azt mondjuk, hogy Szilágyi már semmiképpen sem veszíthet. Ő már akkor is háromszoros egyéni olimpiai bajnok marad, ha a párizsi verseny nem úgy sikerül a számára, ahogy szeretné.

A harmadik olimpiai bajnokság,: 2021, Tokió
Fotó: AFP 

Ám miért ne úgy sikerülne? Abszolút nyerő típus, igazi sportember, aki a győzelemre született. Szombaton több millió magyar ember szurkol majd neki szerte a világon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!