A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Milák Kristóf idei legjobbjával, a legjobb időeredménnyel jutott be a középdöntőbe 200 méter pillangón a párizsi olimpia medencés úszóversenyein. Márton Richárd is továbbjutott.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
A délelőtti programok közül a keddit várta szinte minden magyar a Paris La Défense Arenában rendezett medencés úszásban, hiszen három versenyszámban összesen négy magyar úszóért lehetett szorítani. A csarnok előtt már bő egy órával a kezdést megelőzően hatalmas sorok kígyóztak a nagy melegben, rengetegen voltak kíváncsiak a délelőtti programra is – köztük magyar szurkolók is, akik egyértelműen jó szereplést vártak a mieinktől. A biztonsági ellenőrzésen való nehézkes átjutás (többek között a kulacsunkba is bele kellett inni, bizonyítva, hogy iható folyadék van benne) után a menetrendet délelőtt 11 órakor a férfi 200 m pillangó előfutamai nyitották, amelyben Milák Kristóf és Márton Richárd képviselte a magyar színeket. Az első fordulóban 28 induló közül kellett a 16 fős középdöntőbe jutni, kiváló hangulat közepette, egy rövid látványshow után.

Milák Kristóf
Milák Kristóf a 200 m pillangó harmadik előfutamában mutatkozott be a párizsi olimpiai játékokon
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Milák Kristóf és Márton Richárd továbbjutott a férfi 200 m pillangóúszás olimpiai előfutamaiból

A kaotikus 15 hónapot maga mögött tudó, a számban világcsúcstartó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf a harmadik előfutamban a négyes pályán úszott. A futamot pedig úgy várta, hogy 1:53,94 perces időeredmény volt az idei legjobbja, az előző előfutamban pedig a vb-címvédő Honda Tomoru betlizett, és csak futamutolsó lett, végül pedig ki is esett. A második előfutamot a kanadai Ilya Kharun nyerte 1:54,06-tal. 

A Budapesti Honvéd SE 24 éves úszója aztán a maga futamában már az elejétől vezetett, 24,61-gyel kezdett, féltávnál pedig 53,45 volt az ideje. Végül Milák 1:23,27-es idővel kezdte az utolsó hosszt, és 

idei legjobbjával, 1:53,92-vel, fölényesen nyerte a harmadik futamot.

Milák Kristóf, olimpia, Párizs, 2024
Milák Kristóf a 200 méteres pillangóúszás előfutama közben
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Miután Milák az előfutamát követően a legjobb idővel rendelkezett, és már csupán egy előfutam volt hátra nyolc úszóval, így már ekkor biztossá vált az olimpiai bajnoki címvédő magyar sportoló középdöntőbe jutása, végül pedig az is kiderült, összesítésben is az övé maradt a legjobb idő. Miláknak a futamát követő helyszíni reakciója ITT olvasható el.

A szám Európa-bajnoki ezüstérmese, a szintén a Budapesti Honvéd SE-ben versenyző Márton Richárd az utolsó (negyedik) előfutam 6-os pályáján úszott. Márton végül 1:56,03-at úszott, amellyel futamhatodik lett, összesítésben pedig a 16. helyen bejutott a középdöntőbe. A futama után elmondta, előzetesen is azt gondolta, hogy éppen továbbjuthat, ez pedig sikerült is. A döntőhöz azonban szerinte 1:54,50-es időre lenne szüksége.

Márton Richárd
Márton Richárd is középdöntőbe jutott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szám középdöntőjét két magyarral kedden 20:42-től rendezik meg, a legjobb nyolc jut be a szerda este 20:36-kor kezdődő fináléba.

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!