Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpiát a fenntarthatóság jegyében akarták megrendezni a szervezők, ám a hamarosan kezdődő nyári játékok előtt a teljesen környezetbarát tervek megbuktak.

A szervezők azt tűzték ki célul, hogy az eddigi legzöldebb olimpiát fogják lebonyolítani idén nyáron, ezért több esetben is környezettudatos megoldásokat helyeztek előtérbe. Az egyik ilyen, hogy a párizsi olimpiai falut úgy építették fel, hogy a lakóházakban nincs légkondicionáló berendezés. Az épületekbe geotermikus hűtőrendszert szereltek, a speciális csőrendszerrel pedig állítólag az olimpiai falu belső hőmérséklete 6 fokkal hidegebb lesz a külső hőmérsékletnél.

Paris Olympics / athletes' village
Itt fognak lakni a sportolók az olimpiai ideje alatt
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Ez azonban nem sok sportolót nem nyugtatott meg, mivel az előrejelzések szerint az olimpia idején több szakaszban is hőhullám tör majd rá a francia fővárosra. Bár Anna Hidalgo párizsi polgármester korábban minden olimpiai csapatot arra szólított fel, hogy ne vigyen magával saját mobilklímát az olimpiai faluba, több ország olimpiai bizottsága is szembe szállt ezzel, mondván a hűtésre az alvás, az egészség és a sportolók jólléte miatt szükség van.

Mégis lesz légkondi az olimpiai faluban

A France24 szerint az olimpia szervezői vészmegoldásra kényszerültek és 2500 klímát rendeltek meg az olimpiai faluba, ahol összesen hétezer szobában nagyjából tízezer olimpikont és edzőt szállásolnak el. Bár több nemzeti olimpiai csapat is – első sorban az amerikai – nyomást gyakorolt ​​a francia szervezőkre a légkondicionálás miatt, a France24 cikke szerint Tony Estanguet főszervező arról beszélt a múlt heti olimpiai faluban tett látogatása során, hogy a sportolók étkezőhelyiségébe nem, csak a szobákban lesz felszerelve a klíma.

Paris Olympics / athletes' village
Az olimpiai falu konditerme
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A cél az volt, hogy egy nagyon speciális megoldást nyújtsunk azoknak a sportolóknak, akik életük mérkőzése vagy versenye előtt állnak, és akiknek a kényelemmel és a regenerálódással kapcsolatos követelményeik magasabbak lehetnek, mint egy átlagos nyáron"

 - mondta Augustin Tran Van Chau, a falu igazgatóhelyettese.

A múlt héten, a falu szívében található atléták éttermében tett látogatása során Tony Estanguet főszervező azzal védekezett, hogy ne szereljék be a légkondicionálást az összes étkezőhelyiségbe.

Paris Olympics / athletes' village
Kartonpapírból készült ágyakkal várják a sportolókat a párizsi olimpia szervezői
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Szintén környezetbarát megoldásként találták ki a szervezők, hogy mindössze két új létesítményt építenetek, így inkább ideiglenes helyszínekre támaszkodnak, míg a falu és a szurkolói büfék kínálatában kevesebb lesz a hús, például a gördeszkásoknak felállított ideiglenes stadion étkezdéjében csak vegán termékek lesznek kaphatóak. Ezzel szemben egészen döbbenetes, hogy a környezetbarát szervezők a teljesen egészségtelen cukros üdítőket italautomatákból biztosítják majd a sportolóknak, hogy éjjel -nappal ihassák.

Szexellenes ágyak várják a sportolókat az olimpiai faluban

A szervezők csütörtökön osztottak meg az Instagramon egy videót az olimpiai faluról, amiben bemutatták többek között milyen szobában fognak lakni a sportolók, de a fitnesztermet, játéktermet és a büfét is szemügyre vehettük. A fenntarthatóság jegyében a sportolóknak kartonpapírból készült dobozágyakon kell majd aludniuk. Persze a 100 százalékban újahasznosítható dobozókat nem csak a környezetvédelem miatt találták ki, hanem azért is, hogy a sportolókat eltántorítsák attól, hogy egymással szexeljenek a szabadidejükben. A tokiói olimpián egyébként ugyanilyen ágyakat használtak, bár ott a hivatalos közlés szerint a koronavírus-járvány miatt volt erre szükség. Mindenesetre nem valószínű, hogy a kartonágyak visszatartanák a sportolókat, ha kedvük támadna szexelni.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről