Vágólapra másolva!
Két héttel a párizsi olimpia megnyitója előtt a szervezők bíznak abban, hogy a fővárost keresztülszelő Szajna megfelelő tisztaságú lesz a versenyek megrendezéséhez. Ezt bizonygatta Amélie Oudéa-Castéra, Franciaország sportminisztere is.

„Nincs kétségünk afelől, hogy a tervezett időpontokban meg tudjuk tartani a viadalokat" – idézte az MTI pénteken Pierre Rabadan, az ötkarikás játékokért felelős párizsi alpolgármester szavait. Hozzátette: az elmúlt tíz napból nyolcban jó volt a Szajna vizének mínősége, míg egyes helyeken – a felsőbb szakaszokon – a heves esőzések miatt nem volt megfelelő a folyó tisztasága. Ugyanakkor a sportolók, a sportágak vezetői és a szurkolók is nagyon aggódnak, hogy mennyire lesz káros a szennyezettség, ami rájuk vár: a közelmúltban az emberi fekáliából származó E. Coli baktériumok száma jócskán meghaladta a vízben a megengedett értéket.

Szajna, Párizs, 2024, olimpia
A Szajna Párizsban: az olimpia több versenyszámát is ebben a vízben rendezik
Fotó: Only France via AFP / SERGE ATTAL / ONLYPARIS.NET

A francia sportminiszter megmártózott a Szajna vizében

A negatív visszhangok miatt több francia politikus is megígérte, hogy megmártózik a Szajnában, ezzel próbálva bizonyítani, hogy elviselhető annak minősége. Közülük először szombaton délelőtt Amélie Oudéa-Castéra, Franciaország sportminisztere próbálkozott az úszással a vízben – írta meg a Mandiner is.

A párizsi III. Sándor hídnál és környékén július 30-án, 31-én és augusztus 5-én a triatlonosok úsznak, augusztus 8-án és 9-én pedig a nyíltvízi úszók ugranak a Szajnába. Előbbiek között a magyar csapatot Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor képviseli, míg utóbbiaknál Fábián Bettina, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf szerepel magyar színekben.

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről