Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Biniam Girmay első eritreaiként nyert szakaszt a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amelynek harmadik etapján az olimpiai bajnok Richard Carapaz átvette a sárga trikót.

Hétfőn a francia háromhetes viadal 111. kiírásának leghosszabb távja, a Piacenza és Torino közötti 230,8 kilométer megtétele várt a mezőnyre. 

A nehéz nyitóhétvége után ez volt az első lehetőség a sprintereknek a szakaszgyőzelemre, ugyanis mindössze három darab negyedik kategóriás emelkedőt és 1190 méter szintemelkedést tartalmazott a táv.

Az előző két kemény, egyaránt nagy melegben letekert szakasz után nem akartak nagy tempót a bringások, így a táv első 160 kilométerét együtt, nyugodt tempóban tempózták végig a tervezettnél lassabbra sikerült etapot. A záró 70 kilométeren ugyan volt egy szóló szponzorszökés, de ahogy a várt, ám meg nem érkező oldalszél, úgy ez sem akadályozhatta meg a mezőnyhajrát, amelynek a Torino labdarúgócsapatának stadionja melletti út adott otthont.

A körforgalmakkal tarkított hajrára begyorsult a mezőny, az utolsó három kilométeren belül történt bukás szakította meg a sort, ez több sprintert is kizökkentett. A sprintben a két éve a Giro d'Italián már etapot nyert eritreai Biniam Girmay volt a leggyorsabb, számolt be az MTI.

"Ez Afrika sikere" - szögezte le Girmay, aki első fekete-afrikai kerékpárosként ünnepelhetett a Touron.

Összetettben az időkülönbségek nem változtak, mivel a záró öt kilométeren belül történt a bukás, a 2019-es olasz körverseny bajnoka, az ecuadori Richard Carapaz jobb helyezésszámainak köszönhetően átvette az első helyet és ezáltal a sárga trikót a Giro idei győztesétől, a szlovén Tadej Pogacartól. Az első négy helyezett változatlanul azonos idővel áll az összetettben.

Eredmények:
3. szakasz, Piacenza-Torino, 230,8 km:
1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) 5:26:48 óra
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, Movistar) azonos idővel
3. Arnaud De Lie (belga, Lotto Dstny) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education-EasyPost) 15:20:18 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) azonos idővel
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) a. i.
4. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) a. i.

Kedden nagyjából kilencven kilométerrel rövidebb és várhatóan lényegesen mozgalmasabb etap, a Pinerolo és Valloire közötti 139,6 kilométeres táv vár a mezőnyre három nehéz heggyel: az egyaránt második kategóriás Sestrieres és Col de Montgenévre után a kiemelt kategóriás Col du Galibier megmászása és az azt követő lejtmenet állít nehéz feladatot a bringások elé. A Tour július 21-én - története seorán először nem Párizsban vagy annak környékén - zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről