A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Kizárták az olimpiáról az indiai Vinesh Phogatot, aki hiába jutott be kedden a női 50 kilogrammos birkózók döntőjébe, szerdán nem tudta hozni a súlyát, ezért kizárták. Az indiaiak mindent megtettek, hogy eltűntessék a 10 dekás felesleget, de nem sikerült, az indiaiak nemzeti hőse így érem nélkül tér haza.

A korábbi magyar szakági kapitány, Wöller Ákos tanítványának eredeti súlya 53 kiló, ám mivel ott tavaly egy honfitársa megszerezte a kvótát, Phogat lefogyasztott 50 kilóba, és áprilisban abban sikerült kijutnia a játékokra. A 29 éves sportoló kedden kiválóan birkózott, ő lett az első női birkózó Indiából, aki biztosította helyét a döntőben. Phogat ezt követően mindent megtett annak érdekében, hogy másnap ismét be tudjon mérni, vágatott a hajából, kisebb mezbe préselte magát, egész éjszaka az edzőteremben volt, de még ezek után is 10 dekával átesett a felső súlyhatáron.

Mindent bevetettek, de Vinesh-t végül kizárták
Fotó: Punit PARANJPE / AFP

"A birkózók általában a normál súlyuknál kisebb súlycsoportban versenyeznek. Ez előnyt jelent számukra, mivel kevésbé erős ellenfelekkel küzdenek. A súlycsökkentés folyamata magában foglalja az étel és a víz ellenőrzött korlátozását, valamint a reggeli mérlegelésig tartó edzések és szaunázás okozta izzadást. Ez a súlycsökkentés egyben energiacsökkenést is okoz, ezért a mérlegelés után vizet és magas energiatartalmú ételeket kapnak a versenyzők, amit Vinesh esetében másfél kilóra lőttek be" - mondta Dr. Dinshaw Pardiwala, az Indiai Olimpiai Szövetség (IOA) főorvosa.

"Vinesh-nek három meccse volt, ezek után kis mennyiségű vizet kapott, hogy megelőzzük a kiszáradást, de a verseny után tovább nőtt a súlya. Az edző elindította a súlycsökkentés szokásos folyamatát, de kiderült, hogy 100 grammal meghaladta az 50 kg-os súlykategóriáját, ezért kizárták. Minden lehetséges drasztikus intézkedést, beleértve a hajvágást is bevetettek, de nem sikerült" - mondta Pardiwala, aki azt is elmondta, a mérlegelés után infúziót adtak a versenyzőnek, hogy megelőzzék a kiszáradást.

Phogat kizárása után a szabályoknak megfelelően törölték az eredményét és a legyőzöttei előrelépnek egyet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!