Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia egyik legemlékezetesebb pillanatát szolgáltatta az ausztrál breaktáncos, Rachel Gunn. A 36 éves sportolónő a szokatlan produkciójáért ugyan nulla pontot kapott a versenybíráktól, ám a világhálón azonnal mémmé vált és hatalmas sztár lett, pedig ő nem volt más, csak egy a bukott sportolók közül. Természetesen nem ő volt a múltban az egyetlen, aki komoly eredmények híján tett szert elképesztő népszerűségre. Összeállításunkban - a teljesség igénye nélkül - bemutatjuk a sportvilág legérdekesebb szereplőit, akik az internet által váltak világhírűvé.

A szenzációs magyar sportsikerek mellett rengeteg felejthetetlen pillanatot élhettünk át a 2024-es párizsi olimpián. Ki ne emlékezne például az interneten azonnal mémmé vált török lövészre, Yusuf Dikecre, aki zsebre dugott kézzel, profi felszerelés nélkül nyert ezüstérmet párospartnerével, Sevval Ilayda Tarhannal együtt a 10 méteres légpisztoly vegyes csapatversenyében. Persze azok közül, akiket így felkapott az internet népe, nem mindenki ért el ekkora sikert. Az ausztrálok breaktáncosa, Rachel Gunn a bukott sportolók közé sorolható, hiszen nullapontos produkciót nyújtott a francia fővárosban. Sajátos stílusa miatt Raygun azonban elképesztően népszerű lett, és természetesen nem ő az egyetlen sportoló, akit nem a csúcsteljesítménye és a fantasztikus eredményei tettek világhírűvé.

A bukott sportolók közé tartozik az ausztrál Raygun
Az ausztrál breaktáncosnő, Raygun a bukott sportolók között hatalmas sztár lett az interneten
Fotó: AFP (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Az ausztrál breaktáncosnő bohóckodása vírusként terjedt el az interneten

A nyári ötkarikás játékok legfurcsább jelensége volt az ausztrál Rachael Gunn, vagyis Raygun, aki hatalmas sztár lett a közösségi médiában a nullapontos teljesítménye után. A 36 éves olimpikon zavarba ejtően egyedi és röhejes táncmozdulatokkal próbált érvényesülni a női breaktáncverseny körmérkőzéses szakaszában, de ez egyáltalán nem nyerte el a bírák tetszését, akik egyetlen pont megszerzése nélkül hazaküldték. 

Soha nem akartam legyőzni ezeket a lányokat abban, amiben ők a legjobbak. Néha eljut az üzenetem a bírákhoz, néha nem. Csak teszem a dolgomat és a művészetet képviselem. Erről van szó" - 

nyilatkozta a kiesést követően Raygun, a produkciója után pedig szinte felrobbant az internet.

Raygun
Raygun alakítása után felrobbant az internet
Fotó: AFP (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

A kommentelők viccelődtek és gúnyolódtak a látottakon, és Raygun ugyan nem jutott tovább a versenyen, mégis egy pillanat alatt megismerte a nevét a világ. Íme, néhány a legérdekesebb kommentekből:

  • "Ezt csinálja a kutyám a gyepen 30 másodperccel azután, hogy befejeztem a fürdetést"
  • "Meglepő, hogy Raygun a legjobb ausztrál breaktáncos. Hogyan jutott el idáig?!"
  • "Ezt szoktam csinálni, amikor éjszaka próbálom lerúgni magamról a takarót a hőség miatt"
  • "Ott ért véget a verseny, amikor előadta a kenguru-mozdulatot. Aranyérmet neki azonnal!"

Gunn a egyébként a sydney-i Macquarie Egyetem tanára, média-, zene-, kommunikáció- és kultúratudományból szerzett doktori titulust. Raygun breaktánc szakon végezte tanulmányait a Macquarie Egyetem oktatójaként a média, kommunikáció, kreatív művészetek, irodalom és nyelv tanszékén. Számos tanulmánya jelent meg a hip-hop és a street dance kultúrájáról, miközben profi táncosként is folytatta karrierjét. A breaktánccal a férje révén ismerkedett meg, azelőtt jazz- és társastánc műfajokban is kipróbálta magát.

A francia rúdugró, akit a pénisze tett világhírűvé

Ami a francia rúdugróval, Anthony Ammiratival történt a párizsi olimpián, az egyenesen tragikomikus. A 21 éves atléta már két magasságot is megugrott, majd az 5,70 méteres magasságnál váratlan akadályba ütközött. A hazaiak korábbi U20-as világbajnoka végül nem jutott döntőbe, 

ugyanis balszerencséjére a harmadik kísérleténél a nemi szervével leverte a lécet, így 5,60 méteres magasságig jutott, amivel csak a 12. helyen végzett az A csoportban.

A francia rúdugró ennek köszönhetően internetes sztár lett, a kínos bukásáról készült felvételeket több ezren látták már, és természetesen kevesen hagyták szó nélkül a bizarr jelenetet. 

Képzeld csak el, hogy négy évig edzel, de a végén azért veszítesz, mert túl nagy a rúd" - 

jegyezte meg az egyik kommentelő.

Nullapontos műugrással végzett az utolsó helyen az amerikai sportolónő

Alison Gibson nevét sem a párizsi olimpián nyújtott csúcsteljesítménye miatt ismerte meg az internet népe. Az amerikai sportolónő a háromméteres műugrás előcsatározásai során rontott el annyira egy ugrást, hogy az összes pontozótól nulla pontot kapott. Gibson már az első kísérleténél nullázott, ez pedig megpecsételte a sorsát, ugyanis végül a 28 indulóból a 28. helyen végzett. 

A texasi születésű, 25 éves sportolónő csuka mozdulattal próbált bemutatni két és fél szaltót, de nem ugrott eléggé messzire és a lábát beverte a deszkába, majd nagyon furcsa pózban esett a vízbe.

Alison Gibson számára keserű emlék marad a párizsi olimpia
Fotó: AFP (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP)

Megőrült az internet az örömtáncot lejtő súlyemelőért

A 2016-os riói olimpián nyújtott alakítása után vált mémmé és internetes sztárrá a kiribati súlyemelő, David Katoatau, aki mindegyik sikeres és sikertelen kísérlete után utánozhatatlan örömtáncot lejtett. A brazíliai ötkarikás játékokon a 14. helyen végző sportoló a megnyitó ünnepségen zászlóvivőként és az olimpiai faluban is táncra perdült, az óceániai térségben található szigetcsoport első aranyérmét pedig a glasgow-i Nemzetközösségi Játékokon szerezte. Katoatau három olimpián is indult, de a 14. helynél előkelőbb pozícióban nem tudott végezni.

A legtöbb ember nem tudja, hol van Kiribati. Azt akarom, hogy az emberek többet tudjanak rólunk, ezért a súlyemelést és a táncomat használom, hogy megmutassam a világnak. 

Tavaly nyílt levelet írtam a világnak, hogy felhívjam az emberek figyelmét az emelkedő tengerszint miatt elveszett otthonokra" - árulta el különös táncának okát a riói játékok után a kiribati súlyemelő.

A bukott sportolók felejthetetlen alakja: Eric, az angolna

A 2000-es sydney-i olimpia egyik felejthetetlen pillanatát az egyenlítői-guineai úszónak, Eric Moussambaninak köszönhetjük, akit a világon szinte senki nem ismert, később viszont mindenki róla beszélt, holott akkoriban még gyerekcipőben járt az internet, közösségi média pedig még nem is létezett. 

Az afrikai sportoló az olimpiák történetének leglassabb 100 méteres gyorsúszását mutatta be 1:52.72 perces idejével 

(csak összehasonlításként, a győztes Pieter van den Hoogenband 48.30-at úszott), és még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán képes lesz-e eljutni a célig. Az úszó a nem mindennapi teljesítménye - amelyet Knézy Jenő legendás kommentálása még híresebbé tett - után kapta az "Eric, az angolna" becenevet.

COR-OLY2000-SWM-GEQ-MOUSSAMBANI
Eric Moussambani világhírű lett a 2000-es sydney-i olimpián
Fotó: AFP (Photo by FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP)

Az utolsó 50 méteren, hogy őszinte legyek, annyira fáradt voltam, hogy majdnem leálltam. Nem éreztem a karomat és a lábamat, nagyon elnehezültek a végtagjaim. 

Amikor hallottam, hogy az emberek tapsolnak és a nevemet kiabálják, az rengeteg erőt adott, hogy befejezzem. A futam után az öltözőbe mentem és lefeküdtem, mert nem éreztem a testemet. Visszamentem az olimpiai faluba és délelőtt 11-től délután 4-ig aludtam. Amikor felébredtem, megláttam magam a TV-ben. Azt hittem, valami rosszat tettem" - mondta Moussambani, aki később megjavította "rekordját", majd Egyenlítői-Guinea úszókapitánya is lett.

Szimuláló futballisták "hódították" meg az internetet

A labdarúgás világában olyan szupersztárok, mint Cristiano Ronaldo vagy Neymar sem mennek a szomszédba némi színészkedésért, ám vannak olyanok, akik kizárólag emiatt váltak híressé. Nehéz szó nélkül elmenni Joaquin Mattalia esete mellett, aki a brazil Rivaldo 2002-es vb-n bemutatott színészkedését másolta. Az argentin másodosztályban szereplő Racing Cordoba kapusa elképesztő szimulálást mutatott be, amikor felé dobtak egy labdát. 

Az Independiente Rivadavia elleni meccs hosszabbításában a Racing kapusa elkérte a labdát, és amikor odadobták neki, látványosan a földre vetette magát. 

Ezt követően kérdőn a bíróra pillantott, majd amikor a fejét találták el, ismét teátrális mozdulattal terült el és a játékvezető közbeavatkozásában reménykedett.

A Liverpoolnak nem kellett Marko Grujics, akit rendszeresen kölcsönadott, a szerb középpályás pedig a Porto csapatában nyújtott elképesztő alakítást a Bajnokok Ligájában. A Juventus elleni 2021-es párharc visszavágóján a 90. percben állt be, a játékhoz sokat nem is tett hozzá, ám így is sikerült magára hívnia a figyelmet. 

A szerb válogatott focista egy nevetséges szimulálással nyert idővel segítette csapatát a hosszabbításban a torinóiak ellen. 

Grujicsnak ugyanis az ellene elkövetett szabálytalanság után a nagy fájdalmai közepette arra is jutott ideje, hogy kikukucskáljon, vajon a játékvezető hogyan látta az esetet.

Marko Grujics színészkedése mellett sem ment el szó nélkül az internet népe
Fotó: AFP (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)

Az interneten rengeteg komment érkezett az eset után, Grujics mutatványát a Barcelona korábbi sztárja, Sergio Busquets színészkedéséhez hasonlították, aki még 2010-ben az Inter elleni meccsen mutatott be kísértetiesen hasonlót.

Nem gyakran fordul elő, hogy a guatemalai harmadosztály bekerüljön a világ híreibe, ám 2021 februárjában ez is megtörtént, ehhez pedig minden idők leghihetetlenebb szimulálása kellett. A mérkőzésen valamilyen tárgyat dobtak a pályára, amikor az egyik focista felvette azt, nem sokkal később pedig megpróbálta eljátszani, hogy őt bizony brutálisan eltalálták.

A szürreális jelenet gyakorlatilag felrobbantotta az internetet, a játékos hajmeresztő színészkedését látva záporoztak a kommentek a közösségi médiában.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!