A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Pocakos úszómester ugrott a medencébe, eltévedt operatőr sétált a futók közé - ezek voltak az olimpia legnevetségesebb pillanatai - videók

Vágólapra másolva!
Rengeteg emlékezetes, drámai jelenet volt a párizsi olimpián. Persze, a fantasztikus teljesítmények, világcsúcsok, vagy épp bukások mellett több olyan pillanat is akadt, ami szokatlan, vicces, vagy csak eltér a megszokottól. Elég csak az interneten mémmé vált török sportlövőre, a futópályán eltévedt operatőrre, vagy az érmét rágcsáló kínai tornászlányra gondolni. Cikkünkben összeszedtük az idei ötkarikás játékok legszórakoztatóbb pillanatait.

Színes úszónadrágos szervező lopta el a show-t

Az olimpia egyik legfurcsább jelenete zajlott le a női 100 méteres mellúszás egyik előfutamában, amikor is hiába volt tele a párizsi La Défense Aréna jobbnál jobb úszókkal, mégis minden szem egy ismeretlen férfire szegeződött. Történt ugyanis, hogy az amerikai Emma Webber úszósapkája a medence alján maradt, amit ki kellett hozni, emiatt némi késlekedés után kezdődött csak a verseny.

Aztán az egyik úszómester - mert még vb-ken, olimpiákon is van ilyen - színes úszónadrágjában végig sétált a medence partján a versenyzők és mintegy 15 ezer néző előtt, majd tökéletes fejessel a vízbe ugrott, hogy kihozza az elhagyott sapkát. A hőssé vált pocakos férfi óriási tapsot kapott, a szurkolók hangosan ujjongva éltették.

Mémmé vált a török sportlövő

Alighanem a párizsi olimpia egyik legnagyobb sztárja az 51 éves török sportlövész, Yusuf Dikec, aki nem csupán dobogóra állhatott a 10 méteres légpisztoly vegyes csapatversenyben, de hanyag stílusával azonnal mémmé vált a közösségi médiában. Elsőre talán úgy tűnhetett, hogy az ötödik olimpiáján részt vevő Dikec elfelejtette bepakolni a profi felszerelését, amelyet más lövészek nélkülözhetetlennek tartanak. 

Yusuf Dikec zsebre tett késszel szerzett olimpiai ezüstérem Párizsban
Fotó: AFP 

Így speciális szemüveg helyett például hétköznapi dioptriás szemüveget viselt, miközben zsebre dugott kézzel lőtt, amivel azonnal az internet sztárjává vált. Jól mutatja, hogy még az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf és a bronzérmes Betlehem Dávid, sőt még a svéd rúdugró Armand Duplantis is a török sportlövész mozdulataival ünnepelte sikerét. A hírnév mellett Dikec ráadásul ezüstérmet nyert.

A pénisze okozta a vesztét a francia rúdugrónak 

Ha már szóba került a rúdugrás, egyenesen tragikomikus, ami a francia Anthony Ammiratival történt. A 21 éves atléta már két magasságot is megugrott, majd az 5,70 méteres magasságnál nem várt problémákba ütközött. A hazaiak korábbi U20-as világbajnoka végül nem jutott döntőbe, ugyanis 

balszerencséjére a harmadik kísérleténél a nemi szervével leverte a lécet,

 így 5,60 méteres magasságig jutott, amivel 12. helyen végzett az A csoportban.

Totálisan elrontott, nullapontos műugrás

Ritkán látható annyira rossz ugrás, mint amit az amerikai Alison Gibson mutatott be a műugrás előcsatározásai során. A texasi születésű műugró csuka mozdulattal próbált bemutatni két és fél szaltót, de nem ugrott elég messzire és a lábát beverte a deszkába, majd fura pózban esett a vízbe. A 25 éves versenyző sorsa ezzel már az első kísérleténél megpecsételődött, ugyanis a mutatványára nulla pontot kapott, s végül a 28 indulóból a 28. helyen végzett.

A kínai tornászlányé a párizsi olimpia legcukibb jelenete

Vélhetően a kínai Csou Ja-csiné az olimpia egyik legaranyosabb története, ugyanis miután a második helyen végzett a női tornászok között gerendán két olasszal állhatott fel a dobogóra. A 18 éves kínai tornászlánynak előzetesen nem sok rutinja volt abban, hogy és mit szokás csinálni az éremátadón, így amikor oldalra pillantott, azt látta, hogy Alice D'Amato és Manila Esposito harapdálja az érmét (az egészet egyébként Farkas Péter olimpiai bajnok birkózónk indította el, 1992-ben, amikor poénból beleharpott az aranyérembe. Mára a fotósok már követelik mindenkitől). Csou szemmel láthatóan nem értette, miért próbál a két olasz beleharapni a medálba, de azért ő is a szájához vette a sajátját, így alakult ki a vicces jelenet.

Olympics: Artistic Gymnastics - women's qualification competition, preliminary round
Csou Ja-csin (b) sokakat megmosolyogtatott az éremátadón
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Kis híján balesetet okozott a pályán kóválygó operatőr

Óriási káosszal zárultak a férfi 5000 méteres síkfutás elődöntői, ugyanis az elsőben tömegbukás történt, a másodikban pedig egy pályán bámészkodó operatőr okozott majdnem kalamajkát. Vélhetően a gerelyhajítókra koncentrált, amikor magáról megfeledkezve besétált a futópálya közepére, így 3500 méterhez közelítve a versenyzőknek még őt is ki kellett kerülniük. Az olimpiai, világ és Európa-bajnok norvég Jakob Ingebrigtsen súrolta is az operatőrt, de szerencsére nem lett bukás a vége.

Teniszezőnők tesztelték a kartonágyakat

A párizsi olimpia előtt rengeteg beszédtémát adott a híres-hírhedt dobozágyak. A kartonpapír miatt ugyan környezetbarát ez a megoldás, de alapvető funkcióját nem igazán tudja betölteni, azaz nem alkalmas a pihentető alvásra.

Az ötkarikás játékok előtt két ausztrál teniszező, Ellen Perez és Daria Saville meglehetősen egyedi módon tesztelte az ágyakat az olimpiai faluban. Erről persze egy videót is megosztottak a közösségi médiában, de az egészben a legmeghökkentőbb, hogy olyan gyakorlatokkal tesztelték az ágyakat, amiket nem éppen alvó alkalmatosságon szokás csinálni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!