A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Hősöknek kijáró fogadtatást kapott kedden a párizsi olimpiáról két aranyéremmel hazatérő Fülöp-szigeteki tornász, Carlos Yulo. A 24 éves tornásznak soha többé nem lesznek megélhetési gondja, a pénzjutalom mellett ugyanis ingyen étkezhet a hazájában, ráadásul ingyen utazhat belföldi és nemzetközi járatokon.

A talaj és az ugrás olimpiai bajnokának hazaérkezését közvetítette a televízió és az elnök elsők között köszöntötte. Yulo két diadala olyan eufóriát váltott ki, hogy fellendülést adott a szegénységgel, mély megosztottságokkal és konfliktusokkal régóta sújtott nemzetnek.

Carlos Yulo (jobbra) hősként tért haza az olimpiáról
Fotó: AFP/Basillo H Sepe

A palotába érkezve ifj. Ferdinand Marcos elnök 17 500 dollárnak megfelelő egymillió pesót adott az olimpikonoknak, mivel elismerte, hogy a sportolók "saját erőből" érték el az eredményeiket, mert "nincs hivatalos technikai támogatás a kormánytól", ami régóta fennálló panasz. Az MTI azt írja, hogy Yulo ennél is nagyobb összeget zsebelhetett be, ugyanis 20 millióval gazdagodott az elnök jóvoltából.


A 24 éves tornásznak az életében nem lesz megélhetési gondja, ugyanis más kormányhivatalok, üzleti iparmágnások és vezető Fülöp-szigeteki vállalatok is elhalmozták adományokkal, melyek értéke meghaladja az egymillió dollárt. Készpénz és ajándékok mellett kapott egy társasházat, Manilától délre található üdülőházat, illetve prominens cégek ingyenes pizzát, fagylaltot, ebéd- és vacsorabüfét kínáltak egész életére, továbbá ingyen utazhat belföldi és nemzetközi járatokon.


Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában szerdán lesz az utcai parádé, melyen ezrek köszönthetik majd a párizsi ötkarikás játékok hőseit. A felvonulás útvonala áthalad majd azon a szegények lakta részen is, ahol Yulo felnőtt és először tornázott testvéreivel egy nyilvános edzőteremben. Ott figyelt fel rá egy edző, hogy hétévesen milyen lenyűgöző képességei vannak.

A 24 éves Carlos Yulo történelmet írt a párizsi olimpián
Fotó: AFP/Paul Ellis

Az ország történetének második és harmadik aranyát begyűjtő Yulón kívül két női bokszoló, Nesthy Petecio és Aira Villegas bronzérmet nyert a francia fővárosban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!