A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
Kós Hubert 200 méteres hátúszásban megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét a párizsi olimpián. A friss ötkarikás bajnok rögtön a varázslatos döntő után nyilatkozott az M4 Sportnak.

Hihetetlen, még mindig nem hiszem el, hogy ez megtörtént. Ritkán van olyan, hogy nem tudok mit mondani, de most tényleg nem tudok megszólalni 

- kezdte aranyérmes nyilatkozatát Kós Hubert, akiről kiderült, hogy sok nagy bajnokhoz hasonlóan ő is babonás.

Abban a gatyában úsztam, amiben megnyertem a vb-t, csak ebben tudtam eddig 1:55 perc alá menni.

 Nem kellett űridő a győzelemhez (1:54,26 perc kellett az aranyhoz), de kétszer úsztam csak 1:55 alatt, mégpedig a vb-döntőben és az olimpiai döntőben. Megtanítottak rá, hogy a döntőben kell jól úszni. (Sós) Csaba bácsi megmondta, hogy minden futamban javulva lehet csak aranyat nyerni.

Kós Hubert olimpiai bajnok! Az utolsó 50 méteren ez már nem is volt kérdés
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Kós Hubert sportemberi nagyságát jól mutatja, hogy nem feledkezett meg magyarországi riválisáról és barátjáról, Kovács Benedekről sem:

"Ez az olimpia, és olimpiát nyerni csak olimpián lehet. Négyévente, van kit tudja mi lesz négy év múlva, most kellett kihozni mindent. Nagyon sajnálom, hogy nem volt itt Kovács Beni (Kovács Benedek, magyar bajnok úszó egy sérülés miatt maradt le az olimpiáról – a szerk.), mert szerintem érmes is lehetett volna. Üzenem neki, hogy kösse fel a gatyát, mert négy év múlva magam mellett akarom látni a medencében.

A siker egyik titka Kós elmondása szerint az volt, hogy a 21 éves úszó nem rakott magára terhet, így tökéletesen tudta felépíteni az úszását, a beugrás előtt pedig teljesen ki tudta zárni a külvilágot.

Nem raktam magamra, terhet, nem néztem rá az ötkarikára, a nézőkre, csak a medencére fókuszáltam.

 Ráírtam Chase-re (Chase Kalisz, amerikai úszó, Tokió olimpiai bajnoka 400 méter vegyesen), hogy mit csináljak a döntő előtt, ő pedig azt mondta, ne foglalkozzak vele, hogy egy olimpiai döntőben vagyok, csak arra gondoljak, hogy ez is csak egy ugyanolyan verseny, mint a többi. Amikor ráfordultam az utolsó hosszra, csak arra gondoltam, hogy milyen keményen edzzettem és muszáj megmutatnom, hogy mennyi munka van ebben az úszásban."

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!