A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
A női ökölvívók 66 kilogrammos elődöntőjében Iman Helif legyőzte a thaiföldi Janjaem Suwannaphenget, ezzel pedig eldőlt, hogy olimpiai aranyéremért küzdhet az algériai öklöző, aki XY kromoszómákból álló férfi DNS-sel rendelkezik.

Az algériai Iman Helif szereplése óriási vihart kavart az olimpián, hiszen már a Hámori Luca elleni negyeddöntője előtt is sírva adta fel a meccset ellene az olasz Angela Carinit az első bekapott ütés után. Az eset azért is háborította fel a bokszrajongókat, mert kiderült, hogy Iman Helif nem is lehetne itt az olimpián, mert korábban különböző vizsgálatok során kiderült róla, hogy XY kromoszómákból álló férfi DNS-sel rendelkezik. 

A NOB annak ellenére engedélyezte az algériai ökölvívó indulását a nők között, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség korábban már eltiltotta őt. Ez az érthetetlen történet azért is alakulhatott így, mert a NOB és a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség között évek óta botrányos dolgok történnek. A történet lényege, hogy NOB nem ismeri el a IBA-t, mert szerintük a sportág vezetése évek óta semmit sem tesz a korrupció és a bírói csalások ellen. Így történhetett meg, hogy már a 2021-es tokiói olimpián sem a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség rendezte meg az olimpiai bokszversenyeket és most sem. Ezért van az, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség bármilyen döntést is hoz, azt a NOB felülírhatja. Így történt az algériai Iman Helif esetében is. Az IBA eltiltotta, a NOB magasról tett az egészre és beengedte az olimpiára a sportolót. 

Még a Hámori Luca elleni mérkőzés előtt Iman Helif apja, Amar panaszkodott egy sort, aki szerint "erkölcstelen és igazságtalan", amit művelnek az emberek, szerinte a "kislánya" bebizonyítja, hogy a kritikusok tévednek.

„Az ellene irányuló támadások erkölcstelenek, nem igazságosak. 

Ezeknek a kritikáknak és pletykáknak az a célja, hogy megzavarják Imant , nem akarják, hogy ő legyen a világbajnok. Azt mondom neki, bizonyítsa be a ringben, hogy tévednek. 

Remélem, hogy örömet okoz Algériának és az arab országoknak, és megnyeri az aranyérmet. Ő a példaképünk, és mindannyian szeretnénk olyanok lenni, mint ő” – mondta a bokszoló apja. 

Iman Helif, Hámori Luca
Az algériai Imane Helif egyhangú pontozással legyőzte Hámori Lucát a párizsi olimpia negyeddöntőjében 
Fotó:  Csudai Sándor - Origo 

A történet folytatás pedig ismert. Helif a Carini felett aratott sikere után Hámori Lucával találkozott. A magyar lány hatalmasat küzdött, végigbokszolta a három menetet az algériai ellen, de végül egyhangú pontozással Helif diadalmaskodott és bejutott az elődöntőbe.

A győzelmét követően Helif is panaszkodott egy sort, mintha ő lenne az áldozat.

Üzenem a világ minden emberének, hogy tartsák tiszteletben az olimpiai alapelveket és az olimpiai chartát, és tartózkodjanak a sportolók zaklatásától

 - mondta a Helif, aki kijelentette, hogy az aranyérem lenne a legjobb válasz az őt támadóknak, arra azonban nem akart válaszolni, hogy alávetette-e magát a doppingvizsgálatokon kívül más vizsgálatoknak is. 

Hámori Luca mindent megtett a nála sokkal erősebb ellenfele ellen
Fotó:  Csudai Sándor - Origo 

A kedd esti elődöntőben Suwannapheng bátran kezdett, azonban a majdnem egy fejjel nagyobb Helif gyorsan átvette az irányítást, sikeresen távol tartotta magától thaiföldi ellenfelét, az első menet végén pedig be is vitt egy kemény jobbhorgot. 

A második menetet Helif kezdte aktívabban, majd Suwannapheng mindent feltett egy lapra és felvállalta a nyílt bunyót az algériaival, ennek eredményeként pedig Helif egyre több összekapaszkodást kezdeményezett. 

Janjaem Suwannapheng keményen megdolgoztatta Iman Helifet
Fotó: AFP/Mohd Rasfan

Mivel nagyon ikszesnek tűnt a meccs, a harmadik menetben egyik öklöző sem lazsált, záporoztak a bal-jobb kombinációk mindkét oldalon. Egy perccel a vége előtt egy Helif felütése után Suwannapheng egy pillanatra megrogyott, majd fél perccel a vége előtt rá is kellett számolni a thaiföldi lányra, aki azonban be tudta fejezni a ütközetet. 

Az elődöntőt azonban nem tudta megnyerni, mert a pontozóbírók egyhangú pontozássaé Helifet hozták ki győztesnek, így férfi DNS-sel rendelkező ökölvívó olimpiai aranyéremért küzdhet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!