A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLévai Zoltán
13:10BirkózásZoltan Levai-Sanan Suleymanov
HUNMagyarország
13:30Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
14:20Kajak-kenuKajak 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A díjnyertes sportújságíró, Alan Abrahamson megszerezte azokat a nemi teszteket és hivatalos leveleket, amelyek arról tanúskodnak, hogy az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Jü-ting biológiai, illetve genetikai értelemben tényleg férfi, ezért nem indulhatnának a női ökölvívók között.

A Wire Sports újságírója, a díjnyertes Alan Abrahamson birtokába került a Nemzetközi Bokszszövetség három hivatalos levele, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak írtak azokról a nemi tesztekről, amelyek nyomán az algériai Imane Helifet és a tajvani Lin Jü-tinget kizárták a világbajnokságokról. 

Olympic Games Paris 2024 - Boxing, Imane Helif
Imane Helif biológiailag férfi
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az újságíró a laboreredményeket is látta, amelyeknek az eredménye teljesen egyértelmű - írja a Hetek.

Imane Helifék biológiailag férfiak

A cikkből kiderült, hogy nemcsak egy, hanem két nemi tesztre is sor került a két sportolónál. Az elsőre még a 2022-es isztambuli ökölvívó-világbajnokságon, ám akkor csak a verseny lezárását megelőző napon volt laborvizsgálat, így annak az eredményének tudatában visszamenőlegesen már nem zárták ki a versenyzőket. Viszont a tesztek eredménye megalapozta a 2023-as indiai világbajnokságok vizsgálatait is, amelyeknek eleve az volt a célja, hogy megerősítsék, vagy felülírják az isztambuli eredményeket. 

Az Új-Delhiben végzett laborkutatás, nemi teszt viszont minden kétséget kizáróan megállapította a rendellenességet, abnormalitást.

A dokumentumokon egyenesen az szerepel, hogy a kromoszómaelemzés férfi kariotípust tárt fel, és ezekről fényképes bizonyítékokat is csatoltak ahhoz a levélhez, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak küldtek. 

A levélben azt írták: „arra a következtetésre jutottak, hogy az ökölvívó DNS-e egy XY kromoszómákból álló férfi DNS-e volt”.

Ám hiába a bizonyítékok, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljesen melléjük állt, most már biztosan mindketten érmesen - Omane Helif épp a magyar Hámori Lucát győzte le legutóbb - a párizsi olimpián. Thomas Bach, a NOB elnöke arról elmélkedett, hogy a női nem meghatározása nem a nemi teszteken múlik, hanem azon, hogy valakinek az útlevelében mi szerepel, és hogy korábban nőként nevelkedett-e fel és versenyzett.

Lin Jü-ting
Lin Jü-ting is a nők között szerepel...
Fotó: AFP / AFP or licensors/Taiwan's Lin Yu-ting reacts after beating Bulgaria's Svetlana Kamenova Staneva (Blue) in the women's 57kg quarter-final boxing match during the Paris 2024 Olympic Games at the North Paris Arena, in Villepinte on August 4, 2024. (Photo by MOHD RASFAN / AFP)

A sportújságíró szerint a vita lényegében abban áll, hogy egyetlen sportoló joga előrébb való-e az egész sportolói közösség kollektív jogánál. A NOB álláspontja most az, hogy a két nemi teszteken elbukó versenyzőnél nem kell vizsgálni a nemiségüket, elég a bemondásra és múltra hivatkozva azt elfogadni. Az ő versenyzéshez való joguk előrébb való, mint azon női sportolók egyenlő esélyekhez való joga, akik egy életen át küzdöttek azért, hogy az olimpián megmutathassák, mit tudnak. 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!