A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:20BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
HUNMagyarország | Magyarország
12:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország
13:30Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt a hat, csapathajós versenyszámmal megkezdődtek a gyorsasági kajak-kenu küzdelmei a 2024-es nyári olimpiai játékokon, a Párizs melletti, Vaires-sur-Marne-i pályán, mind a hat versenyszámban magyar indulóval.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Kedden kezdetét vette az a sportág a párizsi olimpián, amelyben 1952 óta mindig született magyar érem, 1980 óta pedig mindig született magyar aranyérem. Gyorsasági kajak-kenuban az első napon magyar szurkolóként sorrendben a férfi kajak négyesért, a női kajak négyesért, a férfi kenu kettesért, a női kenu kettesért, a férfi kajak kettesekért és a női kajak kettesekért lehetett szorítani.

Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor, K-4, kajak-kenu
A férfi kajak négyes kezdte meg a magyar szereplést gyorsasági kajak-kenuban, a párizsi olimpiai játékokon
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Férfi K-4 500 méter

Napsütéses, szélcsendes időben, szép számban összegyűlt közönség (és madár) előtt kezdődött meg a program 9:30-kor, a férfi K-4 500 méter két előfutamával. A szabályok értelmében a számban az első két-két helyezett automatikusan bejutott a csütörtöki középfutamba, a többieknek még vissza kellett térniük kedden délután, a reményfutamban. A körülményeket nehezítette, hogy a versenyzőknek végig szembe sütött a nap, továbbá hogy minden két futam között legalább 10 perces idősávok voltak, ez pedig vontatottá tette a programot. A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású magyar kajak négyes az első futam 5-ös pályáján kapott helyet. 

Az egység jól rajtolt, féltávnál második helyen haladt a szerbek mögött, és ezt a helyet meg is őrizte, azaz délután pihenhet, mert 1:21,18 perces idővel, futammásodikként egyből bejutott a csütörtöki elődöntőbe.

A másik futamban Németország és Spanyolország zárt az első két pozícióban.

Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású magyar kajaknégyes
Rögtön a csütörtöki középdöntőbe jutott a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású magyar férfi kajak négyes
Fotó:  Csudai Sándor - Origo

Női K-4 500 méter

A második szám a női kajak négyes volt, szintén 500 méteres távon. Itt 11 helyett 10 induló volt, és a lebonyolítás is másként működött: az első három-három helyezett rögtön bejutott a csütörtöki A-döntőbe, a másik négy egység pedig a középfutamban folytathatja. A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású csapat a második előfutam 6-os pályáján haladt, és ugyan 250 méternél csupán negyedik volt, hatalmasat hajrázott, és végül 1:33,42-es idővel másodikként zárt Németország mögött. 

Az elmúlt három olimpián egyaránt aranyérmes magyar női kajak négyes tehát biztosította a helyét a csütörtökön 13:40-kor kezdődő, nyolcfős A-döntőben!

A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar női kajak négyes ott lesz az olimpiai A-döntőben, kajak-kenu
A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar női kajak négyes ott lesz az olimpiai A-döntőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi C-2 500 méter

A kenusok közül először a férfi párosok ültek hajóba, köztük az első előfutam 5-ös pályáján az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán egységgel. A hétfős futam első két helyén kellett végezni ahhoz, hogy valaki rögtön ott legyen a csütörtöki elődöntőben, ez azonban az 1:40,02-es idővel, negyedikként célba érő magyar párosnak nem sikerült. 

Adolf és Hajdu tehát kedden délután a reményfutamban folytatja, onnan harcolhatja ki az olimpiai elődöntős szereplést. 

Az új-zélandi kettős biztosan pihentebb lesz náluk, Max Brown és Grant Clancy ugyanis az előfutam elejétől kezdve látványosan visszafogott tempót diktált, a délutánt előtérbe helyezve – 40 másodperces lemaradásban értek célba az utolsó előtti pozícióban záró német duóhoz képest.

Adolf Balázs, Hajdu Jonatán, kenu kettes, olimpia
A magyar férfi kenu kettes, Adolf Balázs és Hajdu Jonatán nem tudta rögtön a középfutamokba kvalifikálni magát
Fotó:  Csudai Sándor - Origo

Női C-2 500 méter

A női kenusok bemutatkozására sem kellett sokáig várni, itt a férfiakhoz hasonló módon a 13 induló egység célja az volt, hogy a maga előfutamában az első két hely valamelyikén zárjon. A Kiss Ágnes, Nagy Bianka alkotta, Európa-bajnoki címvédő magyar női kenu kettes a második előfutam 5-ös pályáján lapátolt, és gyakorlatilag végig a harmadik helyen haladt. A hajrában sem tudta igazán megközelíteni a kanadai és a spanyol párost, így az 1:56,82-es időt teljesítő magyar egység nem jutott be közvetlenül a péntek délelőtti középdöntőbe, a kedd délutáni negyeddöntőben viszont még küzdhet az ottani szereplésért.

Kiss Ágnes, Nagy Bianka
A Kiss Ágnes, Nagy Bianka kenu kettes a délutáni reményfutamban folytathatja
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi K-2 500 méter

Fél tizenkettőkor vették kezdetét a legnépesebb keddi versenyszámok, azok, amelyekben magyar indulóból több is volt. Először a férfi kajak kettesek jöttek, négy előfutamban húsz egységgel. Futamonként az első kettő a pénteki elődöntőbe jutott, a többiek a kedd délutáni negyeddöntőben folytathatják. A második futam középső pályáját Nádas Bence és Tótka Sándor Eb-címvédő párosa kapta, és a továbbjutás nem forgott veszélyben egy pillanatig sem. A magyarok sokáig vezettek, és ugyan a németek a végén megelőzték őket, 1:29,08-as idővel, 

futammásodikként rögtön a pénteki középfutamba kvalifikálták magukat.

Nádas Bence, Tótka Sándor, kajak-kenu, olimpia
A Nádas Bence, Tótka Sándor magyar kajak kettes rögtön bejutott a pénteki programba
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kopasz Bálint és Varga Ádám kettőse az utolsó, negyedik előfutam 7-es pályáján versenyzett. Az olimpia előtt összeállt, az indulással váratlan lehetőséget kapott páros mindkét tagja jutalomként nyilatkozott a párosról, ám miután a K-1 1000 m olimpiai arany- és ezüstérmese ült a hajóban, nagy várakozás előzte meg a menetüket. Az ausztrálok rajt-cél győzelmet arattak a futam során, mögöttük a Kopasz-Varga páros a csehekkel harcolt nagyot a továbbjutásért, végül sikerrel: 

az 1:29,37-es időeredmény második helyet, és középdöntőbe jutást ért a másik magyar kajak kettesnek is!

Kopasz Bálint, Varga Ádám, kajak-kenu, olimpia
Kopasz Bálint és Varga Ádám párosa remekül kezdte a párizsi olimpiát
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Női K-2 500 méter

A keddi előfutamok programját a női kajak kettesek, szintén 20 egységnek megrendezett versenye zárja, szintén két magyar párossal: Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra a második futam 7-es, Pupp Noémi és Fojt Sára a negyedik futam 4-es pályáján lapátol majd.

Cikkünk frissül a többi eredménnyel.

A gyorsasági kajak-kenu versenyek keddi programja a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon

előfutamok:

  • 9:30 férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor)
  • 10:00 női K-4 500 m (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra)
  • 10:30 férfi C-2 500 m (Adolf Balázs, Hajdu Jonatán)
  • 11:00 női C-2 500 m (Kiss Ágnes, Nagy Bianka)
  • 11:30 férfi K-2 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor; Kopasz Bálint, Varga Ádám)
  • 12:10 női K-2 500 m (Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra; Pupp Noémi, Fojt Sára)

negyeddöntők (reményfutamok):

  • 13:10 férfi K-4 500 m
  • 13:20 női C-2 500 m
  • 13:50 férfi C-2 500 m
  • 14:10 női K-2 500 m
  • 14:30 férfi K-2 500 m

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!