A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Tokióhoz hasonlóan Párizsban is egészen hihetetlen befejezése volt a férfi magasugrás olimpiai döntőjének. Ezúttal a holtversenyből nem ketten jöttek ki aranyérmesként, hanem folytatták az olimpiai finálét, a szétugrásnak pedig az így aranyérmét elveszítő Shelby McEwen volt az óriási vesztese.

Aki látta, sosem felejti, hogy a tokiói olimpiai játékokon a katari Mutaz Essza Barsim és az olasz Gianmarco Tamberi holtversenyben aranyérmet nyert férfi magasugrásban. 2009-ig nem történhetett volna ilyen egy atlétikai verseny ugrószámában, az első helyen, hiszen addig kötelező jelleggel szétugrásnak kellett volna következnie, ami azt jelenti, hogy a következő magasságtól egyesével teszik alacsonyabbra (majd sikeres ugrás esetén ismét magasabbra) a lécet, amíg nincs egy olyan magasság, amelyen csupán az egyikük jut át. A szabályt azonban 15 év úgy módosították, hogy van egy másik lehetőség is: nem ugranak tovább, hanem az atléták megegyeznek, és osztoznak a pozíción. Barsim és Tamberi Tokióban megegyezett, és mindketten olimpiai bajnokok lettek. Hasonló dolog történt a tavalyi, budapesti világbajnokságon női rúdugrásban: akkor Katie Moon és Nina Kennedy döntöttek úgy, hogy inkább mindketten aranyérmesek lesznek, és nem vállalják be annak a kockázatát, hogy folytatják, és egyiküknek csak ezüstérem jut.

magasugrás, Shelby McEwen, Hamish Kerr, Mutaz Essza Barsim, olimpia
Mutaz Essza Barsim (jobbra) Párizsban is olimpiai érmes lett, de a férfi magasugrás döntője ezúttal Shelby McEwenről (balra) és Hamish Kerről szólt
Fotó: MARTIN BERNETTI / AFP

Újabb drámát hozott a férfi magasugrás olimpiai döntője Párizsban

Három éven belül aztán a harmadik nagy világeseményen is fel kellett tenni a kérdést: szeretnének tovább ugrani, vagy megelégednek az aranyéremmel? Szombaton este, a párizsi olimpia férfi magasugrás döntőjében ugyanis az amerikai Shelby McEwen és az új-zélandi Hamish Kerr egyaránt elsőre vitte a mindkettejüknek egyéni csúcsot jelentő 2,36 méteres magasságot, és addig kettőt-kettőt hibázott a fináléban, de aztán 2,38 méteren mindháromszor hibáztak, így holtverseny alakult ki az élen. Ők azonban folytatták a finálét. Végül Kerrnek sikerült átjutnia a 2,34-es magasságon, ami a győzelmet és Új-Zéland első magasugró olimpiai aranyérmét jelentette, míg McEwennek maradt az ezüst. Úgy, hogy ha mindketten gyakorlatilag csak annyit mondanak, hogy "ne ugorjunk", akkor együtt állhattak volna fel az olimpiai dobogó tetejére.

A Telegraph úgy tudja, McEwen volt a határozottabb, ő vágta rá azonnal a bírók kérdésére, hogy "ugorjunk" (ugyanakkor Kerr is folytatni akarta). Mindezt úgy, hogy a 28 éves amerikainak idáig egy fedett pályás világbajnoki ezüstérem volt az egyetlen jelentős eredménye a karrierjében. Mégis elengedett egy olimpiai aranyérmet, csak azért, hogy nehogy másodmagával nyerje azt meg.

magasugrás, Shelby McEwen, olimpia
Shelby McEwen egyéni csúcsot ugrott, és egy "igen"-re volt az aranyéremtől
Fotó: Antonin THUILLIER / POOL / AFP

„Barátok, ellenfelek és jó ugrók is vagyunk, amikor egy versenyen indulunk. 

Ő is folytatni akarta, és én benne voltam, mert szintén szerettem volna még csatázni. 

A szétugrás neki sikerült jobban, ehhez gratulálok neki, de tudom, hogy erősebben, fittebben és jobban térek majd vissza, mint valaha. Most pedig szeretném megünnepelni ezt a pillanatot" – mondta a sikert csak magának akaró, ezért az aranyérem helyett ezüstérmet szerző Shelby McEwen.

„Nagyon tisztelem azt, amit [Barsim és Tamberi] Tokióban tettek, de én 

mindig is úgy gondoltam, hogy még csodálatosabb lenne a történet, ha folytatták volna. 

Most nekünk itt volt a lehetőség erre, tudtam, hogy történelmet fogunk írni, és meg is tettük. Biztos vagyok benne, hogy Shelby is hasonlóan gondolkodott, mert csak néztük egymást, és elég egyértelmű döntést hoztunk: bólintottunk, és folytattuk" – nyilatkozta az olimpiai bajnok Hamish Kerr, aki kiemelte azt is, profi sportolóként mindenki mást szeretne legyőzni, ezért is döntött a folytatás mellett, mert különben McEwent nem előzte volna meg.

magasugrás, Shelby McEwen, Hamish Kerr, olimpia
McEwen és Kerr története talán még Barsiménál és Tameriénél is hihetetlenebb
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Férfi magasugrás, 2024-es olimpia:

  1. Hamish Kerr (Új-Zéland) 2,36 m
  2. Shelby McEwen (Egyesült Államok) 2,36
  3. Mutaz Essza Barsim (Katar) 2,34

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!