A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMárton Viviana
09:33TekvondoRuth Gbagbi-Viviana Marton
HUNMagyarország
10:40Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország
10:50Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
11:00Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
11:10Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNLigeti Dániel
11:40BirkózásDaniel Ligeti-Ashton Mutuwa
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpián a magyar küldöttség első aranyérmét Kós Hubert nyerte. A 21 éves úszóklasszis a 200 méteres hátúszás döntőjében fantasztikus hajrával győzött, élete legnagyobb sikere után pedig azt mondta, edzője nélkül mindez nem sikerülhetett volna. Az amerikai Bob Bowman igazi legendának számít a szakmában, az 59 éves edző a párizsi olimpián remeklő francia Léon Marchand-t is győzelemhez segítette, valamint minden idők legnagyobb úszója, Michael Phelps sikereiben is elévülhetetlen érdemei voltak.

"Nem lennék itt az aranyéremmel, ha nem mentem volna ki az Egyesült Államokba Bob Bowmannel edzeni.
Valószínűleg nem is hátúszásban versenyeznék. 

Mielőtt kimentem, hiányzott belőlem a magabiztosság, nem voltam jó a mentális felkészülésben. A víz alatti munkának is fontos szerepe volt a sikerben, az is Bobnak köszönhető" 

- méltatta edzőjét Kós Hubert, miután fantasztikus úszással nyert a 200 méteres hátúszás döntőjében, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első olimpiai aranyérmét Párizsban. A 21 éves úszóklasszis élete legnagyobb sikerében az az edző játszott kulcsfontosságú szerepet, aki minden idők legeredményesebb olimpikonja, a 23-szoros ötkarikás aranyérmes Michael Phelps-t is a csúcsra juttatta.

Kós Hubert
Kós Hubert szerint Bob Bowman nélkül nem lett volna olimpiai bajnok
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Minden idők legnagyobb olimpikonját is edzette a zseniális Bob Bowman

A most 59 éves sztáredző 1983 és 1985 között a Florida State Seminoles csapatában versenyzett gyors- és pillangóúszásban, majd Floridában szerzett diplomát fejlődéspszichológiából, mellékszakon pedig zeneszerzésből, ugyanis korábban éveken át zongorázott. Karrierjét edzőként folytatta, Amerikában számos helyen megfordult, többek között a Michigani Egyetemen töltötte be a vezetőedzői posztot, a North Baltimore Aquatic Clubban pedig elkezdett dolgozni a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phlepsszel. 

Bowman irányítása alatt az amerikai úszófenomén öt világbajnoki aranyérmet nyert, 2001 és 2004 között pedig sorozatban négyszer választották meg az év úszójának a hazájában.

USOC Media Summit - Atmospere
Bob Bowman hatalmas szerepet játszott Michael Phelps sikereiben
Fotó: Getty Images via AFP

Kettejük munkakapcsolata aztán 2004-től vált még gyümölcsözőbbé, ekkor lett tagja edzőként Bowman az amerikai olimpiai csapatnak, ahol egészen 2016-ig tevékenykedett. 

A zseniális úszóedző Athénban hat, Pekingben nyolc aranyéremhez segítette a valaha volt legeredményesebb olimpikont, 

utóbbi teljesítmény pedig elképesztő rekord, hiszen korábban egyetlen sportoló sem nyert nyolc aranyat ötkarikás játékok során. Bowman a londoni olimpián másodedzőként, Rióban vezetőedzőként dolgozott az amerikai csapatnál, így hatalmas szerepe volt abban, hogy Phelps összesen 28 olimpiai érmet - köztük 23 aranyat - nyert, ezzel pedig minden idők legeredményesebb olimpikonja lett.

 

Bob Bowman tanítványai szárnyalnak a párizsi olimpián

Bowman ezt követően az Arizona Egyetemen és a Texasi Egyetemen is fontos pozíciókat töltött be, a párizsi olimpián pedig rengeteget köszönhetnek neki a franciák, ugyanis a hazaiak úszófenoménját, Léon Marchand-t is ő készítette fel. 

A 22 éves sztár a 2024-es játékokon négy egyéni aranyat nyert, ezzel pedig elit társasághoz csatlakozott, mert korábban csak Michael Phelps, Mark Spitz és Kristin Otto volt képes erre. 

Léon Marchand, úszás, olimpia
Léon Marchand sikereiben is hatalmas szerepet játszott Bob Bowman
Fotó: AFP

"Történelmi sikere annak a hihetetlen munkának az eredménye, amelyet az elmúlt években elvégzett azért, hogy idáig eljusson. A hozzáállása elképesztő volt, ezt az estét soha nem felejtjük el. 

Ma este betartottam azt az ígéretet, amit három éve tettem egy gyereknek. Sikerült neki. Ez nekem is óriási kihívás volt. Felemelni őt, látni, ahogy valóra váltja az álmait, nagyon kielégítő. 

Egy héttel ezelőtt még arra hajlottam, hogy csak az egyik számot vállalja a 200 pillangó és a 200 mell közül, de ő nagyon magabiztos volt" - méltatta tanítványát Bob Bowman, miután Marchand a 200 pillangó döntőjében a Tokióban aranyérmes, zseniális Milák Kristófot megelőzve lett olimpiai bajnok Párizsban.

Bowman zsenialitását mutatja, hogy a tanítványai Franciaországban hét nap alatt több aranyat nyertek (ötöt), mint az amerikai küldöttség összes úszója egyéni számokban. 

Léon Marchand négy aranya mellett az ötödiket Kós Hubert nyerte, aki gyermekkorában még félt a hátúszástól, de az 59 éves edző segítségével óriásit fejlődött és világklasszissá vált.

OLYMPIC GAMES - PARIS 2024 - SWIMMING - 20240727
Bob Bowman már több úszóból is olimpiai bajnokot faragott
Fotó: KMSP via AFP

Két évvel ezelőtt Bowman az Arizona Egyetem által felkínált ösztöndíjjal kereste meg a magyar úszótehetséget, aki élt a lehetőséggel és az Egyesült Államokba költözött. 

A világ legjobb úszóedzője úgy ítélte meg, hogy Kós Hubertnek a vegyes helyett a hátúszásra kellene fókuszálnia, mert ezen a téren még eredményesebb lehet a jövőben. 

Az olimpiai felkészülést ennek szellemében folytatták, és a magyar sportoló nagyon elkapta a fonalat, a 2023-as év első felében 3,5 másodpercet fejlődött 200 méteres hátúszásban, a párizsi játékokon pedig abszolút beérett a közös munka gyümölcse. Kós Hubert a döntőben 150 méteren még második volt, de az utolsó, mindent eldöntő pillanatokban óriásit hajrázott az aranyért, és görög riválisa előtt csapott a célba.

Kós csodás teljesítménye után a magyar úszók korábbi szövetségi kapitánya, Hargitay András is a zseniális amerikai edzőt méltatta.

Fontos, hogy olyan profi stáb van a versenyző mellett, amelyik mindenre gondol. Amerikában kis túlzással egy hétvégi verseny is majdnem olyan mint egy olimpia, olyan indulók vannak, amilyenekkel itthon nem találkozhatna. 

A hazai klubokban kevés a minőségi edzőpartner, szinte már unják egymást, hiszen mindig ugyanazokkal úsznak" - emelte ki Bob Bowman szerepét a magyar úszók korábbi szövetségi kapitánya, Hargitay András.

Nagyon úgy tűnik, hogy Bob Bowman neve garancia a sikerre, a zseniális edző a fent említett olimpiai bajnokok mellett többek között Peter Vanderkaay, Eric Vendt, Kaitlan Sandeno, Chris DeJong, Davis Tarwater, Chris Thompson és Klete Keller felkészülését is segítette korábban. A jövőben várhatóan Léon Marchand lesz a legfontosabb versenyzője, és Kós Hubert is további csodás sikereket érhet el a világ legjobb úszóedzőjének közreműködésével.

 

Kapcsolódó cikkek

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!