A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
A magyar férfi párbajtőrcsapat ráadástussal, 26-25-re győzött a címvédő Japán ellen a párizsi olimpia döntőjében, így az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású egység aranyérmet szerzett a nyári ötkarikás játékokon.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
A tavaly Európa-bajnoki címet szerző magyar férfi párbajtőrcsapat az egyéniben negyedik Andrásfi Tibor, a tokiói ezüstérmes Siklósi Gergely és a világbajnoki címvédő Koch Máté szenzációs vívásaival az olimpiai negyeddöntőben Kazahsztánt, a legjobb négy között pedig a világranglista-vezető és házigazda Franciaországot győzte le, egyaránt 45-30-ra. A párizsi Grand Palais-ban (Nagy Palota) pénteken este megrendezett fináléban a magyarok ellenfele a címvédő Japán volt, amely szintén magabiztosan győzte le Venezuelát, majd Csehországot. A japánok a legjobb nyolc között már cseréltek, így biztos volt, hogy a döntőben az egyéniben győztes Kano Koki mellett Jamada Maszaru és Komata Akira vív majd, a magyar csapatban ugyanakkor még volt lehetőség Nagy Dávid becserélésére.

vívás, férfi párbajtőrcsapat, olimpia, Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely
Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor és Koch Máté (b-j), a Párizsban nagyszerű vívással olimpiai döntőbe jutott magyar férfi párbajtőrcsapat tagjai
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Japán ellen vívta az olimpiai döntőt a magyar férfi párbajtőrcsapat

A magyar férfi párbajtőrcsapat 2004 után vívott ismét olimpiai finálét, és azzal a céllal léphettek pástra a magyar vívók, hogy 52 év után szerezzenek ismét ötkarikás aranyérmet. Eddig ugyanis három olimpiai bajnoki címe volt Magyarországnak a csapatok között ebben a fegyvernemben: 1964-ben, 1968-ban és 1972-ben győzött a Kulcsár Győző fémjelezte csapat. A részben magyar szurkolók által keltett hangulatra nem lehetett panasz a vívócsarnokban, annak ellenére, hogy a franciák nem sokkal a finálé előtt négytusos előnyből az utolsó asszóban elbukták a harmadik helyet a csehek ellen. Az elhúzódó bronzmeccs miatt egyébként mintegy negyedórás csúszással kezdődött a döntő.

IMG_7707
Siklósi Gergely egész nap nagyszerűen vívott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első asszót a második legerősebb japánnak számító Jamada Maszaru és a világranglista-2. Siklósi Gergely vívta egymás ellen. Óvatosan kezdett mindkét vívó, az első tusra bő másfél percig kellett várni, és végül 2-1-es magyar sikerrel zárult a nyitócsörte. Kano Koki és Koch Máté következett, az olimpiai bajnok és a világbajnok csatáját extrán nagy hangerő kísérte a lelátóról (főleg azért, mert a franciák megtudták, hogy Léon Marchand a negyedik olimpiai aranyérmét is megszerezte közben az uszodában). Végül a különleges hangulat a magyar vívót segítette jobban, hiszen Koch 3-1-re verte Kanót, így 5-2 volt a magyar csapat előnye. Komata Akira és Andrásfi Tibor következett a páston, és az ő asszójuk már több tust hozott: a japán 4-2-re győzött, így az első kör után 7-6-ra vezetett Magyarország.

IMG_7710
Koch Máté és Andrásfi Tibor egymást váltotta a második és a harmadik asszó között
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A második kört Jamada és Koch nyitotta, a világbajnoki címvédő pedig ismét kihasználta a pástra is behallatszó, magyar buzdítást, és a nap során a nyolcadik asszóját is megnyerte, méghozzá 3-1-re. Komata és Siklósi csörtéje így 10-7-es magyar előnynél következett, a magyar vívó pedig tudta tartani az előnyt, 2-2-vel zárt, így 12-9 volt az állás. Andrásfi helyett ekkor beállt csereként Nagy Dávid, aki az olimpiai bajnok Kano ellen mutatkozott be. Nagy egyáltalán nem kezdett megilletődötten, volt pillanat (14-9-nél), amikor öttusosra növelte a magyar előnyt, és végül ő sem kapott ki az egyéni aranyérmestől. Az utolsó kör aztán 14-11-es magyar vezetésnél kezdődött.

Volt ok a magyar örömre az olimpiai döntő során
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A hetedik asszót Koch Máté vívta Komata Akirával, és a magyar vívó először kezdett hátránnyal, ugyanis bő egy perc után egy találatra zárkózott Japán. Kochot sárga lappal is figyelmeztette ekkor a játékvezető, majd a japánok először egyenlítettek a döntő során. Koch azonban 17-16-nál visszavette a vezetést, nem hagyta Japánt 1-0 után először előnyhöz jutni, és végül a vb-címvédő ezzel az egytusos előnnyel adta át a "stafétát" és zárta le a finálét a maga részéről. Nagy Dávid következett, akit ugyan először megszúrt Jamada, a magyar vívó ezután háromszor is talált, és összességében 3-2-re megnyerte a maga asszóját. Az utolsó három percet így Kano és Siklósi 20-18-as magyar előnyről kezdte, a hangulat pedig egyre fokozódott a Frand Palais-ban.

Kano Koki a csörte elején megmutatta, miért is nyert egyéniben, és egy perc alatt ledolgozta a kéttusos hátrányát. Következett egy együttes találat, majd Siklósi Gergely szúrt, így 63 másodperccel a finálé vége előtt 22-21-re Magyarország vezetett. 36 másodperc volt hátra, amikor jött az újabb magyar tus, így a japánnak egyre jobban kellett sietnie. Meg is tette, ám először csupán együttesig jutott. Majd 24 másodperccel a vége előtt Koki felzárkózott ismét egy találatra. 11 másodperccel a vége előtt jött egy együttes, 6-tal a vége előtt viszont csak a japán talált, ezzel 25-25-re egyenlített. A hátralévő időben egyikük sem akart támadni, így jöhetett a ráadás.

Abban aztán 14 másodperc után Siklósi Gergely talált, így Magyarország lett az olimpiai bajnok!

A magyar férfi párbajtőrcsapat Magyarország ötödik érmét, egyben második aranyérmét szerezte a párizsi olimpián.

Eredmény, 2024-es olimpia, férfi párbajtőrcsapat, döntő:

  • MAGYARORSZÁG–Japán 26-25

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!