A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Salim Omar Gergely nem jutott be a férfi tekvandósok 58 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjébe a 2024-es olimpián.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Salim Omar Gergely az elmúlt három évben egy világbajnoki címet és két Európa-bajnoki aranyérmet szerzett 54 kg-os súlycsoportban, idén pedig 63 kg-ban lett Eb-győztes, ám az olimpián ezek közül egyik súlycsoport sincsen, így 58 kg-ban kellett elindulnia. Így tett a tokiói olimpián is, ahol úgy lett végül ötödik, hogy a nyolcaddöntőben a későbbi győztes Vito Dell'Aquila győzte őt le. Ahogyan a tavalyi vb nyolcaddöntőjében is Dell'Aquila ellen esett ki. 

Salim Omar Gergely, tekvandó, olimpia, negyeddöntő, Párizs, Vito Dell'Aquila
Salim Omar Gergely a legjobb nyolc közé jutott a párizsi olimpiai játékokon,  a férfi tekvandósok 58 kilogrammos súlycsoportjában
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerdán délután aztán éppen az Eb-címvédő olasz tekvandós ellen csaphatott össze Salim a párizsi olimpia negyeddöntőjében, miután a a 21 éves magyar sportoló a legjobb 16 között három menetben győzte le az argentin Lucas Guzmant, a korábban a vívóversenyeknek is otthont adó, majdnem telt házas Grand Palais-ban (Nagy Palota).

Salim Omar Gergely, tekvandó, olimpia, negyeddöntő, Párizs, Vito Dell'Aquila
Salim Omar Gergely (kékben) olasz tekvandóssal csapott össze az olimpiai negyeddöntőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Salim Omar Gergely az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő tekvandóssal mérkőzött meg az olimpiai negyeddöntőben

Az első két perc elején Salim egy fejrúgással 3-0-s vezetésre tett szert, de Dell'Aquila testrúgással szépített, majd egy büntetőpontnak köszönhetően ki is egyenlített. Szűk fél perccel a menet vége előtt aztán az olasz egy újabb testrúgással a vezetést is átvette. Salim kapott még két büntetőpontot, onnan pedig már nem volt visszaút: az első menetet 9-4-re a címvédő nyerte.

A második menetben egy testrúgással, majd egy fejrúgással Dell'Aquila már 20 másodperc után 5-0-s előnyhöz jutott. A folytatásban is az olasz volt aktívabb, még egy fejrúgással és egy testrúgással jelentkezett, ekkor pedig már 11-0-ra vezetett. Videózás után Salimtól visszavonták az eredetileg megítélt fejrúgást, majd egy újabb testrúgással 13-0-nál az olasz lezárta a menetet és az egész mérkőzést: 2-0-s összesítéssel ő jutott elődöntőbe.

Salim Omar Gergely, tekvandó, olimpia, negyeddöntő, Párizs, Vito Dell'Aquila
Salim Omar Gergelyt ezúttal is le tudta győzni Vito Dell'Aquila
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A találkozó után Salim elmondta, nyilvánvalóan nyerni szeretett volna, de az olasz tekvandós különleges stílusa miatt nem sikerült megvalósítania az előzetesen kigondolt tervet.

Az MTK magyar tekvandósa a vereséggel még nem búcsúzott el végleg az olimpia küzdelmeitől, ugyanis Vito Dell'Aquila döntőbe jutása esetén Salim Omar Gergely még versenyezhet a szerdán 20:34-kor kezdődő vigaszágon a bronzéremért.

Frissítés: Vito Dell'Aquila kikapott az elődöntőben, így Salim Omar Gergely nem folytathatja a vigaszágon, a kilencedik helyen végzett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!